Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietszitjes Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over fietszitjes

We gaan je in dit artikel alles vertellen over fietszitjes voor kinderen. Van waarom een fietszitje belangrijk is en vanaf welke leeftijd je deze kunt gaan gebruiken tot de verschillende merken en accessoires die je kunt gebruiken. Ben je dus van plan om een rondje te gaan fietsen met de kinderen, of op zoek naar een veilig fietszitje? Je bent aan het juiste adres.

Belangrijkste eigenschappen van een fietszitje

Snel naar:

 

Waarom is een goed fietszitje belangrijk?

Het antwoord op de vraag is gemakkelijk te geven: Veiligheid! Er belanden jaarlijks duizenden kinderen op de eerste hulp vanwege ongelukken met onveilige fietszitjes. De meest voorkomende oorzaak is dat een voet tussen de spaken is gekomen. Maar ook uit het fietsstoeltje vallen en vingers die vast komen te zitten zijn veelvoorkomende problemen. Goede fietszitjes helpen deze problemen voorkomen, en geven daardoor een veilig gevoel aan zowel kinderen en ouders.

Een fietszitje is onder meer ideaal om jonge kinderen naar school te brengen. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden, die we graag aan je toelichten in ons artikel '7 manieren om je kind(eren) naar school te brengen'.


Een goed fietszitje voelt zowel voor ouders als kinderen veilig en vertrouwd.
 

Vanaf wanneer kan een kind op een fietszitje?

Een kind kan vanaf een leeftijd van ongeveer 9 maanden mee in een fietszitje. We raden aan om dan te beginnen met een voorzitje, dus aan de voorkant van de fiets bij het stuur bevestigd. Deze fietszitjes zijn meestal te gebruiken tot kinderen ongeveer 3 jaar oud zijn (of meer dan 15 kilogram wegen). Daarna kun je overstappen op een achterzitje, dat achterop de fiets bevestigd wordt. Met deze stoeltjes kunnen kinderen over het algemeen tot ze 6 jaar zijn (of 22 kilogram wegen) mee op de fiets. Waar je nu op moet letten en de voor- en nadelen van voor- en achterzitjes zetten we hierna gemakkelijk voor je op een rijtje.
 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een fietszitje?

Voor je een fietszitje koopt, wil je natuurlijk weten waar je op moet letten. Hier heeft de EU regels voor opgesteld. Het Europese keurmerk EN 14344 is het teken dat je het juiste fietszitje te pakken hebt. Zonder dit keurmerk mag een fietszitje niet op de markt worden gebracht. Bij Internet-Bikes vind je alleen maar fietszitjes met dit keurmerk. Maar naast een keurmerk zijn er nog een aantal praktische zaken waar je op moet letten.

Gewicht

Bekijk altijd goed het maximale gewicht dat het fietszitje mag dragen. Dit wordt bij de specificaties aangegeven. Voorzitjes kunnen over het algemeen tot maximaal 15 kilogram aan, en achterzitjes tot 22 kilogram. Mocht een achterzitje meer gewicht kunnen dragen dan 22 kilogram, controleer dan wat de bagagedrager van je fiets kan dragen. Vaak is dit niet meer dan 25 kilogram.

Geschikte fiets

Het is ook erg verstandig om eerst goed naar je eigen fiets te kijken. Past een fietszitje wel aan het stuur? Heb je een goede bagagedrager, of helemaal geen? Er bestaan tegenwoordig speciale moederfietsen. Deze hebben een stevige bagagedrager, een extra breed stuur, een lage instap en een dubbele standaard. Alles om de fietstocht (en het stilstaan) met kinderen op de fiets zo comfortabel mogelijk te maken.


Comfortabel in een fietszitje, dat brengt vanzelf plezier.

Comfort

Je wilt dat de fietsrit voor jezelf goed verloopt, maar ook voor kinderen is het wel zo fijn om zo comfortabel mogelijk te zitten. Veel fietszitjes trillen flink als je er mee over bijvoorbeeld klinkers rijdt. Houd hier rekening mee als je het stoeltje uitkiest. Heel veel fietszitjes hebben vering tussen de stoel en het bevestigingsmechanisme, zodat trillingen worden opgevangen.

