Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over jongensfietsen Banner
Geschreven door Foris

Alles over jongensfietsen

In dit artikel lees je alles over jongensfietsen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de allereerste fiets, of wil je wat meer weten over de fietsmaten? Hier ben je op de juiste plek! In dit artikel lees je de belangrijkste informatie die je nodig hebt. We geven je uitgebreid advies over het kopen én gebruiken van een jongensfiets, zodat jouw (klein)zoon, broertje of neefje straks op een mooie fiets veilig op pad kan!

Snel naar


Wat is een jongensfiets?

Als het gaat om kinderfietsen, wordt er onderscheid gemaakt tussen jongensfietsen en meisjesfietsen.

  • Het eerste dat vaak opvalt (dit geldt ook voor fietsen voor heren), is dat de bovenste stang bij jongensfietsen hoger is geplaatst dan bij meisjesfietsen. Deze horizontale stang zorgt als het ware voor een driehoek in het frame van de fiets. Deze driehoek zorgt ervoor dat een jongensfiets over het algemeen steviger is dan een meisjesfiets. Bij meisjesfietsen zit dus geen stang. Dit is ontstaan doordat vrouwen vroeger vaak met een rok op de fiets stapten, en dus een lagere instap nodig hadden. 
  • Naast het verschil in frame, hebben jongens en meisjes vaak andere voorkeuren als het gaat om kleur en ontwerp. Een fiets voor jongens is vaak wat donkerder van kleur, en heeft minder versieringen dan meisjesfietsen. Over het algemeen willen jongens een stoere en coole fiets, die er uitziet alsof hij tegen een stootje kan. Maar smaken verschillen! Vraag (waar mogelijk) daarom vooral aan hem wat hij nu het allermooist vindt.
     

Jongen op een blauwe fiets in het gras
Jongens willen vaak een stoere en coole fiets, die er uitziet alsof hij tegen een stootje kan.
 

Welke maat jongensfiets heb ik nodig?

Wanneer je een jongensfiets koopt, is de maat van de fiets het belangrijkste punt om op te letten. En hierbij gaat het in principe om de framemaat en de wielmaat. Een jongen moet goed met zijn voeten bij de grond kunnen en mag niet met zijn knieën tegen het stuur komen. Als dit niet in orde is, is de kans op een valpartij aanzienlijk groter. Een fiets op de groei kopen raden wij daarom af. Ook een te kleine fiets van een broer, vriend of kennis overnemen is niet verstandig. Ons advies is om altijd te kijken of het zadel en stuur verstelbaar zijn. Zo kun je toch nét wat langer met de fiets doen.

Welke jongensfiets bij welke leeftijd?

Hieronder geven we je een kort overzichtje van welke fietsmaat je ongeveer nodig hebt bij welke leeftijd. Dit overzichtje is dan ook slechts een richtlijn. Maar wel een hele handige, al zeggen wij het zelf:

Welke leeftijd heeft je kind? Bijpassende inchmaat kinderfiets
2,5 - 4 jaar 12 inch
3 - 5 jaar  14 inch
4 - 6 jaar  16 inch
4 - 8 jaar 18 inch
6 - 8 jaar 20 inch
6 - 9 jaar 22 inch
8 - 12 jaar 24 inch
10 - 14 jaar 26 inch

Let op: dit zijn gemiddeldes. Groeit je kindje sneller of minder snel dan kan het zijn dat hij net een grotere of kleinere inchmaat 'nodig heeft'. Zoals je ook ziet zijn er bijna altijd meerdere inchmaten geschikt voor een leeftijd. Is je kindje 6 jaar? Dan kunnen zowel een 18, 20 als 22 inch fietsmaat geschikt zijn. En is je kind 11 jaar? Dan zijn 24 en 26 inch fietsmaten goede maten om te kiezen. Belangrijker dan de leeftijd is de lengte van je kindje. Daar lees je hieronder meer over.

