Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietshelmen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over fietshelmen

Met een goede fietshelm verklein je de kans op hoofdletsel bij een ongeluk. Fiets jij veel, heb je een speed pedelec of wil je jouw kind een helm geven? Schaf dan een goede en veilige fietshelm aan! Je leest op deze pagina alles wat je wilt weten over fietshelmen. Na het lezen van de informatie kun jij een weloverwogen keuze maken voor de aanschaf van een fietshelm! 

Snel naar:

 

Waarom een fietshelm?

Het dragen van een fietshelm kan de kans op letsel bij een valpartij verminderen. De klap van de val wordt namelijk wat opgevangen en niet volledig door je hoofd geïncasseerd. In Nederland is een fietshelm niet verplicht, en daardoor zie je het ook niet zo veel in het straatbeeld. Alleen bij een speed pedelec is het dragen van een helm verplicht, waarbij je kunt kiezen uit een brommerhelm of een speed pedelec helm. Een speed pedelec helm (keurmerk NTA 8776) is speciaal ontwikkeld voor dit soort fietsen, waardoor het advies is om deze helm te kiezen.

Verder zie je dat de meeste wielrenners en mountainbikers ook een helm dragen. Zij zitten meestal wat voorover gebogen op de fiets, waardoor ze bij een valpartij of ongeluk ook eerder met hun hoofd op de grond belanden. Daarnaast fietsen ze wat harder dan de gemiddelde recreatieve fietser, waardoor de klap ook nog eens een stuk harder zou zijn. Voor deze groep is het echt aan te raden een fietshelm te dragen!

Fietshelm voor kinderen

Er wordt in Nederland steeds meer ingezet op een vrijwillige keuze om vooral kinderen een helm te laten dragen. Op de fiets ben je nu eenmaal behoorlijk kwetsbaar, en kinderen vooral. In het verkeer worden ze soms over het hoofd gezien, maar ook letten kinderen soms zelf niet goed op of fietsen ze nog niet zo zeker. Als je kind net leert fietsen is het slim om hem/haar een fietshelm te laten dragen. Let erop dat je niet een te grote helm aanschaft, deze vangen de klap van een val maar in heel beperkte mate op. Ga voor het kopen van een kinderhelm voor een helm die in grootte verstelbaar is, zo hoef je niet om de paar maanden een nieuwe helm aan te schaffen.

Meisje op de fiets met fietshelm
Kinderen zijn op de fiets nóg kwetsbaarder dan volwassenen, dus het is slim ze een helm te laten dragen.
 

Hoe ziet een fietshelm eruit?

Een fietshelm bestaat uit een aantal basisonderdelen: een harde buitenlaag (meestal polyethyleen), zachte binnenlaag (meestal polycarbonaat), ventilatiegaten, een riempje om de helm vast te maken. Sommige high-end fietshelmen zijn voorzien van MIPS. Dit is een extra binnenlaag in je fietshelm, die licht kan meedraaien op het moment dat je helm contact maakt met de grond. Hierdoor kan je hoofd een beetje meebewegen binnen in de fietshelm, waardoor de klap die je maakt bij een val wat meer opgevangen wordt dan bij een fietshelm zonder MIPS.
 

Pasvorm fietshelm

Tijdens het zoeken naar een fietshelm kom je ontzettend veel soorten, maten en prijsklassen tegen. De perfecte helm vinden kost even wat tijd. In dit artikel lees jij alle belangrijke dingen waar je rekening mee kunt/moet houden. Een van de belangrijkste dingen is de pasvorm van de helm. Hij moet perfect zijn voor jouw hoofd. Hoe vind je een helm waarvan de pasvorm goed is? Daarvoor kijk je naar de volgende drie punten:

Maat bepalen

Een fietshelm kopen in de juiste maat: het is niet zo moeilijk als jij eenmaal weet hoe groot je hoofd is. En zelfs al weet je dat je een groot of klein hoofd hebt, je kunt er niet zomaar op de gok vanuit gaan dat je bijvoorbeeld de grootste of kleinste maat helm nodig hebt. Om de juiste maat te bepalen zul je je hoofd moeten opmeten. Doe dit aan de hand van onderstaande stappen:

  1. Ga voor een spiegel staan en leg het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Dus ongeveer in het midden van je voorhoofd.
  2. Doe het meetlint om je hoofd en zorg ervoor dat het vlak boven de oren langsloopt
  3. Herhaal het een aantal keer, zodat je een gemiddelde kan nemen van je metingen en een nauwkeuriger getal hebt.
  4. Lees vervolgens in de tabel hieronder je maat af. Dit zijn de meest gangbare maten, sommige merken zullen wat afwijken van deze indeling. Kijk dus altijd even naar de maattabellen die een merk geeft om er zeker van te zijn dat je een helm niet te groot of te klein aanschaft.
     
Maat Omtrek
XS < 51 cm
S 51 - 55 cm
M 55 - 59 cm
L 59 - 63 cm
XL 61 - 65 cm


Afstellen

Een groot aantal fietshelmen heeft een afstelsysteem waarmee je de helm perfect passend kan maken. Met een draaiknop aan de achterkant van de helm kun je de vorm van de binnenkant aanpassen om de helm sluitend te maken.

  • Voordat je de helm gebruikt draai je het mechanisme helemaal open.
  • Zet de helm vervolgens op je hoofd en draai het weer aan.
  • Buig naar voren, met je kin naar je borst. Blijft de helm goed zitten dan heb je de goede maat te pakken.
  • Vervolgens kun je de fietshelm nog wat meer op je hoofd gaan afstellen. Dus nog net wat vaster draaien en/of weer een klein beetje losser.

Sluiting

Als een fietshelm eenmaal goed past en helemaal passend is gemaakt voor jouw hoofd, moet je hem nog even vastmaken met de sluiting. Zo blijft de helm ook echt op je hoofd zitten als je valt. Zorg ervoor dat de onderste punt van de driehoek bij je oor vlak onder je oorlel zit zonder dat de bandjes over je oren lopen. De band rond je kin moet goed aansluiten, zodat je helm niet op en neer schuift. Trek de band strak aan, maar niet zo strak dat het knelt. Zorg ervoor dat je nog een vinger tussen de band en je hoofd kunt doen.
 

Waar op letten bij het kopen van een fietshelm?

Er zijn ontzettend veel aspecten waar je op kunt letten bij het kopen van een fietshelm. Kies bij het kopen van een fietshelm altijd voor een helm die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Deze helmen zijn te herkennen aan het keurmerk EN 1078 of EN 1080. Daarnaast lees je hieronder andere belangrijke dingen om rekening mee te houden:

Soort helm

Racefietshelm

Een racefietshelm is te herkennen aan zijn aerodynamische vorm en lage gewicht. De helm is echt ontworpen voor een maximale bescherming met een minimaal gewicht. Ook ventileert een duurdere racehelm over het algemeen beter dan een goedkopere helm. Het maken van goede ventilatie én stevigheid van de helm behouden vergt nu eenmaal tijd, waardoor deze helmen duurder worden. Wil je echt tijdritten gaan fietsen en zo snel mogelijk gaan dan zul je een zo aerodynamisch mogelijke fietshelm willen. Deze hebben vaak helemaal geen ventilatiegaten, waardoor ze niet echt geschikt zijn voor een leuk wekelijks tochtje op de fiets.

Mountainbikehelm

Een mountainbikehelm lijkt op de racefietshelm, namelijk: laag gewicht, ventilatie, en super goede bescherming. Deze helm beschikt vaak over een vizier (een klepje aan de voorkant), om te beschermen tegen bijvoorbeeld regen, modder en de zon. Ook loopt een mountainbikehelm vaak wat verder door aan de achterkant, om ook je achterhoofd te beschermen bij een valpartij. Op een mountainbike heb je nu eenmaal meer kans om over de kop te gaan dan op een racefiets, waardoor ook je achterhoofd goed beschermt moet worden.

