Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietscomputers Banner
Geschreven door Foris

Alles over fietscomputers

Zit jij eraan te denken een fietscomputer aan te schaffen, maar weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten? Op deze pagina lees jij alles over fietscomputers. Wat het is, waarom je er een aan zou schaffen en waar jij op kunt letten bij de aanschaf. Ook vind je in dit artikel een overzichtelijk 5-stappenplan voor de aanschaf van een fietscomputer. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet je alles wat je wilt weten over fietscomputers.

Snel naar:

 

Wat is een fietscomputer?

Een fietscomputer is een computertje wat je op het stuur van je fiets bevestigt. Het meet vervolgens de snelheid, afgelegde afstand en/of andere dingen van de fiets en fietser. De verschillende gegevens lees je af van een lcd-display en vaak kun je met enkele toetsen of op het display zelf wat instellingen wijzigen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten simpele of uitgebreide fietscomputers. Er is eigenlijk voor iedere fietser wel een te vinden. 

Onderdelen van een fietscomputer

 

Fietscomputer basisonderdelen

1. Sensor. Wordt aan de voorvork van de fiets bevestigd en voert metingen uit.
2. Magneet. Wordt aan een spaak van het wiel bevestigd. Deze maakt bij elke rotatie van het wiel contact met de sensor.
3. Verbindingssnoer. Deze zit tussen de sensor en computer (kan echter ook draadloos).
4. Houder. Hiermee wordt de computer aan het stuur bevestigd.
5. Computer. Het apparaatje waarop je alle gemeten gegevens af kunt lezen. 
 

Waarom een fietscomputer?

Er zijn verschillende redenen om een fietscomputer aan te schaffen. Het meest voor de hand liggende: je wilt gegevens van je ritten bijhouden. Waarvoor je deze gegevens wilt gebruiken is voor iedereen anders. Het kan bijvoorbeeld een motivatiemiddel zijn of een middel om je prestaties bij te houden en vervolgens te verbeteren. Je kunt een fietscomputer aanschaffen met ontzettend veel verschillende functies. Zo kun jij altijd precies bijhouden wat je wilt!

Bekijk onze fietscomputers:


 

Welke fietscomputers zijn er?

Er zijn verschillende soorten fietscomputers te koop. Welke jij wil hebben hangt af van wat voor dingen je ermee wil gaan meten. De computers zijn in drie globale categorieën te verdelen:

Basis fietscomputer

  • Goedkoopste variant.
  • Meet: afstand, snelheid en tijd.
  • Sensor aan het voorwiel, meet met behulp van magneten.
  • Draadloze variant iets duurder dan een versie met draad. 

Smartphone

  • Vaak duurder dan een echte fietscomputer, door alle extra onderdelen die je aan moet schaffen.
  • Met ANT+ ontvanger smartphone laten communiceren met meetsensoren.
  • Gemak. In veel gevallen heb je thuis al een smartphone liggen.

Fietscomputer met navigatie en ANT+

  • Wordt soms ook wel ‘fietsnavigatie’ genoemd.
  • Boordevol functionaliteit, kan met allerlei sensoren (en dus functies) worden uitgebreid.
  • Ingebouwde GPS. Met een fietscomputer met gps functie kun jij bijvoorbeeld je positie bepalen en als je thuis komt van een fietsrit zien waar je allemaal bent geweest.
  • Soms ook navigatiefunctie. Met behulp van kaarten kun je overal naartoe navigeren.
     

Welke functies zijn er voor een fietscomputer?

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken voordat je een fietscomputer aanschaft is of het ANT+ communicatie ondersteunt. Wil jij alleen je afstand, snelheid en tijd bijhouden, dan heb je dit niet nodig. In alle andere gevallen heb je wel een fietscomputer met ANT+ ondersteuning nodig. ANT+ maakt een draadloze communicatie tussen apparaten mogelijk. Een fietscomputer met ANT+ functie kun je dus altijd met verschillende functies uitbreiden. De sensoren die je toevoegt hoeven daarnaast niet van hetzelfde merk te zijn als de computer, alle sensoren met ANT+ kun je koppelen aan je computer met ANT+. Er zijn verschillende functionaliteiten die je aan je computer toe kunt voegen:

Fietscomputer met hartslagmeter, kilometerteller en hoogtemeter
Fietscomputers zijn er in vele varianten, bijvoorbeeld met een hartslagsensor om precies te zien op welk vermogen je fietst.

