Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietskratten Banner
Geschreven door Foris

Alles over fietskratten

Zit jij eraan te denken om misschien een fietskrat of een fietsmand aan te schaffen? Ga je bijvoorbeeld bijna voor het eerst naar de middelbare school of denk je gewoon dat het misschien wel eens een veel fijnere manier is om je boekentas of andere schoolspullen met je mee te nemen? Op deze pagina lees jij alles over fietskratten en -manden. Na het lezen van de informatie op deze pagina zul jij er een uit kunnen kiezen die perfect bij jou past!


Oranje/blauwe transportfiets met een houten fietskrat.

Snel naar:

 

Waarvoor nodig? De voordelen van een fietskrat/mand

Je kent het vast wel. Je wilt ergens met de fiets naartoe gaan en spullen meenemen, maar kan geen handige manier vinden om alles veilig mee te nemen. In een rugzak kun je wel wat spullen kwijt, maar soms heb je net wat meer ruimte nodig. In fietstassen of op een bagagedrager kun je al wat extra spullen meenemen. Eigenlijk zijn bijna alle fietsen wel uitgerust met een bagagedrager. Plaats hier een breder rekje op en maak daarna je schooltas vast aan het rekje met snelbinders of een spin.

Maar wat nog veel handiger is: een fietskrat/mand die je op een voordrager kunt bevestigen. Maar… niet alle fietsen hebben standaard een voordrager. Fiets jij vaak met veel spullen, zoals schoolspullen of boodschappen, dan is een transportfiets ideaal. Deze zijn namelijk uitgerust met een voordrager. Je kunt ook altijd nog een losse voordrager aanschaffen en op je fiets bevestigen. Dan moet je natuurlijk wel even van tevoren bekijken of dat op jouw fiets mogelijk is.

Fietskratten en -manden zijn dus perfect als jij vaak met veel spullen fietst. Andere voordelen van een fietskrat of –mand zijn:

  • Je bagage ligt voor je, en dus altijd in je zicht.
  • Je hebt geen snelbinders nodig. Gewoon je spullen in de mand leggen en fietsen maar!
  • Het ziet er leuk uit. Daarnaast kun je nog extra accessoires aan de fietskrat/mand toevoegen om het nog meer op te pimpen. Steel de blits op het schoolplein met een supergave fietskrat!
  • Een krat kan goed tegen een stootje en is dus erg duurzaam.
  • Neem je hond met je mee in een speciale hondenmand!
  • Het grootste nadeel van een fietskrat: het kan wat zwaar zijn, waardoor jij tijdens het fietsen meer moeite moet doen om je evenwicht te bewaren en je fiets als je hem ergens neerzet iets eerder om kan vallen.
     

3-stappenplan voor de aanschaf van een fietskrat/mand

Ben jij van plan een fietskrat of –mand aan te schaffen maar weet je nog niet precies waar je naar op zoek ben of wat het beste bij jouw wensen past? Volg dan ons stappenplan en kom erachter welke fietskrat/mand perfect bij jou past:

Stap 1. Welk type wil je?

Er zijn verschillende type fietskratten en –manden. Al deze verschillende soorten hebben bepaalde eigenschappen, voordelen en nadelen. De meest voorkomende zijn: kunststof fietskratten, houten fietskratten en rieten fietsmanden. Welke het beste bij jou past lees je hieronder:

Kunststof fietskrat

Deze is licht van gewicht, sterk en beschikbaar in vele verschillende kleuren. Ben jij op zoek naar een stevige mand in een kleur naar keuze? Dan ga je voor een kunststof fietskrat. Nadeel: verkleurd door de zon, dus de kleur wordt wat fletser na verloop van tijd. Daarentegen is de krat verder wel weerbestendig.

Bekijk onze kunststof fietskratten:

Houten fietskrat

Deze is stoer, sterk en heeft een klassieke uitstraling. Een houten krat heeft in sommige gevallen leuke extra’s, zoals een bekerhouder. Ben jij op zoek naar een stevige krat met een stoere uitstraling? Dan ga je voor een houten fietskrat. Nadeel: kan zwaar zijn, zeker in combinatie met een zware schooltas.

