Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietskettingen Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over fietskettingen

Zonder een ketting kun je niet fietsen, dat is voor de meeste mensen wel duidelijk. Iets minder duidelijk is dat je een fietsketting goed moet onderhouden (ontdek hier meer over kettingonderhoud en andere kettingtips) en op de juiste momenten vervangen. Hier brengen wij je graag van op de hoogte, inclusief (korte) handleidingen over hoe je dat precies doet. Is jouw ketting aan een opknapbeurt of vervanger toe, of wil je precies weten welke ketting je moet kiezen? Lees dan snel verder.
 

Waarom is goed onderhoud belangrijk?

Een fietsketting is altijd in beweging (als je fietst), waardoor deze op verschillende plekken komt en veel weersomstandigheden te verduren krijgt. Daarnaast is een ketting (als het goed is) ingesmeerd met vet, en dat trekt ander vet en vuil aan. We hoeven je niet uit te leggen dat een ketting daardoor niet erg soepel meer loopt over de tandwielen.

Onderhoud je een fietsketting niet of niet goed, dan is er een grote kans dat de vettigheid verdwijnt. De ketting loopt dan steeds stroever en stroever en zal gaan roesten. De kans op breken neemt dan alleen maar toe. Wil je dus lang met een fietsketting blijven doen, maak deze dan regelmatig schoon. Hoe vaker, des te beter. Het onderhouden van een fiets kun je na een flinke tocht op bijvoorbeeld de racefiets of mountainbike ook direct doen (meer informatie over fietsonderhoud lees je hier). Het vuil is dan nog niet opgedroogd en dus gemakkelijk af te spoelen. Als je vervolgens de ketting opnieuw invet, heeft dat vet even de tijd om goed in te trekken.


Een niet-onderhouden fietsketting komt er zo uit te zien, roestig en versleten.
 

Hoe onderhoud ik mijn fietsketting?

Wat zou advies zijn zonder een handig stappenplan? Juist, niets! Daarom zetten wij in 3 handige stappen voor jou op een rij hoe je de ketting onderhoudt. Zorg er wel voor dat je een set handschoentjes aan hebt, want vieze handen is nooit fijn en smeer is lastig van de handen af te krijgen. Een andere optie (grootmoeders tip) is om je handen van te voren met vaseline in te smeren. Je krijgt het vuil en vet er dan gemakkelijker af.

Stap 1. Maak de ketting volledig schoon en vetvrij

Zorg ervoor dat al het vuil van de ketting is, en gebruik hierbij een kettingsreinigingsmiddel. Als je dit op een doek doet, kun je met één hand de doek rond je ketting houden en met de andere de trappers ronddraaien (leg wel je fiets even op de kop hiervoor, of draai de trappers in tegengestelde richting). Iedere schakel van de ketting komt op die manier voorbij, en wordt schoongemaakt door de doek. Zie je vuil tussen de schakels zitten? Gebruik dan een borsteltje om het eruit te halen.

Voor het vetvrij maken van de ketting gebruik je een andere doek met een ontvetter zoals Cyclon Bionet. Je doet hier exact hetzelfde als bij het schoonmaken en laat de ketting dus door je handen lopen terwijl je een doek met ontvetter vasthoudt. Hierna maak je de ketting volledig schoon en droog.

Stap 2. Maak de rest van de fiets schoon

Ook andere onderdelen van de fiets zijn belangrijk om een ketting soepel te laten lopen. Denk daarbij vooral aan de tandwielen van de kettingbladen en de (eventuele) derailleur. Deze onderdelen maak je ook met een ontvetter schoon, en vervolgens volledig droog. Ook naar je wielen, remmen, stuurpen en zadel kun je op dit moment nog een keer kijken. Ontdoe deze vooral van vuiligheid, en smeer ze vooral niet met te veel in. Remmen moeten bijvoorbeeld goed droog zijn, die kun je het beste vuilvrij en droog maken en verder met rust laten. Zorg ervoor dat je fiets goed droog is nadat je alles hebt nagekeken en schoongemaakt. Water zorgt voor roest, en dat wil je niet op een fiets.