Veiligheid

Waarschijnlijk het meest belangrijke punt waar je op moet letten. Alles dat we tot nu toe besproken hebben, komt uiteindelijk weer neer op veiligheid. We hebben een aantal punten waar je binnen het onderwerp veiligheid dan weer op kunt (en moet) letten.

Voetbeveiliging

Zoals we in het begin van dit artikel al aangaven, komen ongelukken met spaken het meest voor bij kinderen. Ons advies is daarom om altijd een fietszitje te kopen met voetsteunen. Op die voetsteun moet daarnaast een bandje of gordeltje zitten om de voet goed vast te zetten. Zo voorkom je dat een kind met zijn of haar benen gaat zwaaien en deze tussen de spaken komen. Om dit nog verder te helpen voorkomen, zijn fietszitjes met het keurmerk EN 14344 uitgerust met een scherm van hard plastic naast de voetsteunen. Zo kunnen de voeten niet richting de spaken gaan. Mocht dit niet aanwezig zijn op jouw fietsstoeltje, zorg er dan voor dat je jasbeschermers op de fiets hebt zitten. Deze beschermen wat minder goed, maar zullen alsnog de voeten uit de spaken houden.

Gordel

Ook een goede gordel is van groot belang. De voorkeur gaat uit naar een drie- of vijfpuntsgordel. Daarbij zit de riem dus respectievelijk op drie of 5 punten vast, en worden de schouders altijd stevig vastgezet tegen de stoel aan. Dat voorkomt het uit de stoel vallen. Ook een stoeltje dat een klein beetje achterover helt is handig. Veel kinderen vallen in slaap tijdens de rit, en met een achterover gekantelde stoel valt hun hoofdje naar achteren in plaats van voorover.

Reflectoren

Met een kind achterop wil je extra goed zichtbaar zijn. Een goede fietslamp is dus noodzakelijk, maar zorg voor de zekerheid ook voor reflectoren die je op het fietsstoeltje plakt. Zo ben je altijd goed zichtbaar voor automobilisten, ook als je fietslampje bijvoorbeeld leeg of kapot is.

Helm

In Nederland is een fietshelm niet verplicht op de fiets. Maar toch is het zeer verstandig om kinderen een helm op te zetten als ze in een fietszitje meegaan. Kinderen vangen zichzelf namelijk nog niet met hun handen op, en kunnen wat extra bescherming aan het hoofd wel gebruiken. De juiste maat bereken je door de omtrek van het hoofd te meten. Een goede helm zit niet te strak, maar ook zeker niet te los.
 

Voor- en nadelen van fietszitjes

We bespreken hier van de twee meest voorkomende varianten fietszitjes kort de voor- en nadelen. We raden dus niet aan om te kiezen tussen de twee varianten maar ze dus na elkaar te gebruiken. Het is echter zeer handig om te weten wat je kunt verwachten. Omdat je begint met het voorzitje, beginnen wij daar ook mee.

Voorzitje

Bij een voorzitje is het allergrootste voordeel dat je altijd ziet wat je kind aan het doen is. Je hebt contact, en kan daardoor over het verkeer vertellen en eindeloos de mooie verhalen aanhoren. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zal sturen met een zitje voorop anders (zwaarder) zijn. Daarnaast kunnen je knieën tegen het zitje aankomen, en moet je nog beter in het verkeer opletten dan je normaal al doet. Als je plots moet remmen, is de kans namelijk groter dat je valt.

Bekijk onze voorzitjes:

Achterzitje

Na een aantal jaar ga je over van het voorzitje naar een fietsstoeltje achterop de fiets. Hierbij gebeurt dus het tegenovergestelde van het zitje voorop. Het contact met je kind is een stuk lastiger, en je ziet niet wat hij of zij doet. Een achterzitje moet dus altijd extra stevig zijn, en niet de kans geven om voeten los te maken. Je hebt echter wel alle bewegingsvrijheid op de fiets. Iets waar je nog op moet letten is de vering onder je zadel. Sommige fietsen hebben open vering, erg gevaarlijk voor kindervingers. Plak deze af, of koop een zadel zonder deze open vering. Een fiets met een achterzitje zal minder in balans zijn dan een fiets met een voorzitje, omdat de druk niet meer op het voorwiel ligt. Houd daar dus rekening mee.