Bekijk hier al onze houten fietskratten

Rieten fietsmand

Deze heeft een authentieke natuurlijke uitstraling (wat minder als je voor een fel kleurtje gaat) en is een stuk lichter dan een houten fietskrat. Het is eigenlijk een soort tussenvorm tussen een krat en een mand. Nadeel: het natuurlijke riet kan gaan splijten en verkleuren.

Bekijk onze rieten fietsmanden:

Stap 2. Welk formaat wil je?

Een volgende aspect om rekening mee te houden is het formaat van de fietskrat of –mand. Je wilt niet dat de fietskrat/mand te groot of te klein is. Maar wat is dan een goede maat? Denk hierbij vooral aan de volgende vragen:

  1. Wat moet er in mee kunnen? Een fietskrat of -mand is gemiddeld 40 liter (dit is ook het populairste formaat). Weet je zeker dat je meer ruimte nodig hebt dan de gemiddelde fietser, dan kun je gaan voor een 50 liter variant. En kinderen gaan dan weer beter voor een kleinere variant van bijvoorbeeld 25 liter. Maar vanaf de middelbare school is een fietskrat/mand van 40 liter de standaard.
  2. Wat is het formaat van je fiets? Is de fietskrat of -mand te groot of klein voor je fiets, dan ziet het er gek uit. Je ziet dan dat de verhoudingen niet kloppen. Een kinderfietskrat/mand op een volwassen fiets ziet er gek uit. Net zoals een grote fietskrat/mand op een kinderfiets.
     

Als je rekening houdt met bovenstaande vragen, is het juiste formaat aanschaffen kinderspel. Bekijk voor de aankoop van een fietskrat of -mand even wat de afmetingen zijn van de tas(sen) die je mee wilt nemen in je fietskrat/mand. Zo weet je zeker dat je een krat/mand aanschaft in de juiste maat.

Stap 3. Welke kleur, merk en prijs?

De eerste 2 stappen zijn de belangrijkste. Als laatste kun je nog rekening houden met onderstaande punten:

  • Kleur. Welke kleur fietskrat/mand wil je? Ben je op zoek naar een leuke felle kleur of een stijlvolle rustige kleur? De meeste felgekleurde varianten zijn kunststof fietskratten, maar je vind tegenwoordig ook houten fietskratten en rieten fietsmanden in verschillende kleuren. Weet je niet zo goed welke kleur je wilt? Dan kun je ook gaan voor een kleur die perfect bij jouw fiets past. 
  • Merk. Er zijn verschillende bekende merken waar je uit kunt kiezen, zoals Basil, New Looxs en AMIGO, maar je kunt ook gaan voor een merkloze krat/mand.
  • Prijs. Merk en prijs gaan vaak samen. Een goed, kwalitatief merk is vaak duurder. Goedkope kratten/manden kunnen ook prima zijn, maar vaak geldt wel: goedkoop is duurkoop. Ben je niet van plan de fietskrat of –mand veel te gebruiken, dan kan een goedkope variant volstaan. Maar in veel gevallen zul je de fietskrat of –mand regelmatig gebruiken, en dan wil je er wel eentje die niet na een paar keer gebruiken al kapot gaat.
     

5 gebruikstips voor je fietskrat/mand

Heb je een fietskrat of –mand aangeschaft, dan kun je er dezelfde dag nog gebruik van gaan maken. Lees onze gebruikstips die jou op weg helpen om je fietskrat of –mand op de juiste manier te bevestigen, beladen, beveiligen en versieren:

1. Hoe bevestig je de krat/mand aan je fiets?

Je bevestigt een fietskrat eenvoudig op de voordrager van je transportfiets. Heb je geen voordrager? Deze kun je eenvoudig los bestellen en op je fiets monteren. Een fietskrat of –mand bevestig je eenvoudig aan je voordrager met een speciaal bevestigingssysteem of gewoon met tie-wraps. Met deze algemene stappen kom je al een heel eind:

  1. Zet de mand/krat in het midden op je voordrager.
  2. Bevestig de mand/krat met tie-wraps aan je voordrager
  3. Plaats minimaal twee tie-wraps aan de verticale kant van de mand/krat, een links en een rechts, en drie aan de onderkant.
  4. Zorg ervoor dat de sluitingen van de tie-wraps onder de mand/krat en voordrager zitten en niet zichtbaar zijn.
  5. Knip de uiteindes van de tie-wraps af en je bent klaar om te gaan!
     