Fietsmaat en lengte van je kind

De wielmaat en framehoogte van de fiets bepaal je aan de hand van de lichaamslengte. Onze maattabel voor kinderfietsen geeft je al een idee, maar de tabel helpt je pas echt ontdekken welke wielmaat bij welke leeftijd en lichaamslengte/kledingmaat past:

Lengte kind Kledingmaat Wielmaat Framehoogte +/-
> 90 cm 86 - 98 10 inch 18 cm
> 95 cm 92 - 104 12 inch 21,5 cm
> 100 cm 98 - 110 14 inch 23,5 cm
> 105 cm 104 - 110 16 inch 25,4 cm
> 110 cm 104 - 116 18 inch 28 cm
> 115 cm 116 - 122 20 inch 31,75 cm
> 120 cm 122 - 128 22 inch 34 cm
> 130 cm 128 - 140 24 inch 37 cm
> 145 cm 140 - 152  26 inch 43 cm

Bekijk onze jongensfietsen:

 

Wanneer koop ik een eerste jongensfiets?

Er is geen exacte leeftijd te bepalen waarop je een allereerste fiets aanschaft. Veel jongens geven tussen hun derde en vierde verjaardag zelf aan te willen fietsen. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze er helemaal klaar voor zijn. De beste manier om het te controleren is door te kijken hoe ze overweg kunnen met bijvoorbeeld een driewieler of loopfiets. Als de stuur- en trapbewegingen daar vanzelf gaan, zijn ze klaar om de stap te maken naar een échte jongensfiets. 

Meer informatie over driewielers en loopfietsen lees je in onze adviespagina's. Ga direct naar ons artikel over driewielers of het artikel over loopfietsen en voorzie jezelf van de benodigde informatie.

Hoe vaak een nieuwe fiets kopen?

Zoals al eerder aangegeven, is het niet slim om de eerste fiets op de groei te kopen. Ga voor een fiets met de juiste afmetingen. Hoe lang je precies doet met een jongensfiets verschilt per jongen. De ene komt vrij vroeg in een groeispurt terecht en groeit als kool, terwijl de ander zijn centimeters later nog inhaalt. Over het algemeen doe je zo’n 1,5 jaar tot 2,5 jaar met een eerste jongensfiets, mits deze een verstelbaar zadel en stuur heeft natuurlijk. Ook bij opvolgfietsen verschilt dit per jongen, maar veelal doe je daar iets langer mee doordat de ergste groeispurten voor een jongen rond hun 13e pas volgen.

Kleine jongen op een geel loopfietsje in het bos
Een loopfietsje is een ideale manier om het gevoel van evenwicht te trainen.
 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een jongensfiets?

Wat is een goede jongensfiets? Het is verstandig om je altijd goed in te lezen (of zelfs uit te proberen) voor je een jongensfiets koopt. Zoals je hierboven al las is het uitkiezen van de juiste fietsmaat erg belangrijk. We geven je hieronder nog een aantal andere belangrijke punten waar je ook nog op kunt letten als je een jongensfiets wilt gaan kopen:

Gewicht

Een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt, is het gewicht van de fiets. Een zware fiets is moeilijk om rechtop te houden, en nog moeilijker om te corrigeren wanneer de val éénmaal is ingezet. Ons advies is daarom om altijd voor een lichtgewicht eerste fiets te gaan. Met lichtgewicht houden we zelf altijd maximaal 11 á 12 kg aan voor de eerste jongensfiets. Als jongens opgroeien, zul je zien dat ze steeds beter zijn in het houden van hun evenwicht. Het gewicht van een fiets wordt dan ook steeds minder van belang. Houd er wel rekening mee dat een lichte fiets altijd fijner zal fietsen dan een zware. Gaat je zoon naar de middelbare school en wil hij een (elektrische) transportfiets? Geen probleem. Deze zijn zwaarder dan gewone fietsen, maar hebben genoeg andere voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld echt heel erg handig om bagage mee te vervoeren.