Hartslagsensor

Een hartslagsensor of hartslagmeter meet de hartslag van de fietser. Vaak gebeurt dit met behulp van een sensor die je om je borst bindt. Met de informatie die een hartslagsensor je geeft kun je je focussen om je hartslag binnen bepaalde waardes te houden, wat bevorderlijk is voor je conditie. Per trainingsdoel zijn deze zones wat verschillend. Een hartslagmeter is vooral voor sporters superhandig, maar ook voor mensen met een wat zwakkere gezondheid. Je wilt namelijk wel op een verantwoorde manier gaan fietsen.

Cadanssensor

Een cadanssensor houdt bij hoeveel omwentelingen een fiets per minuut maakt. Dit wordt gedaan aan de hand van een magneet op je voor- of achterwiel. Met de informatie die een cadanssensor je geeft kun je je fietsprestaties bijhouden. Is het aantal omwentelingen per minuut bijvoorbeeld te laag, dan zullen je spieren sneller verzuren. Deze informatie is vooral nuttig voor de sportieve fietser. 

Calorieënteller

Een calorieënteller berekent het aantal verbrande calorieën tijdens een fietsrit. Dit gaat op basis van je inspanning en je opgegeven lengte en gewicht. De informatie die een calorieënteller je geeft helpt als je af wilt vallen. Het wordt hierdoor inzichtelijk gemaakt hoeveel energie je verbruikt hebt tijdens een fietsrit.

Hoogtemeter

Een hoogtemeter houdt bij hoe hoog je fietst. Het is vaak een barometer die met behulp van luchtdruk de hoogte bepaalt. Goedkopere modellen gebruiken vaak een GPS sensor om hoogte te bepalen. Dit is echter altijd minder precies dan een echte hoogtemeter. In Nederland is een hoogtemeter niet echt een toevoeging. Ga je vaak fietsen in het buitenland dan kan het wel een leuke gadget zijn.

Temperatuurmeter

Met een temperatuursensor wordt de buitentemperatuur gemeten. Het enige nadeel van een temperatuurmeter op een fiets is dat het niet altijd even betrouwbaar is. Staat je fiets een tijdje in de zon dan is de aangegeven temperatuur een stuk hoger dan de werkelijke temperatuur. Externe factoren beïnvloeden de meter dus sterk. Houd hier gewoon rekening mee en zie de temperatuurmeter als een leuke extra gadget.

Trainingsschema

Met een trainingsschema kun jij afvallen of sporten op een nog effectievere manier gaan doen. Kies voor een warming up/cooling down of een interval programma. De voorgeprogrammeerde programma’s kunnen jou helpen om tijdens het fietsen nog sneller je grenzen te verleggen. Met een intervalprogramma kun je heel gericht je spieren sterker maken en uiteindelijk ook meer vet verbranden.
 

Waar let je op bij het kopen van een fietscomputer?

Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden bij de aankoop van een fietscomputer. De keuze is namelijk enorm. Maar als je rekening houdt met enkele belangrijke aspecten zul je in de meeste gevallen niet teleurgesteld worden. Deze aspecten zijn:

Welk type?

Bedenk wat voor type fietscomputer je wilt. Ga je voor een simpele fietscomputer of een uitgebreide versie? Of maak je van je eigen smartphone een fietscomputer? De mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid, jij kunt een fietscomputer aanschaffen die precies bij jou past. Bedenk van tevoren ook of je graag een touchscreen wilt of niet. Het zou jammer zijn als je er pas na aanschaf achter komt dat je scherm niet reageert op aanraking of juist wel.

Onderweg wordt een draadloze fietscomputer bediend
Een draadloze fietscomputer is duurder, maar wel praktischer. Voornamelijk de uitgebreide fietscomputers zijn draadloos.

Draadloze fietscomputer of niet?

Draadloos. Duurder, maar ook handiger/praktischer. ANT+ maakt draadloze communicatie mogelijk. Uitgebreidere fietscomputers zijn tegenwoordig bijna altijd draadloos.
Met draad. Goedkoper, maar je hebt draadjes die los kunnen raken, kapot kunnen gaan en ergens tussen kunnen komen. Basis fietscomputers zijn soms nog bedraad, maar dit betreft eigenlijk alleen de goedkope varianten.

Prijs

De prijs van een fietscomputer hangt vooral af van wat je er allemaal mee wilt kunnen meten. Goedkope basis-fietscomputers heb je al voor een tientje, of zelfs nog iets minder. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. De prijzen voor fietscomputers kunnen oplopen tot honderden euro’s. Maar dan heb je ook ontzettend veel uiteenlopende functies. In de lagere prijsklassen zijn merken als VDO en Sigma van een prima kwaliteit. Ben jij dus een recreatieve fietser maar wil je net wat meer meten dan afstand, snelheid en tijd? Neem dan een kijkje bij de fietscomputers van een van bovengenoemde merken.