  • Heb je gebruik gemaakt van een bevestigingssysteem? Schroefjes kunnen wat losser gaan zitten na een fietsrit of enkele fietsritten. Controleer regelmatig of alles nog goed vastzit en draai het direct vast als je merkt dat er wat los zit. En zit jij eraan te denken om een transportfiets aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje op onze adviespagina ‘Alles over transportfietsen’. Daar vind je ontzettend veel informatie om erachter te komen welke fiets bij jou past.
     

Fietskrat op de voordrager van een transportfiets
Bevestig een fietskrat eenvoudig op de voordrager van je fiets.

2. Hoe belaad je de fietskrat/mand?

Als je spullen gaat vervoeren is het handig om te weten hoe je dit op de beste manier kunt doen. Houdt er altijd rekening mee dat je de zwaarste spullen onderop legt. Daarnaast is het beter om geen spullen aan de buitenkant van de krat/mand te hangen. Deze kunnen namelijk op en neer gaan zwaaien en je evenwicht verstoren. Is je tas echt té zwaar, dan kunnen bevestigingssystemen kapot gaan of in ieder geval sneller slijten. Let dus altijd even op het maximale draaggewicht van zowel je voordrager als fietskrat/mand.

Tip: neem je een laptop mee in je fietskrat/mand? Doe deze dan in een hoes van neopreen, zodat klappen en trillingen opgevangen worden.

3. Hoe parkeer je jouw fiets met fietskrat/mand?

Transportfietsen of andere fietsen met een voordrager zijn breder dan gewone fietsen. Hierdoor is parkeren soms wat lastiger, vooral in een fietsenstalling. Eén transportfiets in een fietsenstalling is geen probleem, meerdere kunnen er echter voor zorgen dat de stalling snel vol is. Een transportfiets is ook zwaarder dan een gewone fiets, waarbij ook nog eens veel gewicht bij je voorwiel zit. Hierdoor kan je stuur, als je de fiets op het standaard zet, mogelijk omklappen. Om deze reden zijn veel transportfietsen uitgerust met een veer tussen de voorvork en het frame. Ook vind je fietsen met een stuurslot. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je stuur niet om kan klappen.

  • Heb jij op een gewone fiets een voorvork en fietskrat/mand bevestigd? Dan kan het zijn dat je fiets snel omvalt als je hem ergens parkeert of stalt. Je stuur heeft namelijk geen extra veer of stuurslot, maar ook geen dubbel standaard. Bevestig een dubbel standaard onder je fiets en je zult meteen al wat verschil merken. Je fiets zal beter blijven staan. Verder haal je gewoon je schooltas of andere bagage uit je krat als je de fiets ergens neerzet; zo haal je ook het meeste gewicht bij het voorwiel weg.

4. Hoe beveilig je je spullen?

Zet jij je fiets ergens neer maar heb je geen zin om je spullen uit je fietskrat of -mand te halen? Er zijn fietsmanden te koop met een deksel die je dicht kunt doen en eventueel af kunt sluiten. Deze manden met deksel worden ook wel 'bakkersmanden' genoemd. Op deze manier kun jij jouw spullen in de mand laten zitten als jij bijvoorbeeld na het doen van boodschappen of na een middagje shoppen even snel bij iemand op bezoek wil gaan. Je spullen worden in een fietsmand met afgesloten deksel niet (snel) gestolen. Maar het beste is natuurlijk om je spullen gewoon met je mee te nemen, dan weet je 100% zeker dat ze niet worden gestolen. 

5. Extra accessoires. Hoe personaliseer je jouw fietskrat/mand?

Je kunt fietskratten of –manden in veel verschillende kleuren aanschaffen. Wil je nog een stapje verder gaan in het personaliseren van je fietskrat/mand, dan kun je hem op verschillende manieren pimpen:

  • Bloemenkrans. Een bloemenkrans bevestig je snel en eenvoudig aan de bovenrand van je fietskrat of –mand.
  • Afdekhoes. Een afdekhoes is niet alleen handig voor als het regent, het is ook nog eens een goede personalisatiemogelijkheid. Ga voor een afdekhoes in een leuke kleur of met een leuke print zodat jouw fietskrat of –mand nog leuker wordt!
  • Je complete fiets versieren doe je met: fietsstickers, stuurslingers, een fietsbel, fietslampjes, een vlaggetje of spaakversieringen.
     

