Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles voor de beginnende MTB’er en/of wielrenner Banner
Geschreven door Martijn

Alles voor de beginnende MTB’er en/of wielrenner

Lijkt het jou ontzettend leuk om te beginnen met wielrennen of mountainbiken? Weet je alleen nog niet waar je dan moet beginnen? Wij hebben de handigste tips en tricks voor je op een rij gezet, zodat je meteen goed van start gaat. Je vindt in dit artikel alle info over het aanschaffen van de juiste fiets en fietskleding. Ook vertellen we je hoe je een goede fietspositie aanneemt en hoe je in vorm komt. Ben jij nu benieuwd? Lees dan snel verder voor de beste tips.

Snel naar:

 

Hoe begin je met mountainbiken of wielrennen?

Wanneer je wilt beginnen met mountainbiken of wielrennen heb je een fiets nodig. Het is slim om deze de eerste (paar) keer te lenen of huren, vooral als je nog niet zeker weet of het iets is voor jou. Een mountainbike of wielrenfiets is namelijk vaak erg duur. Heb je een paar keer geoefend en weet je zeker dat fietsen bij je past? Gefeliciteerd, je kunt nu je eerste fiets gaan kopen! 

Let bij het kopen van je MTB of racefiets goed op de maat van het frame. Zorg ervoor dat de framemaat goed bij je past zodat je comfortabel op je fiets zit. Voor de dames zijn er zelfs speciale mountainbikes. Omdat de verhoudingen van het vrouwenlichaam niet hetzelfde is dan die van een man hebben vrouwen een ander formaat fiets nodig. Zo staat het zadel van een dames MTB dichter bij het stuur. Ook bestaan er speciale dameszadels, deze zijn wat breder dan mannenzadels.

Maattabel

Bij fietsen met een wielmaat van 28 inch is het belangrijk dat de juiste framemaat gekozen wordt. Deze bepaalt hoe je op de fiets komt te zitten. In de maattabel hieronder vind je de perfecte wiel- en framemaat voor je mountainbike. Let op: Mountainbikes en racefietsen voor kinderen hebben nog geen vastgestelde framemaat. Je gaat hierbij uit van de wielmaat van de fiets. 

Lichaamslengte Wielmaat Framemaat MTB Framemaat racefiets
95 - 100 cm 12 inch N.v.t N.v.t
100 - 105 cm 14 inch N.v.t N.v.t
105 - 110 cm 16 inch N.v.t N.v.t
110 - 115 cm 18 inch N.v.t N.v.t
115 - 120 cm 20 inch N.v.t N.v.t
120 - 130 cm 22 inch N.v.t N.v.t
130 - 140 cm 24 inch N.v.t N.v.t
140 - 150 cm 26 inch N.v.t N.v.t
150 - 155 cm 28 inch 33 - 36 cm 45 - 47 cm
155 - 160 cm 28 inch 35 - 38 cm 47 - 49 cm
160 - 165 cm 28 inch 38 - 40 cm 49 - 51 cm
165 - 170 cm 28 inch 40 - 43 cm 51 - 53 cm
170 - 175 cm 28 inch 42 - 45 cm 53 - 55 cm
175 - 180 cm 28 inch 44 - 47 cm 55 - 57 cm
180 - 185 cm 28 inch 46 - 49 cm 57 - 59 cm
185 - 190 cm 28 inch 49 - 52 cm 59 - 61 cm
190 - 195 cm 28 inch 51 - 56 cm 61 - 63 cm
195 - 200 cm 28 inch 56 - 61 cm 63 - 65 cm

De eerste rit

Zorg er bij je eerste rit voor dat je een gemakkelijke route kiest. Ga niet voor een te lange afstand of een te ruw terrein. Kies bij het mountainbiken voor een vlakke route door het bos zodat je kan wennen aan je nieuwe fiets. Ga gezellig met een fietsmaat die je eventueel nog kan helpen, of waar je achteraan kan fietsen. Wanneer je het gevoel hebt dat je de nieuwe fiets onder controle hebt kun je langere afstanden en moeilijkere ritten gaan fietsen. Loop niet te hard van stapel, maar bouw dit rustig op.
 

