Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over transportfietsen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over transportfietsen

Het meenemen van bagage op een fiets kan op geen enkele fiets gemakkelijker dan op een transportfiets! Zit jij eraan te denken om een transportfiets aan te schaffen maar weet je niet helemaal waar je op moet letten? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Wij hebben alle informatie over transportfietsen voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze informatie weet jij precies welke fiets bij jou past!

Zwarte transportfiets met bruine accenten

Snel naar:

 

Wat is een transportfiets?

Een transportfiets herken je aan de voordrager die aan het frame bevestigd zit, waar je veel bagage op kwijt kunt. Deze fietsen hebben een robuust frame met een verstevigde trapas, balhoofdstel en spatborden. Een transportfiets heeft daarnaast ook nog brede banden, waarmee je veel grip hebt en comfortabeler fietst dan met smalle banden. Het is echt de ideale fiets om mee naar school of werk te fietsen, of om boodschappen mee te gaan doen! De fiets heeft in veel gevallen ook nog eens een dubbele standaard. Zo zet je jouw fiets stabiel neer wanneer je hem wegzet en valt hij zeker niet om. Tot slot zijn sommige transportfietsen uitgerust met een stuurslot, zodat je stuur niet om kan klappen als je hem neerzet. 

Voor- en nadelen:

  • Super stevige fiets.
  • Je kunt er veel bagage op/in kwijt.
  • De brede banden zorgen voor extra comfort.
  • Hij is redelijk zwaar.
     

Welke maat heb ik nodig?

Transportfietsen vind je in verschillende maten. In principe worden fietsen onder 28 inch als kinderfiets aangeduid. Ben je niet zo lang dan kan het zijn dat een 26 inch fietsmaat beter bij je past dan een 28 inch maat. Wil je weten welke maat het beste bij jou past? Kijk dan in onderstaande tabel:

Wielmaat Leeftijd Lichaamslengte
12 inch 2 - 4 jaar 94 - 104 cm
14 inch 3 - 5 jaar 100 - 107 cm
16 inch 4 - 6 jaar 105 - 110 cm
18 inch 4 - 8 jaar 110 - 116 cm
20 inch 6 - 8 jaar 117 - 122 cm
22 inch 5 - 9jaar 122 - 128 cm
24 inch 8 - 12 jaar 128 - 140 cm
26 inch 10 -14 jaar 140 - 160 cm
28 inch vanaf 14 jaar > 155 cm

Dames- en heren transportfietsen hebben dus altijd een 28 inch wielmaat. Maar je kunt wel nog kiezen uit verschillende framehoogtes. De fietsen op onze site beginnen bij een framehoogte van 50 cm. Dit is geschikt voor mensen tussen de 155 en 170 cm. De grootste framehoogte is 59 cm. Een fiets van 59 cm is geschikt voor mensen tussen de 176 cm en 195 cm. Bij elke twee à drie cm lichaamslengte groter kun je voor een framemaat groter gaan. Ga beter voor een net wat kleinere maat dan een té grote framemaat. Een kleinere maat kun je compenseren met de hoogte en stand van het zadel en stuur. 

Ben je bijvoorbeeld 160 cm groot? Dan kun je gaan voor een fiets met een framehoogte van 48 tot 51/52 cm. Ben je 170 cm groot? Dan kun je gaan voor framehoogtes tussen 51 en 56/57 cm. Ben je 180 cm groot? Dan kun je gaan voor een framehoogte tussen de 54 en 59/60 cm. 

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een transportfiets?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je een transportfiets aan wilt gaan schaffen. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste maat te kiezen, zie de maattabel hierboven, maar je kunt bijvoorbeeld ook letten op het materiaal en de kleur van de fiets, het remsysteem en eventuele versnellingen. Aspecten waar je op kunt letten:

Zwarte transportfiets met zwarte plastic fietskrat
Zo'n zwarte fiets met krat is een echte klassieke en stijlvolle transportfiets. 

Framemateriaal

Het frame van een transportfiets kan van aluminium of staal zijn. Het grootste verschil tussen de twee is dat een aluminium frame lichter is dan een stalen frame. Een stalen frame heeft als grootste voordeel ten opzichte van een aluminium frame dat de wegligging beter is. En als een stalen fiets omvalt zal er minder snel iets kapot gaan dan bij een aluminium frame.

Remsysteem

Je hebt bij een transportfiets de keuze over een terugtraprem of handremmen, of een combinatie van beide. Een terugtraprem heeft heel weinig onderhoud nodig, maar heeft als nadeel dat je niet meer kunt remmen als je ketting kapot gaat. Handremmen heb je in verschillende soorten, de ene goedkoper dan de andere. Met handremmen kun je beter gedoseerd remmen dan met een terugtraprem. Met één kant rem je het voorwiel af en met de andere het achterwiel. Let er op dat je nooit alleen met je voorwiel remt om te voorkomen dat je over de kop slaat. Rem voor de zekerheid altijd met beide handremmen tegelijk.