Stap 3. Smeer de fietsketting in

Nadat alles schoon is, kun je de fietsketting gaan insmeren. Hiervoor heb je twee opties: met een spuitbus of met smeerolie op een doek. Beide manieren werken prima, maar let er op dat je met een spuitbus altijd enkel op de ketting sprayt. Doe je dit niet, dan kun je de remmen ook raken met de spray. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren, blijf daar dus vandaan. Om dezelfde reden kun je het beste kiezen voor een wat dikkere olie. Je morst dan namelijk minder snel op andere onderdelen van de fiets.

Bekijk onze producten voor kettingreiniging: 

 

Wanneer moet ik mijn fietsketting vervangen?

Je kunt bij de wanneer-vraag uitgaan van het gevoel of geluid op de fiets, of van het meten van de ruimte tussen de schakels. Bij de eerste manier luister je naar gekraak van de ketting, of het schuren langs de tandwielen. Hoor je dit, dan kun je er eigenlijk van uitgaan dat de ketting aan vervanging toe is. We raden wel altijd aan om alsnog even te meten. Een andere optie is om simpelweg te letten op het ‘doortrappen’ van de ketting. Hierbij schuift de ketting tijdens het fietsen als het ware over de tandwielen heen, waardoor je op bepaalde momenten geen grip hebt. Is dit het geval, dan is de kans dat de cassette van je fiets versleten is ook erg groot. Vaak kun je dan ook de ketting gemakkelijk van de tandwielen aftrekken. Bij een nieuwe ketting is dit nagenoeg onmogelijk, die zit strak om de tandwielen.

Bij het meten van de ruimte tussen de schakels weet je zeker of de ketting aan vervanging toe is. Hiervoor heb je een hulpmiddel nodig: de slijtagemeter. Deze slijtagemeter kun je heel simpel op de ketting zetten. Er zitten een aantal uitstekende punten aan, die je tussen de schakels van de ketting kunt duwen. Past het dunste uitstekende punt tussen de schakels, dan weet je dat de ketting binnenkort vervangen moet worden. Past de dikste punt ertussen, dan is het tijd om de ketting te gaan vervangen.

Bekijk onze slijtagemeters:

 

Welke fietsketting heb ik nodig?

We gaan je natuurlijk vertellen hoe je een fietsketting vervangt, maar daar hoort wel een stukje voorbereiding bij. Eerst moet je namelijk weten welke soort ketting je hebt. Fietskettingen zijn er namelijk in verschillende breedtes. Deze worden aangegeven door zogenaamde speeds. De reden dat deze zo genoemd worden, komt door het aantal kettingbladen op de cassette van het achterwiel. Een kettingblad is het blad waar de tandwielen op zitten die de ketting op zijn plek houden. Hoe meer je er hier van hebt, des te dunner moet de ketting zijn. Hieronder zetten we de maten op een rijtje:

Type ketting Breedte (uitwendig)
1-speed 9,0 mm
6-speed 7,8 mm
7-speed 7,3 mm
8-speed 7,1 mm
9-speed 6,6 - 6,8 mm
10-speed 6,2 mm, hiervoor bestaan ook 'narrow'-varianten van 5,88 mm. Let dus goed op! 
11-speed 5,5 mm
12-speed 5,25 mm

Zorg er altijd voor dat je een ketting koopt die past bij het aantal kettingbladen op de cassette. Dan weet je zeker dat je de meest efficiënte manier van fietsen hebt. Het is daarnaast verstandig om merken bij elkaar te houden. Heb je een cassette van het merk Shimano, dan raden we je aan om ook een ketting van Shimano daarbij te kopen. De ketting zal dan perfect zijn afgesteld op de tandwielen.


Een 8-speed cassette van dichtbij, het aantal kettingbladen is belangrijk voor welke ketting nodig is.

 

Hoe vervang ik een fietsketting?