Fietsmand versierd met bloemenkrans
Met een bloemenkrans versier je jouw fietskrat/mand in een handomdraai.
 

Alternatieven voor een fietskrat/mand

Naast de gewone fietskrat of –mand kun je ook gaan voor een alternatief. Deze opties zijn vooral leuk als jij een beetje handig bent en zin hebt om een middagje te klussen. Het aanbod aan fietskratten en -manden is echter ontzettend groot, je vind altijd wel een kant-en-klare krat of mand die helemaal bij jou past. Maar heb je zin om lekker creatief bezig te zijn dan kun je onderstaande alternatieven eens doorlezen: 

Zelf een fietskrat maken

Een houten fietskrat kun je ook zelf maken. Hierbij is het wel het fijnst als je moeder of vader handig is en je mee kan helpen of als je iemand anders kent die je mee kan helpen. Houd er daarnaast rekening mee dat het wel wat tijd kost om zelf een krat te maken. Maar wil je zelf lekker creatief aan de slag gaan, wat heb je dan allemaal nodig om succesvol een krat te maken? 

  • Hout. Koop of creëer minimaal 5 planken (voor de zijkanten en onderkant). Het is nog leuker om drie smallere planken onder elkaar te plaatsen met wat ruimte tussen de planken in.
  • Genoeg spijkers of schroeven.
  • Gereedschap. Denk aan: boormachine en schroevendraaier (of hamer als je met spijkers aan de slag gaat), zaagmachine/houtzaag, schuurmachine/schuurpapier, meetlat/rolmaat.
  • Optioneel: extra planken of ander materiaal voor versteviging van zijkanten en/of onderkant.
  • Verf (en kwast). Om je planken een leuk kleurtje te geven. Of leef je helemaal uit en beschilder de planken met de mooiste/leukste patronen.

Kratje bier (18+)

Heb jij een leeg kratje bier thuis staan? Deze tover je eenvoudig om een superleuke fietskrat. Haal alle tussenschotjes weg waarmee de bierflesjes van elkaar gescheiden worden. Dit is vaak gehard plastic en dus best een karwei. Ga aan de slag met een ijzerzaag of een tang om alles los te krijgen, en schuur vervolgens alles om geen scherpe randen over te houden. Klaar? Dan bevestig je hem eenvoudig op de voordrager van je fiets met enkele tie-wraps.

  • Dit is echt een ontzettend leuk DIY project. Het kost je wat tijd, maar ziet er vervolgens ontzettend leuk uit.

Tip: laat je vader of moeder helpen met het verwijderen van de binnenkant van de krat.

Zonder krat/mand

Je kunt je schooltas (boodschappen of andere spullen) ook altijd los op een voordrager of bagagedrager zetten en met snelbinders vastmaken. Een fietskrat of –mand is echter over het algemeen handiger maar vooral ook véél leuker.

Lees ook ons artikel 'Alles over bagagedragers' eens door voor meer informatie voor voor- en achterdragers.


Alles op een rijtje over fietskratten

Je hebt op deze pagina superveel informatie gelezen over fietskratten en –manden. Hopelijk helpt deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuze voor een fietskrat/mand. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Een fietskrat of -mand is superfijn om veel bagage op je fiets mee te kunnen nemen.
  • Let bij aanschaf op: type, formaat, kleur, merk en prijs.
  • Daarnaast moet je de krat/mand op de juiste manier aan je fiets bevestigen, goed beladen en beveiligen, en kun je hem nog op verschillende manieren personaliseren.
  • Alternatieven: zelf een krat maken, bierkratje omtoveren tot een fietskrat of helemaal geen fietskrat of -mand gebruiken.
  • Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifieke fietskrat of -mand? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
     

In ons assortiment vind je een uitgebreid aanbod fietskratten en -manden. Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze fietskratten en -manden

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.884 sec.