Bekijk onze achterzitjes:

 

Welke accessoires heb ik nodig?

We hebben een aantal attributen van fietszitjes al benoemd. Denk daarbij aan de gordel, voetsteuntjes en reflectoren. Maar er bestaan nog een aantal handige accessoires. Nu zijn we zelf geen fan van het woord accessoires, omdat het lijkt alsof je de fietszitjes daar alleen maar stijl mee wilt geven. Ze voegen echter echt wat toe. We zullen er een paar op een rijtje zetten.

Windscherm

Voor een voorzitje is een windscherm onmisbaar. Je voorkomt niet alleen wind en regen in het gezicht van je kind, maar ook vliegjes en andere insecten komen er niet doorheen. Het scherm zorgt er daarnaast voor dat de handjes niet op de wat meer gevaarlijke plekken voor op de fiets kunnen komen (zoals remmen, versnellingen en de wielen).

Speelstuur

Net als een windscherm zorgt een speelstuur ervoor dat de handen niet op gevaarlijke plekken komen, en fijn meesturen met jouw bewegingen. Veel speelsturen zijn daarnaast voorzien van allerlei leuke afleidingen, zoals een toeter en mooie kleuren. Alles om je kindje te vermaken op de fiets.

Slaaprol

Een slaaprol wordt op een stang gemonteerd aan de voorkant van het fietszitje. Deze bevindt zich dus voor de neus van je kind, en nodigt ontzettend uit om lekker tegen aan te gaan liggen slapen. Zo gaat het hoofdje niet hangen, en weet je zeker dat de rit zo comfortabel mogelijk verloopt.
 

Welke merken fietszitjes zijn er?

Je hebt ondertussen al aardig wat kennis opgedaan over fietszitjes, en bent wellicht al aan het bedenken welk fietszitje je gaat kopen. Dan is het altijd gemakkelijk om te weten op welke merken je kunt vertrouwen. We zetten ze daarom hier voor je onder elkaar.

Yepp

Het merk Yepp is al ontzettend lang één van de grootste aanbieders van fietszitjes ter wereld. In 2016 zijn ze overgenomen door Thule. De stoeltjes zijn ontzettend veilig, en worden zelfs ontworpen om de strengste veiligheidsnormen te overtreffen. Dit zie je bijvoorbeeld terug aan het feit dat ieder fietszitje van Thule Yepp een vijfpuntsgordel heeft, en de voeten nooit bij de spaken in de buurt kunnen komen. Als klap op de vuurpijl denkt Thule Yepp ook nog na over duurzaamheid van hun producten. Zo zijn ze tijdloos qua design, waardoor ze lang gebruikt worden. Ook de materialen zijn zo veel mogelijk recyclebaar waardoor de impact op het milieu zo klein mogelijk blijft.

Fietszitjes van Yepp


Voor- en achterkant van een Bobike achterzitje, volledig gericht op veiligheid.

Bobike

Bij Bobike, opgericht in 1978, snappen ze als geen ander dat jij je kindje veilig wilt houden van de grote boze wereld. Dit Nederlandse merk helpt je daarbij door de allerveiligste fietszitjes te maken. Door de zogenaamde dubbelwandige schaal van de zitjes, zal je kindje ontzettend fijn en veilig zitten. Ze testen daarnaast ook op meer dan de hoogste veiligheidsnormen. En dat kunnen ze onderbouwen met resultaten! De fietszitjes van Bobike zijn namelijk in 2016 als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Het bedrijf voelt zich ook verantwoordelijk voor het beschermen van de planeet. Duurzaamheid en recyclen staan hoog op de prioriteitenlijst. Een merk van hoge kwaliteit dus!