Nadat je hebt gemeten of de ketting aan vervanging toe is en weet welke ketting je nodig hebt, kun je de ketting gaan vervangen. Hiervoor heb je allereerst een kettingpons nodig. Met dit apparaatje kun je de schakels verwijderen om de oude ketting te verwijderen. Je gebruikt het daarna nog een keer om de nieuwe ketting op maat te maken. Ook hiervoor hebben we weer een handig stappenplan opgesteld:

Stap 1. Verwijder de oude ketting

Bij de eerste stap heb je direct de kettingpons nodig. Schakel eerst je ketting naar de kleinste tandwielen, dan ligt de minste spanning op de ketting. Je zorgt er daarmee voor dat de schakels los komen te hangen. Je kunt zo handig werken zonder dat de ketting los schiet. Met de kettingpons maak je één van de schakels los zodat de ketting van de tandwielen af kan worden gehaald. Let op dat je de ketting niet langs het frame laat glijden, dat kan krassen veroorzaken.

Bekijk onze kettingponsen: 

Stap 2. Nieuwe ketting op maat maken

Voor je de nieuwe ketting op de tandwielen gaat leggen, kun je deze voor de juiste lengte het beste naast de oude ketting leggen. Je ziet dan precies hoe lang deze moet zijn. De overige schakels verwijder je weer gemakkelijk met de kettingpons. Heb je geen oude ketting om mee te vergelijken? Dan kun je de lengte van de nieuwe ketting berekenen. De formule hiervoor is GG+2. Dat klinkt nogal vreemd, maar is gelukkig erg handig te onthouden. Je legt de nieuwe ketting over de twee grootste kettingbladen (voor en achter), en telt er vervolgens twee schakels bij op. Dus twee keer G(root) en twee schakels erbij. We hopen echter dat je de oude ketting gewoon even bewaart om te vergelijken, dat scheelt weer.

Stap 3. Nieuwe ketting plaatsen

Voor het plaatsen van een nieuwe ketting ben je afhankelijk van welk merk de ketting is. De kettingen van Shimano zijn vrij makkelijk te plaatsen met een breekpen. Deze breekpen kun je met een kettingpons plaatsen in de twee uiteinden van de ketting om ze aan elkaar vast te maken. Bij het merk KMC werk je met een Missing Link systeem. Hiermee haak je de twee uiteinden gemakkelijk in elkaar. Bij het kopen van een fietsketting wordt in de handleiding altijd goed uitgelegd hoe je deze vastmaakt.

(Stap 4. Maak de ketting rijklaar)

Niet vergeten! De ketting insmeren met smeerolie is erg belangrijk voor het behoud en de prestaties van de ketting. Maar daar hebben we je eerder al volledig van op de hoogte gebracht, dus we gaan er vanuit dat je deze stap zelf al had bedacht.


Voor je het weet ben je weer op pad, mét nieuwe fietsketting.
 

Alles op een rijtje over fietskettingen

Je bent nu een ware expert op het gebied van fietskettingen. Maar ook experts hebben herhaling nodig om dingen te onthouden. Daarom zetten we alles uit dit artikel nog gemakkelijk voor je onder elkaar:

  • Goed kettingonderhoud is belangrijk omdat je zo lang mogelijk met een soepel lopende ketting wilt doen.
  • Zorg ervoor dat je de ketting goed schoon en vetvrij maakt en vervolgens de rest van de fiets helemaal schoon poetst. Als laatste stap smeer je de ketting in met een wat dikkere olie om morsen te voorkomen.
  • Je weet wanneer je een ketting moet vervangen door óf te voelen en luisteren naar de ketting, óf door deze te meten met een slijtagemeter.
  • Zorg ervoor dat je de juiste ketting koopt, die past bij de cassette op het achterwiel.
  • Een fietsketting vervangen doe je in 3 gemakkelijke stappen. Volg ons schema, en er kan niets misgaan!
     

Plezier op de fiets begint met weten dat de fiets in orde is. Nu je weet hoe de ketting perfect in orde is, kun je dus gerust heerlijk gaan toeren door het hele land. Mocht je over fietskettingen nog vragen hebben, dan kun je ons bereiken via de live chat op de website of via een mailtje naar onze klantenservice.
 

Bekijk onze fietskettingen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.698 sec.