  • Ons advies is om altijd voor een lichtgewicht allereerste fiets te gaan.

Vering

Op de eerste fiets is vering niet nodig. Niet alleen voegt het gewicht toe aan de fiets, het is in een vlak land als Nederland overbodig. Daarnaast zijn jongens op hun eerste fiets bij lange na niet zwaar genoeg om de vering te activeren. Kies voor een eerste jongensfiets dus altijd een fiets zonder vering. Maar jongens worden ouder! Wanneer de tochten wat langer worden, is het altijd slim om wel voor vering te gaan bij een jongensfiets. Het verhoogt het comfort van de rit namelijk wel.

  • Vering is bij een eerste fiets helemaal niet nodig. Kijk hier pas naar bij een tweede of zelfs derde fietsje voor je kind.

Banden

Het allerbelangrijkste van een band op een eerste fiets is dat deze gemakkelijk rolt. Ga dus niet voor een band met heel veel profiel, zoals een mountainbike- of BMX-band die ervoor zijn gemaakt om ook (bijna) stil te kunnen staan. Onthoud wel het volgende: hoe dikker de band, des te comfortabeler deze fietst. We gaven net al aan dat vering niet nodig is, maar dikke banden zorgen hier wel een beetje voor. Dit advies blijft ook geldig als jongens wat ouder worden. Het is altijd verstandig om te gaan voor een band met wat profiel, zodat uitglijden voorkomen wordt.

  • Ga bij een eerste fiets voor dikke banden. Dit fietst comfortabel en zorgt voor een beetje vering.


Bekijk onze banden:

Remmen en versnellingen

Kijk bij een jongensfiets ook altijd naar wat voor remmen hij heeft en of er versnellingen op zitten. De meeste fietsen hebben een terugtraprem, maar sommige hebben een handrem of zelfs allebei. Een combinatie van een terugtraprem en handrem is voor jonge kinderen het beste. Heeft de fiets alleen een handrem, zorg dan dat deze niet te zwaar is afgesteld. Let er daarnaast op dat de handrem niet te ver van het handvat zit. Kinderen die pas net aan het verkeer deelnemen, hebben alle aandacht voor de weg en het verkeer nodig. Een fiets met versnellingen geeft te veel afleiding, het is daarom beter om als allereerste fiets een fietsje zonder versnellingen te nemen. Als de omstandigheden op de weg éénmaal een wat minder grote uitdaging worden, kun je dit bij een opvolgfiets wel overwegen. Onthoud dan wel dat fietsen met versnellingen altijd meer onderhoud vergen dan fietsen zonder.

  • Bij een eerste fiets is een terugtraprem het beste. Handremmen (en versnellingen) zijn extra toevoegingen die alleen maar voor afleiding zorgen.
     

Welke merken jongensfietsen zijn er?

Je zult inmiddels hebben gemerkt dat er ontzettend veel aanbod is voor jongensfietsen. Dan is het altijd fijn om te weten welke merken betrouwbaar en goed zijn, zodat de keuze iets gemakkelijker wordt. We helpen je er graag bij, dus hier volgen de beste merken:

AMIGO

Met enige trots zetten we ons eigen merk in dit rijtje. De jongensfietsen van AMIGO ontwerpen we helemaal zelf, en laten we vervolgens produceren. Hierdoor zijn ze speciaal voor jongens gemaakt, waar andere fietsmerken vaak kinderfietsen produceren naast een lijn voor volwassenen. Het zorgt er ook voor dat we de prijs ontzettend laag kunnen houden, en de mooiste ontwerpen hebben! Tel dat op bij de stevigheid, veiligheid en goede reviews die we hebben ontvangen, en je hebt de perfecte jongensfiets gevonden. Kortom, met een AMIGO kinderfiets zit je zeker goed! Klik hier voor meer informatie over AMIGO en ontdek de voordelen van dit merk. 