Fietszitjes van Bobike

Polisport

Dit Portugese bedrijf is specialist op vele gebieden, zolang het maar met fietsen en motoren te maken heeft. In meer dan 60 landen vind je de fietszitjes van Polisport terug. Ze zijn Europees gezien de grootste producent, en voldoen uiteraard aan alle veiligheidseisen die er maar bestaan. Een leuk feitje is dat het bedrijf in 2013 het eerder genoemde Bobike heeft overgenomen. De producties zijn nog steeds los, maar de twee bedrijven leren ontzettend veel van elkaar.

Fietszitjes van Polisport

Qibbel

Het merk Qibbel is volledig Nederlands, en de fietsstoeltjes worden in eigen fabriek gemaakt. Want, zo zeggen zij, op die manier kunnen ze de kwaliteit optimaal bewaken. Ze voldoen natuurlijk ook aan alle veiligheidsvoorschriften. Ben je op zoek naar een solide en sterk stoeltje dat licht is en zeer gemakkelijk te monteren? Qibbel is de juiste kandidaat! Ze noemen het zelf een duurzaam stoeltje waar je nog jaren plezier van hebt, en daar sluiten wij ons volledig bij aan.

Fietszitjes van Qibbel

 

5 tips bij het gebruiken van fietszitjes

Ondertussen hebben we je al aardig wat informatie gegeven over de fietszitjes zelf. Maar we hebben nog een paar praktische tips over het gebruik van de fiets met fietszitjes. We houden het kort, en zetten ze kort onder elkaar:

  1. Zet je fiets nooit op de standaard als het kind nog in het fietszitje zit, tenzij je een stevige dubbele standaard hebt. De fiets is niet stabiel genoeg met een enkele standaard.
  2. Laad eerst je boodschappen op de fiets, en dan pas het kind. Niet alleen omdat ze dan op de fietstassen zitten, maar ook omdat de fiets niet stabiel genoeg is.
  3. Bij elektrische fietsen is de bagagedrager vaak breder door de accu die daar geplaatst is. Niet ieder fietszitje past daar op. Het zelfde geldt voor fietsen met een smaller stuur. Test dit dus altijd voor je een fietszitje koopt, of maak gebruik van bedenktijd.
  4. Twijfel je of alles goed gemonteerd is? Rijd eens langs bij de fietsenmaker om het te laten controleren. Je kunt beter zeker zijn!
  5. Zet ook het fietszitje vast met een slot. Je zou het niet zeggen, maar fietszitjes worden vaak gestolen van de fiets. Dat kun je gemakkelijk voorkomen door hem veilig vast te maken aan je fiets.

 

Alles op een rijtje over fietszitjes

Klaar om een fietszitje te gaan kopen? We zullen eerst alles nog even op een rijtje zetten, zodat je snel terugleest waar je allemaal op moet gaan filteren en zoeken.

  • Een goed fietszitje is belangrijk voor de veiligheid van kinderen. Voeten komen hierdoor niet in de spaken, en geven daardoor een veilig gevoel.
  • Vanaf ongeveer 9 maanden tot 3 jaar kunnen kinderen in een voorzitje. Daarna kunnen ze tot ongeveer 6 jaar in een achterzitje.
  • Houd bij het kiezen van een fietszitje op het gewicht dat het aankan en controleer de fiets waar je het zitje op gaat monteren. Het comfort is daarnaast erg fijn voor je kind.
  • Veiligheid is het allerbelangrijkste. Controleer goed of de voeten goed vast zitten en niet bij de spaken kunnen komen. Ook een goede gordel, reflectoren en een helm zijn van belang. 
  • Een windscherm, speelstuur en slaaprol zorgen voor nog meer comfort en veiligheid.
  • Bijna ieder merk voldoet aan het keurmerk EN 14344, maar controleer dit voor de zekerheid toch nog even.
     

Je vindt bij Internet-Bikes een ontzettend groot assortiment fietszitjes in alle soorten en maten. Bij het kiezen helpen we je daarnaast graag! Heb je dus vragen over de producten (of over dit artikel), neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of de chat op onze website.
 

Bekijk al onze fietszitjes

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.792 sec.