De juiste kleding voor elke rit

Naast een goede fiets is het ook erg belangrijk om de juiste fietskleding aan te schaffen. Het is natuurlijk niet fijn om met je spijkerbroek door de bossen te crossen. Daarom hebben wij gekeken naar welke kleding nou echt belangrijk is bij het fietsen.

Fietshelmen

We beginnen als eerste met het uitzoeken van een fietshelm. Fietsen is een leuke hobby maar het brengt wel risico’s met zich mee. Doordat je met hoge snelheden over de weg of door de bossen rijdt, kun je hard onderuit gaan. Bij een harde val zorgt een helm ervoor dat de kans op ernstig hoofdletsel een stuk vermindert. Voor mountainbiken is er een speciale helm met een klepje voorop, deze zorgt ervoor dat er minder modder in je gezicht vliegt. Toch kun je ook tijdens een MTB-tocht gewoon je racefietshelm gebruiken. In het artikel alles over fietshelmen vind je alles wat je moet weten voor het kopen van een fietshelm.

Fietskleding

In vergelijking tot andere sportkleding ademt fietskleding veel beter, ook zit er een zeem in je broek. Dit zorgt voor extra comfort op de fiets. Onder je fietsbroek hoef je geen onderbroek te dragen, het zorgt alleen maar voor problemen. De naden gaan schuren en vocht wordt minder goed afgevoerd. Racefietskleding kun je gebruiken bij zowel wielrennen als mountainbiken. Toch is er ook speciale kleding voor mountainbikers. MTB-kleding is wat steviger dan de meeste wielrenkleding, zo hoef je geen zorgen te maken dat je kleding door een tak kapotscheurt. Daarnaast is MTB-kleding wijder dan racefietskleding. Bepaal hoe jij wilt fietsen en wat je fijner vindt zitten. Wil je nog meer lezen over fietskleding, kijk dan op alles over fietskleding.

drie fietser uitgerust met goede fietskleding
Goede fietskleding is functioneel én stijlvol.

Fietshandschoenen

Vooral tijdens het mountainbiken maar ook tijdens het wielrennen zijn handschoenen fijn. Het beschermt je handen tegen wat het onderweg tegenkomt en het houdt ze lekker warm. Met ijskoude handen fietsen is namelijk geen pretje. Daarnaast is de kans kleiner dat wanneer je valt, je handen helemaal open liggen. Tijdens het mountainbiken kom je onderweg nogal eens laaghangende takken tegen. Ook hiertegen kan een handschoen je beschermen. Verder zijn handschoenen ook superhandig om het zweet van je gezicht af te vegen.

Fietsbril

Een fietsbril is ideaal als je regelmatig gaat fietsen. Het beschermt je tegen de zon, regen, zand, modder of andere irritaties. Een zonnebril ziet er misschien wel leuk uit maar is niet handig tijdens het fietsen. Koop daarom een speciale fietsbril. Deze zit strakker op je hoofd, waardoor hij niet de hele tijd afzakt. Een fietsbril draag je over de bandjes van je fietshelm, anders kan hij gaan klemmen en irritaties opwekken. Ben jij op zoek naar een nieuwe fietsbril maar weet je nog niet precies welke? Lees dan eerst alles over fietsbrillen.

Bekijk onze fietsbrillen:

Fietsschoenen

Je hebt er vast wel ooit van gehoord: klikpedalen. Op de meeste MTB en racefietsen zitten deze klikpedalen. Het is belangrijk dat jouw fietsschoenen passen op de klikpedalen die op jouw fiets zitten. Op een MTB worden doorgaans andere klikpedalen gebruikt, dan op een wielrenfiets. Het voordeel van klikpedalen is dat je niet van je trapper kunt glijden bij een ruw terrein en dat je ook vaart maakt als je de beweging naar boven maakt bij het trappen. Toch kun je er ook voor kiezen om met normale pedalen te fietsen. Dan kun je ook met normale sportschoenen op de fiets. Het voordeel hiervan is dat wanneer je valt je bij de grond kunt met je voeten. Toch raden wij de fietsschoenen met klikfunctie wel aan. Je hebt ook nog verschillende materialen waar je uit kunt kiezen, waarvan de meest voorkomende carbon en nylon zijn. De schoenen van carbon zijn harder en stugger, hiermee kun je ook harder fietsen. Wel is het minder comfortabel om deze te dragen. Voor beginnende fietsers is het daarom slim om te kiezen voor schoenen met een combi van carbon en nylon. Zo zitten ze toch wat comfortabeler en kun je hard doortrappen.
 