BMX-helm

Een BMX-helm bedenkt een groter deel van de schedel dan de racefiets- en mountainbikehelm. Er zijn ook BMX-helmen met een full-face bescherming, waarbij er ook een beugel rond de kin zit. Deze helmen zijn met name geschikt voor downhillers die dus regelmatig met hoge snelheid van een berg naar beneden racen. 

Speed pedelec helm

Op een fiets die harder dan 25 km/u kan, een speed pedelec, is een helm verplicht. Hiervoor kun je een speciale speed pedelec helm aanschaffen. Deze helmen kunnen een harde impact aan, bieden meer bescherming bij de slapen en lopen aan de achterkant wat lager door. Hierdoor is je hoofd dus erg goed beschermd. De helmen lijken wel een beetje op mountainbike helmen.

Kinderhelm en babyhelm

Een kinderhelm of babyhelm is een stuk kleiner dan een volwassenhelm. Daarnaast zijn deze helmen vaak verkrijgbaar in leuke kleuren en met leuke prints. Verder verschillen ze niet veel van volwassen fietshelmen.

Bekijk onze fietshelmen:

Maat

Zoals hierboven al is beschreven is het belangrijk om de juiste maat fietshelm te kiezen. Een helm moet vooral niet te groot zijn; zit je hoofd te los dan beweegt je hoofd in de helm en wordt de klap niet opgevangen. De helm moet ook niet te klein zijn, omdat hij dan gaat irriteren tijden een fietstocht. Als hij echt te klein is past hij natuurlijk niet, maar is hij een beetje te klein dan kan dat ook al voor ongemak zorgen. Wil je weten wat jouw maat is? Lees dan het stuk over de ‘pasvorm van je fietshelm’ nog een keertje door.

Bescherming

Verschillende helmen kunnen verschillende maten van bescherming bieden. Alle fietshelmen voldoen aan de EN-1078 of EN-1080 standaard en zijn dus veilig. Maar er zijn ook helmen die nog net wat extra bescherming bieden.

  • Denk hierbij aan helmen met MIPS. Zoals hierboven al beschreven biedt MIPS extra bescherming voor je hoofd. Het systeem is niet bedacht door één fabrikant maar door een team hersenspecialisten, waardoor je het terugvindt in fietshelmen van allerlei fabrikanten.
  • SPIN. Dit systeem is ontwikkeld door helmenspecialist POC. Het is een systeem van pads aan de binnenkant van je helm die ervoor zorgen dat je hoofd kan blijven draaien tijdens een val. De ontwikkelaar is POC, waardoor dit systeem alleen in helmen van POC terug te vinden is.
  • Wavecel. Dit systeem is ontwikkeld door Trek (Bontrager). Het systeem werkt als een soort kreukelzone waarbij de energie van de val wordt geabsorbeerd. De ontwikkelaar is Trek waardoor je dit systeem alleen bij helmen van hun merk Bontrager terugvindt.
     

Enige nadeel: helmen met een extra beschermingssysteem zijn vaak wel wat duurder dan helmen zonder zo’n systeem.

Prijs

Je kunt een fietshelm aanschaffen in verschillende prijsklassen. Over het algemeen geldt dat een helm in een hogere prijsklasse kwalitatief beter is. Dan kun je denken aan: een betere ventilatie, MIPS, een lager gewicht en/of een betere afwerking. Maar ook een helm in een lagere prijsklasse voldoet aan de juiste veiligheidseisen.