Dames, heren, kinderen

Je hebt natuurlijk fietsen die gemaakt zijn voor dames, heren of kinderen. Een damesfiets heeft een kortere afstand tussen zadel en stuur, de handvatten zijn kleiner en remmen zitten dichter bij de handvatten, het stuur is smaller en het zadel is vaak breder dan bij een herenfiets. Daarnaast heeft een herenfiets natuurlijk een horizontale tussenstang. Naast deze praktische verschillen zijn er ook vaak verschillen in het design van dames-, heren- en kinderfietsen. Een damesfiets heeft vaak een wat elegantere uitstraling en is qua kleuren vaak neutraal of pastel. Een mannenfiets heeft vaak een stoere uitstraling en is qua kleuren over het algemeen zwart, grijs en/of bruin. Een kinderfiets is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en prints.

Met of zonder versnellingen

Niet alle transportfietsen zijn uitgerust met versnellingen. Koop je een fiets zonder versnellingen, dan zul je er in veel gevallen redelijk snel achterkomen dat je de versnellingen mist. Met een fiets zonder versnellingen ga je vaak een stuk minder snel en daarnaast wordt tegen de wind in fietsen of een heuvel op fietsen een stuk lastiger. Als je een transportfiets zoekt met versnellingen dan zijn de meest gangbare maten drie of acht versnellingen. Vooral als je je fiets vaak gebruikt of er lange afstanden mee fietst zijn versnellingen aan te raden.

Prijs

Je kunt een transportfiets aanschaffen in uiteenlopende prijsklassen. De hoogte van de prijs hangt onder andere af van het merk, het model en de materialen. Ben je van plan de fiets veel te gebruiken dan is het slim om niet de goedkoopste fiets te kiezen. Kies een goede prijs-kwaliteit verhouding om niet voor teleurstellingen te komen staan. 

Merken

Transportfietsen zijn verkrijgbaar in verschillende bekende merken. Denk hierbij aan: Vogue, Rivel, Popal en Volare. Je kunt natuurlijk ook altijd gaan voor een echte AMIGO transportfiets. Dit is ons eigen merk, waarbij je gegarandeerd een fiets in een goede prijs-kwaliteitverhouding koopt.

Bekijk onze transportfietsen:

Elektrische transportfiets

Met een elektrische transportfiets ben je verzekerd van een comfortabele fietsrit. Wind of een heuvel? Geen probleem, de ondersteuning zorgt ervoor dat je hier geen last van hebt. Een transportfiets is zwaarder dan een normale fiets en een elektrische fiets is ook zwaarder dan een normale fiets, dus een elektrische transportfiets kan voor jouw ook té zwaar zijn. Ga in ieder geval voor een aluminium frame om wat in gewicht te besparen! Elektrische transportfietsen zijn ook echt perfect om mee naar school te fietsen. Vooral als je elke dag meerdere kilometers (soms wel tientallen) kilometers af moet leggen met een zware boekentas op je rug, dan gaat dat een stuk moeitelozer op een elektrische fiets.

Ben jij op zoek naar meer informatie over elektrische fietsen? Lees dan onze algemene pagina 'Alles over elektrische fietsen' eens door.

 

Wat kun je op de voordrager plaatsen?

Op de voordrager van een transportfiets kun je een fietsmand of fietskrat plaatsen. Welke van de opties je ook kiest, het creëert altijd veel extra ruimte om bagage mee te nemen als je ergens met de fiets naartoe gaat. Op de fiets naar school? Dan neem je jouw schooltas eenvoudig mee in een fietskrat! Ga je vaak met de fiets wat kleine boodschappen halen? Dan kan een fietsmand met deksel juist weer handiger zijn. We leggen hieronder even kort wat uit over de meest voorkomende kratten en manden:

Rieten mand

Een rieten mand heeft een klassieke uitstraling. Een bakkersmand is een rieten mand met een deksel, waardoor je jouw spullen veilig met je meeneemt. En een bakkersmand vergroot niet alleen je bagageruimte, het ziet er ook nog een superleuk uit! De nadelen van riet zijn dat het kan verkleuren en kan splijten.

Stalen mand

Met een stalen mand ben je verzekerd van een stoere uitstraling. Deze manden zijn daarnaast bestand tegen alle weersomstandigheden. Staat je fiets altijd buiten, dan is een stalen mand een aanrader!

Kunststof krat

Een kunststof krat is ideaal om in weer en wind te gebruiken. Kunststof is namelijk ontzettend weerbestendig. Het kan wel verkleuren door de zon, maar in ons koude kikkerlandje is een regenbestendige krat zeker zo belangrijk als een krat die niet verkleurt door de zon. Een kunststof fietskrat is daarnaast lichter dan een rieten mand, wat sturen eenvoudiger maakt.

Houten krat

Een houten krat geeft net als een stalen mand een stoere uitstraling aan je fiets. Ze zijn er in verschillende soorten hout, zoals steigerhout of hardhout, verschillende kleuren en in gelakte of niet gelakte uitvoeringen. Daarnaast zijn er houten kratten met bekerhouder of parapluhouder te koop. Zo neem je eenvoudig een kopje koffie, blikje drinken en/of paraplu met je mee!