Welke houding kan je het best aannemen?

Het allerbelangrijkste voor een goede houding is dat de fiets goed is afgesteld. Als je de goede maat fiets hebt kun je het zadel en het stuur zo afstellen dat de fiets perfect op maat is. Het eerste wat je doet is je zadel op de goede hoogte zetten zodat je goed kunt draaien met je benen. Bij een te lage stand krijg je last van je knieën en kun je niet maximaal kracht zetten. Wanneer je zadel te hoog staat moet je je knieën overstrekken en ga je schuiven op je zadel, wat voor irritatie zorgt. Bij een goede zadelhoogte kun je net met je tenen bij de grond.

Vervolgens ga je op de fiets zitten, licht gebogen met je handen op het stuur. Je schouders moeten ongeveer boven je stuur uitkomen. Mocht je tijdens het fietsen ergens pijn krijgen dan moet je de houding aanpassen. Blijf vooral testen en verbeteren en weer testen, zo kom je vanzelf tot de fietshouding die voor jou fijn voelt. Tijdens een MTB-tocht zal je ook vaak staand door de bospaden gaan. Het is dan belangrijk dat je heupen boven het zadel hangen en je schouders boven het stuur. Zowel je armen als je benen moeten iets kunnen buigen zodat ze meeveren. Dit zorgt ervoor dat het veel comfortabeler fietsen is.

 

Een handige fietsapp

Het is natuurlijk superleuk en handig om met een app alles te meten tijdens je fietstocht. Een bekende en handige app hiervoor is Strava. Deze app houdt onder andere bij welke route je hebt gefietst, de gemiddelde snelheid, de topsnelheid, het hoogteverschil en door hem te verbinden met je telefoon, Apple Watch of ander apparaat kun je ook de gegevens over je hartslag inzien. Vervolgens kun je deze gegevens delen op je sociale media zodat iedereen kan zien hoe goed jij bezig bent! Met een handige fietshouder kun je je telefoon op het stuur zetten. Zo zie je overal hoe hard je gaat en hoever je al gefietst hebt.


 

 

Tips en tricks voor dames (en heren)

Hiervoor heb je de basis gelezen voor wanneer je wilt beginnen met fietsen. Toch hebben we nog wat tips die je fietsrit nog aangenamer zullen maken.

Tip #1. Neem eten en drinken mee.

In de meeste fietskleding zitten handige vakken waar je makkelijk een paar voedingsrepen in kunt meenemen. Zeker als je voor een wat langer rondje gaat wil je niet zonder eten komen te zitten. Heb je geen vak in je fietskleding koop dan een zadeltasje of fietsrugzak waar je wat eten in kunt opbergen. Net zo vervelend als ergens staan zonder eten, is zonder drinken staan. Zorg dat je altijd een of meerdere bidons bij je hebt zodat je goed gehydrateerd blijft.

Tip #2. Wat moet je verder nog meenemen?

Wanneer je alleen op pad gaat is het slim om minimaal spullen mee te nemen voor het vervangen van een band. De kans dat je lek rijdt is altijd aanwezig en dan is het handig als je spullen hebt om je band te verwisselen. Om je band te verwisselen heb je nodig: een reserve binnenband, bandenlichters en een fietspompje. Daarnaast is een regenjas soms geen overbodige luxe. Kijk van tevoren naar de weersverwachting en bepaal daaruit of je een regenjas nodig zult hebben.

Tip #3. Leer een fietsband verwisselen.

Nu kun je wel de juiste spulletjes mee hebben genomen, maar als je vervolgens zelf geen band kunt verwisselen heb je er alsnog niks aan. Oefen dus vooral van te voren op het verwisselen van een band, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Kun je nou echt geen band verwisselen en kom je toch stil te staan? Vaak zijn andere fietsers de moeilijkste niet en komen ze je helpen wanneer je vriendelijk lacht en zwaait voor hulp.

Tip #4. Draag een helm en maak je haar vast.