Jongensfietsen van AMIGO

Blauw/oranje jongensfiets van het merk AMIGO

Popal

Als oer-Hollands merk weet Popal als geen ander fietscomfort en design te combineren. Dat fietscomfort komt bij jongensfietsen vooral terug in stevige ontwerpen en veiligheid. De zadels en sturen zijn van iedere Popal jongensfiets te verstellen, waardoor je een tijdje vooruit kunt. Maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de mooie kleurencombinaties en het stoere uiterlijk. Zo is iedere jongen helemaal klaar om de show te stelen!

Jongensfietsen van Popal

Volare

De jongensfietsen van Volare worden in eigen huis ontworpen én geproduceerd. Letterlijk ieder schroefje, elke band en uiteindelijke fiets komen dus van de eigen fabriek vandaan. Dat is altijd met hoge kwaliteit, en tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Ze zijn daarnaast altijd voorzien van opvallende, felle kleuren en de mooiste stickers. Volare wil altijd voor veiligheid en betrouwbaarheid staan, en dat is goed terug te zien in de robuuste en eenvoudige designs.

Jongensfietsen van Volare

Dino

Houdt jouw (klein)zoon, broertje of neefje ontzettend veel van een bepaalde film of tv-serie? Dan is er een grote kans dat hij die ook op zijn fiets terug wil zien. Het Italiaanse merk Dino heeft licenties voor onder andere Disney, waardoor de gaafste fietsen van Cars, Ice Age en Marvel-helden zoals Spider-man en Captain America bij hen terug te vinden zijn. Dat het in 1920 opgerichte Dino naast deze mooie plaatjes ook ontzettend veel aandacht besteed aan veiligheid, zal jou dan weer tevreden stemmen.

Jongensfietsen van Dino

Cars jongensfiets van het merk Dino

Bike Fun

De fietsen van Bike Fun zijn speciaal voor de jongens ontwikkeld die al wat ervaring op de weg hebben. De jongensfietsen van Bike Fun hebben allemaal een dubbel remsysteem, dus zowel terugtraprem als handrem. Daarnaast zijn de remgrepen altijd aangepast aan kinderhanden en kunnen zij er dus gemakkelijk bij. En natuurlijk vind je ze terug in allerlei stoere designs waarmee ze dagelijks op pad kunnen. Bike Fun betrekt namelijk kinderen bij het ontwerpen van de collecties, dus succes gegarandeerd!

Jongensfietsen van Bike Fun


Leren fietsen op een jongensfiets

Een advies is natuurlijk niet compleet als er niet wordt uitgelegd hoe je een jongensfiets gebruikt. En dan komt het in bijna alle gevallen voor dat je (klein)zoon, broertje of neefje eerst moet leren fietsen. We hebben de stappen om te leren fietsen daarom overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Houd er vast rekening mee dat leren fietsen om doorzettingsvermogen draait, en niet alleen van een kind!

Hoe monteer je zijwieltjes op een kinderfiets?

  1. Begin met het linkse zijwieltje.
  2. Draai de linkse wielmoer los.
  3. Plaats het hulpstuk over de wielmoer heen en plaats hier de zijwielsteunen op.
  4. Zorg dat de zijwielsteunen zo recht mogelijk naar beneden staan en ongeveer 1 centimeter boven de grond blijven. De achterband moet de grond raken tijdens het fietsen.
  5. Draai de wielmoer weer vast.
  6. Herhaal bovenstaande stappen voor het rechtse zijwiel.
     

Vader geeft zoon op de fiets een zetje om hem te leren fietsen
Leren fietsen draait om doorzettingsvermogen, zowel van jou als van je zoon.

Leren fietsen zonder zijwieltjes

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met het leren fietsen, is er eerst een keuze die je moet maken. De meeste mensen hebben geleerd om te fietsen met zijwieltjes, maar er zijn experts die erbij zweren dat je fietsen leert zonder zijwieltjes. Want, zo zeggen zij, je leert kinderen door de zijwieltjes aan dat ze kunnen leunen op een hulpmiddel. Op die manier gaan ze zichzelf niet automatisch balanceren als die zijwieltjes er éénmaal af worden gehaald. In onze uitleg focussen we ons op het leren fietsen als de zijwieltjes er af zijn, dus het is in dit geval niet van belang waar je voor kiest.