Overige kenmerken

  • Let er altijd even op of een fietshelm ventilatiegaten heeft. Dit heeft diverse voordelen. Zo raakt je hoofd bijvoorbeeld niet oververhit omdat de warmte weg kan. Ook trekt je zweet niet in het materiaal van je helm, wat de hygiëne niet zou bevorderen.
  • Uitneembare voering. Hiermee kun je de voering ook uitwassen; een toegevoegde waarde als je regelmatig lekker in je helm aan het zweten bent!
  • Reflectoren. Als je extra op wilt vallen in het verkeer, of vaak gaat fietsen als het al wat schemerig of donker is, is het slim om een helm aan te schaffen in een felle kleur of met reflectoren. Zo val je net wat meer op!
  • Fiets je vaak met koud of nat weer, dan kan een isolerende helmmuts voor extra comfort zorgen.
     

Twee fietsers met fietshelmen
Ventilatiegaten zorgen ervoor dat warmte en zweet van je hoofd weggevoerd worden (en dus niet in de helm trekken).
 

Fietshelm onderhoud/vervangen

Fabrikanten raden vaak aan om een helm na ongeveer 3 tot 5 jaar te vervangen. Wat in ieder geval een punt is om rekening mee te houden: na een valpartij moet een helm altijd vervangen worden! Een helm is vaak aan de binnenkant beschadigd, ook al zie je bijvoorbeeld aan de buitenkant niks, waardoor een nieuwe klap niet meer opgevangen kan worden. Maar ook blootstelling aan regen en andere weersomstandigheden/invloeden zorgt ervoor dat de materialen waarvan de helm gemaakt is verslijten, waardoor hij minder veilig wordt. Dat is waarom fabrikanten aanraden een helm na een aantal jaar te vervangen.

Tip: berg je helm droog en donker op als je hem niet gebruikt. Zo kun je de levensduur van de helm verlengen. Blootstelling aan UV licht kan de buitenkant namelijk beschadigen.

 

Vakantie: fietshelm verplicht?

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat wil niet zeggen dat je in het buitenland ook zomaar kunt gaan fietsen zonder fietshelm. In sommige landen is een fietshelm namelijk wel verplicht.

Een lijstje van enkele vakantielanden waar het dragen van een helm verplicht is (geschreven juli 2020):

  • Frankrijk (tot 12 jaar verplicht)
  • Kroatië (tot 16 jaar verplicht)
  • Zweden (tot 15 jaar verplicht)
  • Finland
  • Spanje (tot 16 jaar + buiten bebouwde kom verplicht)
  • Oostenrijk (tot 12 jaar verplicht, ook op fietszitje)
  • Slovenië (tot 15 jaar verplicht)
  • Slowakije (tot 15 jaar + buiten bebouwde kom verplicht)
  • Tsjechië (tot 18 jaar verplicht)
  • Australië (verplicht in veel gebieden)
  • Nieuw Zeeland

Als je op vakantie wilt gaan fietsen is het altijd slim om van te voren even te bekijken wat in het land waar je naartoe gaat de regels zijn. Zo kom je zeker niet voor verassingen te staan en dus niet met ongewenste boetes thuis. Lees ook zeker onze adviespagina over fietsvakanties eens door voor andere tips hoe je een onbezorgde vakantie met jouw stalen ros beleeft.


Alles op een rijtje over fietshelmen

Op deze pagina heb jij alles gelezen wat je moet of wilt weten voordat je een fietshelm gaat kopen. Hopelijk helpt de informatie jou bij het maken van de juiste keuze! In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan fietshelmen, waar er altijd wel eentje voor jou tussen zit. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog één keer voor je samen:

  • Een fietshelm verkleint de kans op letsel bij een valpartij of ongeluk aanzienlijk.
  • Ten eerste moet de pasvorm van een fietshelm echt goed zijn om je hoofd ook optimaal te beschermen.
  • Waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een fietshelm: het soort helm, de bescherming die het biedt, de prijsklasse en eventuele ventilatiegaten.
  • Vervang je helm elke 3-5 jaar én zeker na elke valpartij!
  • En op vakantie gelden mogelijk andere regels voor fietsers dan in Nederland. Bekijk voor je op vakantie gaat even wat de regels zijn in het vakantieland.
     

Heb je toch nog vragen of wil je meer weten over een specifieke fietshelm? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze fietshelmen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.752 sec.