Het is zoals eerder al beschreven erg belangrijk om een helm te dragen tijdens het fietsen. Voor dames (en heren met lange haren) is het dan wel handig om te weten hoe je de helm kunt dragen zodat dit niet vervelend is. Los haar is tijdens het fietsen niet echt fijn dus daarom hebben we een paar voorbeelden hoe je je haar draagt zodat het toch lekker zit, zelfs met helm:

  • Een staart of vlecht(en) door je helm.
  • Staart of knot onder je helm.
  • Knot door je helm.
     

Verder kan het helpen om een bandana of zakdoek onder je helm te dragen en zijn er nog meer manieren om je fietsrit als vrouw zijnde gemakkelijker te maken. Op onze adviespagina 'Beginnen met wielrennen: 5 tips voor vrouwen' vertellen we je hier graag meer over.

Een dame die aan het wielrennen is.
Wielrennen is zowel voor mannen als vrouwen erg leuk om te doen.

Tip #5. Oefen met klikpedalen.

Heb je ervoor gekozen om klikpedalen en schoenen aan te schaffen, zorg er dan eerst voor dat je goed oefent voordat je op de fiets stapt. Als je niet goed weet hoe je van de pedalen afklikt kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Zo kun jij bij stoplichten, of wanneer er een ander gevaar dreigt, niet op tijd remmen en afstappen. Door het vooraf te oefenen zit je een stuk fijner op de fietst en eindig je met beide voetjes op de grond als je thuiskomt.

Tip #6. Houd je aan de regels.

Wanneer je gaat mountainbiken of wielrennen zijn er een aantal (ongeschreven) regels waar je je aan moet houden. Dit om ongelukken en/of irritaties bij andere weggebruikers te voorkomen.

  • Houd je aan de wettelijke verkeersregels. Deze regels zijn er voor de veiligheid van alle verkeersgebruikers.
  • Let op het milieu. Gooi geen afval langs de weg of in de bossen. Neem dit mee naar huis en gooi het daar weg.
  • Denk vooruit. Houd rekening met je eigen snelheid. Aangezien je sneller bent dan een normale fietser en anderen dit niet altijd in de gaten hebben moet je hier goed op anticiperen.
  • Denk als groep. Wanneer je in een groep rijdt, geef dan aanwijzingen aan de rest van de groep die achter je fietst. Hou er ook rekening mee dat de anderen uitgaan van jouw aanwijzingen. Waarschuw de rest dan ook voor alles wat je tegenkomt, of het nu een laaghangende tak, tegenliggers of een kuil is.
  • Blijf altijd zelf nadenken. Ook als de groep een beslissing neemt. Schat altijd zelf de situatie in.
  • Geef op tijd aan wanneer je af wilt slaan, zodat andere weggebruikers dit ook weten.
  • Passeer een minder snelle weggebruiker op gepaste snelheid.
     

Hoe kom je in vorm?

Wanneer je net begint met fietsen is het niet nodig om meteen een schema te gebruiken om fit te worden. Het is vooral belangrijk dat je regelmatig gaat fietsen en jezelf blijft uitdagen. Probeer steeds langere afstanden te fietsen en zo jouw conditie op te bouwen. Hierbij is het erg belangrijk dat je ook voldoende rust neemt. Ga niet elke dag fietsen, maar houd er een rustdag tussen. Wanneer je intervallen doet houd er dan zelfs 2 dagen tussen. Intervallen zijn korte periodes met hoge intensiviteit afgewisseld met korte periodes rust. Het tempo tijdens de periodes met hoge intensiviteit is amper vol te houden, je test jezelf dus maximaal. Door een dag in de week met intervallen te trainen verbeter je je uithoudingsvermogen maximaal. De andere trainingsdagen kun je beter een rustigere rit plannen.
 

Alles op een rijtje                                                                                                                        

Na het lezen van dit artikel weet je meer dan voldoende om nu echt te gaan beginnen met mountainbiken of wielrennen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie nog één keertje voor je samen:

  • Zorg voor de juiste kleding.
  • Draag altijd een helm.
  • Download een handige app.
  • Neem altijd eten en water mee.
  • Begin rustig aan.
     

Heb je toch nog vragen over het beginnen met fietsen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via de klantenservice of start een live chat op de website. Schrijf je ook zeker in voor onze nieuwsbrief om als eerste de beste deals te ontvangen!
 

Bekijk ons assortiment fietskleding

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.929 sec.