1. Is de motivatie aanwezig?

De allerbelangrijkste stap die genomen moet worden, is controleren of de motivatie om te leren fietsen er is. Als je merkt dat er nog niet heel veel interesse is, kun je het leren fietsen beter een tijdje uitstellen. Anders komt de welbekende uitspraak ‘aan een dood paard trekken’ heel snel om de hoek kijken.

2. Geef zelfvertrouwen

Als je merkt dat de motivatie aanwezig is, wordt het belangrijk om letterlijk en figuurlijk het duwtje in de rug te gaan geven. Vertrouwen doet een hele hoop! Een tip als je zijwieltjes hebt gebruikt, is om deze steeds iets hoger af te stellen tot ze eigenlijk niet meer gebruikt worden. Als je dan later pas vertelt wat je hebt gedaan, zal je zoon beseffen dat hij het al een tijd kon.

3. Bereid je goed voor

Je bent nu bij de meeren-fase aangekomen. Kies een rustig stuk weg (of andere harde ondergrond), en begin al vasthoudend mee te lopen/rennen met je fietsende zoon. Onze tip is om het jezelf niet te moeilijk te maken, en er daardoor geen klachten aan over te houden. Dit doe je door vooral niet kromgebogen de bagagedrager vast te houden. Er zijn speciale vasthoudvesten met een handvat aan de achterkant, maar ook een sjaal om de middel van je zoon werkt prima. Zo geef je hem toch een gevoel van veiligheid, en jij bent dicht genoeg in de buurt om hem op te vangen als hij valt.

4. Langzaam loslaten

Als je merkt dat het fietsen lukt zonder hulp, kun je langzaam gaan loslaten. Onze tip is om dit altijd in overleg te doen, en in kleine stapjes. Stiekem loslaten zorgt voor een vertrouwensbreuk, en dat komt de motivatie om te leren vaak niet ten goede. Iedere jongen leert op zijn eigen tempo, dus pas je daar ook op aan. Je zult zien dat je met vertrouwen in hem verder komt dan met pushen. Voor je het weet fietst hij je voorbij. Daar mag hij (en jij ook) best trots op zijn.

5. Leer hem de regels

Als je zoon eenmaal kan fietsen, houdt het nog niet helemaal op. Vaak wordt vergeten dat ook de regels uitleggen hoort bij het leren. Zo weet hij hoe je rekening houdt met anderen, en kun je veilig samen een rondje gaan fietsen.

Bekijk onze jongensfietsen:


Alles op een rijtje over de jongensfiets

Inmiddels ben je een expert op het gebied van jongensfietsen. Wil jij ook meer weten over meisjesfietsen? Lees dan onze pagina 'Alles over meisjesfietsen' eens door. Een vergelijkbare pagina, al staan er toch weer nieuwe/andere dingen in. We zetten de belangrijkste punten van deze pagina nog een keertje kort voor je op een rijtje:

  • Een mooie jongensfiets is subjectief, vraag daarom altijd aan je (klein)zoon, broertje of neefje welke hij nou eigenlijk het mooiste vindt.
  • Als jij er dan voor zorgt dat hij altijd bij de grond kan en zijn knieën niet tegen het stuur stoot, heb je al een hele fijne fiets te pakken.
  • Houd voor de perfecte jongensfiets rekening met gewicht, vering, banden, remmen en versnellingen.
  • Leer je zoon met veel vertrouwen, geduld en respect voor zijn  tempo fietsen.
     

Weet je inmiddels wat voor fiets het gaat worden? Bekijk ons ruime assortiment jongensfietsen dan eens. En mochten er nog vragen opkomen, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. 
 

Bekijk onze jongensfietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.929 sec.