Een fietscomputer is ook ideaal om op je fiets te plaatsen als je op fietsvakantie gaat en wilt weten welke afstanden je zoal aflegt. Lees hier enkele handige tips voor een fijne fietsvakantie.

Welke functionaliteiten?

Bedenk voordat je een fietscomputer aanschaft goed welke functionaliteiten je wilt hebben of nodig hebt. Bekijk de functies die hierboven beschreven zijn en bedenk of je een functie wel of niet nodig denkt te hebben. Voor recreatieve fietsers kan een basis fietscomputer al volstaan, terwijl een fanatieke fietser of sporter misschien het liefst alle mogelijke dingen wil kunnen meten.

En houd in je achterhoofd: waarom betalen voor functies die je toch niet gebruikt?

Gebruiksgemak en persoonlijke voorkeuren

Er zijn ook verschillende persoonlijke aspecten en voorkeuren waar je rekening mee kunt houden voor de aanschaf van een fietscomputer. Wat de ene persoon een handige fietscomputer vindt, is voor een ander persoon misschien wel een grote ergernis.

  • Ga altijd voor een fietscomputer die voor jou praktisch is en die je waarschijnlijk handig kunt bedienen.
  • Batterijduur? Maak je vooral lange tochten, dan wil je wel een fietscomputer die de hele tijd blijft werken. Als je eigenlijk alleen maar korte afstanden fietst, is batterijduur niet echt iets waar je rekening mee hoeft te houden.
  • Wil je een waterdichte variant? Ga je in weer en wind fietsen en wil jij altijd bepaalde gegevens van je rit bijhouden, dan is een waterdichte variant wat voor jou! Ga je enkel recreatief fietsen met goed weer, dan kan een spatwaterdichte variant al voldoende zijn. Modellen met een hoogtemeter moeten nooit te veel water over zich heen krijgen.
  • Wil je extra accessoires aanschaffen? Denk bijvoorbeeld aan een hoesje om je fietscomputer te beschermen, een fietshouder waarmee je de computer goed op je fiets kunt bevestigen en een aparte geheugenkaart.     
  • Wifi of bluetooth verbinding? Hiermee koppel je de fietscomputer eenvoudig aan een app op je telefoon en kun je alle gegevens op je telefoon bijhouden. 
     

In het kort

Het gaat er eigenlijk vooral om dat je een fietscomputer aanschaft die aan jouw voorkeuren voldoet. Welke gegevens wil je meten? Wil je een waterdichte fietscomputer? Wil je een touchscreen? Bedenk van tevoren wat je precies wilt, en ga vervolgens op zoek naar een computer die helemaal of bijna helemaal aan jouw wensen voldoet. Weet je niet precies wat je zoekt, doorloop dan onderstaand 5-stappenplan:

  1. Welk type fietscomputer wil je? Basis, uitgebreid of wil je jouw smartphone als fietscomputer gebruiken?
  2. Hoeveel wil je uitgeven aan een fietscomputer? Het blijft een ‘extra’ product of toevoeging voor je fiets. In veel gevallen is het niet een noodzakelijk iets, waardoor het slim is om te bepalen wat je er aan uit wil geven.
  3. Welke functionaliteiten wil ik allemaal? Vind je vervolgens geen fietscomputers binnen je budget, verhoog dan je budget of haal wat functionaliteiten uit je wensenlijst.
  4. Bekijk welke fietscomputer voor jou handig te bedienen lijkt. Touchscreen of niet? Hoe groot is het scherm?
  5. Extra dingen om naar te kijken maar die niet superrelevant zijn: wifi, batterijduur, waterdichtheid en bevestigingsmechanisme.
     

Bekijk onze fietscomputers:

 

Alles op een rijtje

Je hebt op deze pagina de meest belangrijke informatie over fietscomputers gelezen. Hopelijk helpt de informatie je bij het maken van de juiste keuze voor een fietscomputer. We vatten de belangrijkste punten uit dit artikel nog één keer voor je samen:

  • Met een fietscomputer registreer jij alle gegevens van je fietsrit. Deze gegevens kunnen vervolgens handig zijn om je afvalproces of sportprestaties te verbeteren.
  • Ga je voor een basis fietscomputer, een uitgebreide fietscomputer of bevestig je een ANT+ sensor aan je smartphone waardoor hij te gebruiken is als fietscomputer?
  • Welke functionaliteiten wil je? Denk aan: hartslagsensor, cadanssensor, calorieënteller en trainingsschema’s.
  • Ga niet voor een fietscomputer met allerlei functies die je niet gebruikt. Je betaalt dan voor functies die je niet nodig hebt.
     

Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifieke fietscomputer uit ons assortiment? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze fietscomputers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.757 sec.