Wil jij meer informatie over fietskratten of -manden? Je leest er alles over op onze pagina 'Alles over fietskratten'. 

Bekijk onze kratten en manden:

 

Hoe bevestig je een mand/krat aan je voordrager?

Een mand of krat bevestig je in enkele eenvoudige stappen aan je voordrager:

  1. Zet de mand/krat in het midden op je voordrager.
  2. Bevestig de mand/krat met (brede) tie-wraps aan je voordrager
  3. Plaats minimaal twee tie-wraps aan de verticale kant van de mand/krat, een links en een rechts, en drie aan de onderkant.
  4. Zorg ervoor dat de sluitingen van de tie-wraps onder de mand/krat en voordrager zitten en niet zichtbaar zijn.
  5. Knip de uiteindes van de tie-wraps af en je bent klaar om te gaan!
     

Tie-wraps kunnen gemakkelijk worden doorgeknipt waardoor je mand/krat gestolen kan worden. Als alternatief voor tie-wraps kun je een bevestigingsset kopen om je mand of krat mee aan je voordrager te bevestigen. Zo’n sets bestaan uit roestvrijstalen beugeltjes met een plaatje, die je met schroefjes vast kunt draaien.
 

Welke extra accessoires kan ik aanschaffen voor een transportfiets?

Je kunt jouw fiets uitbreiden met extra onderdelen en/of helemaal aan jouw wensen laten voldoen met extra accessoires. Waar kun je dan allemaal aan denken?

Bagagedrager

Heb je aan alleen een voordrager niet genoeg, dan kun je in veel gevallen ook een achterdrager, ook wel bagagedrager, op je fiets instaleren (of er natuurlijk een uitzoeken waar al een bagagedrager op zit). Zo neem je nog meer bagage en/of een passagier mee tijdens je fietstocht! Daarnaast kun je ook weer manden/kratten kopen om op je bagagedrager te bevestigen. Let er wel op dat het zwaar kan worden, vooral voor kleinere kinderen zal alleen voor of alleen achter bagage genoeg gewicht zijn om mee te fietsen.

Ben je op zoek naar meer informatie over bagagedragers? Lees dan onze pagina 'Alles over bagagedragers' eens door.

Rieten fietsmand op achterdrager fiets
Monteer een achterdrager (en mand) op je fiets om nog meer bagage mee te kunnen nemen.

Extra slot

Een transportfiets is altijd voorzien van een ringslot. Om je fiets extra te beveiligen is het slim om een tweede slot aan te schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een insteekslot of kettingslot. Hiermee maak jij jouw fiets vast aan een fietsrek of hek. Investeer altijd in een degelijk fietsslot, het liefst eentje met geharde schakels. Deze zijn moeilijker door te knippen dan een slot zonder geharde schakels.

Krathoes

Een krathoes is een afdekhoes waarmee je jouw fietsmand/krat tegen regen en stof kan beschermen. Daarnaast zorg je er met zo’n hoes voor dat je spullen niet zomaar uit je mand/krat kunnen vallen of waaien. Kortom, het ideale accessoire als je met je transportfiets het Nederlandse weer trotseert.

Extra personalisatie: stuurslingers, fietsbellen en toeters

Pimp je transportfiets met allerlei accessoires. Ga bijvoorbeeld voor stuurslingers. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, bevestig je eenvoudig aan de handvatten van je stuur en zullen door de wind bewegen als je gaat fietsen. Of kies een leuke fietsbel uit met een vrolijke of gekke print. Bellen was nog nooit zo leuk! En als je het nog gekker wilt maken kun je altijd ook nog voor een toeter gaan. Deze zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, prints en in de gekste vormen.

Op zoek naar meer tips en tricks om je fiets te versieren? Lees dan onze pagina 'Pimp your bike' eens door.


Alles op een rijtje over transportfietsen

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over transportfietsen. Hopelijk helpt de informatie je bij het maken van de juiste keuze voor de aanschaf van een transportfiets. Hieronder lees je beknopt de belangrijkste punten van deze pagina:

  • Een transportfiets is een fiets met een voordrager aan het (robuuste) frame. De fiets heeft daarnaast: een verstevigde trapas, balhoofdstel en spatborden, brede banden, een dubbel standaard en in sommige gevallen ook nog een stuurslot. 
  • Op een transportfiets neem je ontzettend veel bagage met je mee!
  • Let bij het kopen van een transportfiets op onder andere: maat, materiaal, remsysteem, versnellingen en prijs.
  • Fietsmand of fietskrat op voordrager? Alle opties hebben zo hun voor- en nadelen. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke wensen.
  • Denk er ook even aan of je extra bagageruimte, bescherming of personalisatiemogelijkheden aan wilt schaffen.


Ben je enthousiast geworden over transportfietsen en overweeg je om er een aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk al onze transportfietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.767 sec.