Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
De leukste fietsroutes van Nederland Banner
Geschreven door Martijn

De leukste fietsroutes van Nederland

Fietsen is een ontzettend gezonde hobby voor jong en oud. In Nederland is er ruim 33.000 km aan uitgezette fietsroutes. Ook in jouw buurt zijn er leuke fietsroutes te vinden. Stap je graag op de fiets maar weet je nog niet waar je de mooiste routes kunt vinden? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt! Per provincie hebben we de mooiste fietsroutes voor jou geselecteerd. In dit artikel bespreken we de leukste fietstochten voor recreatieve fietsers. Lees dus snel verder waar jij in jouw buurt kunt gaan fietsen.

Snel naar:

 

Wat zijn fietsroutes?

Een fietsroute is een uitgezette tocht die al fietsend gevolgd wordt. Er zijn fietsroutes door heel Nederland. Je kunt deze routes vinden en volgen door middel van knooppunten of door gebruik te maken van een routeplanner-app. Er zijn routes uitgezet met uiteenlopende afstanden. Zo is er voor iedere fietser de perfecte route. Het knooppuntennetwerk is vooral gericht op de recreatieve fietser. Wil je een langere route? Dan kun je ook een langeafstandsfietsroute (LF-route) nemen. Het beste lees je dan wel eerst ons artikel '7 tips om je goed voor te bereiden op een lange fietstocht' door, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Wat zijn knooppuntenroutes?

Door heel Nederland vind je fietsknooppunten. Een knooppunt is een plek waar twee of meer fietsroutes kruisen. Deze punten zijn onderdeel van een fietsroutenetwerk. Dit netwerk is in de jaren 90 ontstaan doordat alle bestaande fietsroutes werden vastgelegd. Op een kruising van fietsroutes ontstond dan een knooppunt. Met deze knooppunten kun je makkelijk zelf een fietsroute plannen. Het volgen van een fietsroute is eenvoudig: je volgt de genummerde bordjes. Van bordje naar bordje en zo naar een knooppunt. Op ieder knooppunt staat een informatiepaneel met daarop een kaart. Fietsrouteplanners gebruiken ook deze knooppunten om de leukste tochten uit te stippelen.

bordje ter aanduiding van een knooppuntroute
Knooppuntroutes in Nederland worden op deze manier aangeduid.

Plan je eigen fietsroute

Dankzij dit makkelijke systeem van knooppunten kun je zelf een fietstocht plannen. Je kiest een aantal knooppunten waar je langs wilt fietsen zodat je ronde net zo groot is als je zelf wilt. Vervolgens volg je de nummers van de knooppunten op bordjes langs de weg. Schrijf de aanduiding van de knooppunten op een blaadje of sla ze op in je telefoon en je kunt al op weg. Door te kijken op de kaart die hangt bij ieder knooppunt, kun je onderweg je fietstocht nog altijd uitbreiden of inkorten.

LF-routes

In Nederland vind je in totaal ruim 3900 km aan uitgezette langeafstandsfietsroutes. Deze laten je de mooiste plekjes in Nederland zien. De LF-routes maken vooral gebruik van binnenweggetjes en vrijliggende fietspaden en zijn meestal op geasfalteerde wegen. Het neemt je over de rustigste wegen mee naar de meest bijzondere plekken die in Nederland te vinden zijn. De routes lopen door steden, dorpjes, bossen en langs rivieren. Je kunt volop genieten van het gevarieerde land met mens en natuur. Ondanks de lange afstand, tref je bijna geen lange saaie stukken langs grote wegen aan. De meeste van deze routes lopen van A naar B behalve de Zuiderzeeroute en de Ronde van Nederland. Deze laatste is de langste route en maar liefst 1385 km lang. De LF-routes zijn geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten. Tijdens deze routes kom je langs fietsvriendelijke adressen. Hier kun je stoppen om je fiets op te laden, je bidon te vullen, te genieten van een heerlijke lunch of te overnachten.

In de komende jaren zullen de LF-routes veranderen in LF-icoonroutes. Ze krijgen dan een hoge service en kwaliteit voor de fietser. Ieder van deze LF-icoonroutes zal een eigen gids, bijbehorende app en eigen website krijgen. Hier kun je alles vinden over de bezienswaardigheden en leukste stopplekken voor onderweg.

Bordje ter aanduiding van een LF-route
LF-routes in Nederland worden op deze manier aangeduid.
 

Oplaadpunten tijdens fietsroutes

De elektrische fiets wordt steeds populairder in Nederland. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat als je een fietstocht plant met zo’n e-bike er onderweg een punt is waar je deze kunt opladen. Zeker als je van plan bent om een langere tocht te maken. Veel routeplanner-apps hebben een optie waarmee je oplaadpunten kunt vinden. De ANWB Fietsknooppuntenplanner, de routeplanner van de Fietsersbond en fietsoplaadpunten.nl laten je alle oplaadpunten in Nederland zien. Zo weet je precies welke oplaadpunten er op jouw route te vinden zijn. Het is wel belangrijk dat je lid bent van de ANWB, anders kun je geen gebruikmaken van deze punten.

Bekijk hier onze elektrische fietsen:


 

Hoe koppel je een fietsroute aan de GPS

Heb je een fietsroute uitgekozen? Dan hoef je hem alleen nog maar op je fietscomputer te zetten! We hebben hieronder een voorbeeld uitgewerkt van het overzetten van een fietsroute op de Sigma ROX 12.0 fietscomputer. Voor andere fietscomputers zijn soortgelijke stappen nodig. Bij alle GPS-systemen moet je eerst een PGX-bestand van de route downloaden. Op alle sites staat er een knop met “download GPX-bestand” of “GPS-route”. Klik op deze knop om het GPX-bestand binnen te halen.

Handleiding fietsroute koppelen aan GPS

Om je gedownloade GPX-bestand op je fietscomputer te zetten moet je deze fietscomputer met een usb-kabel aan je laptop verbinden.

  1. Zet je fietscomputer aan en verbind deze met je laptop door middel van de usb-kabel.
  2. Open de file-explorer op je pc. In de linkerzijde staat een menu met daartussen de fietscomputer, selecteer deze.
  3. Je ziet nu verschillende mapjes, open Tracks of Routes.
  4. Kopieer het online gedownloade GPX-bestand naar deze map.
  5. Ontkoppel nu de fietscomputer en start deze opnieuw op. Ga vervolgens naar Route en selecteer deze. In het scherm komt de GPX route te staan. Wanneer je op deze route klikt, zal de kaart verschijnen waar jouw fietsroute op verschijnt.
     

Bekijk hier fietscomputers


 

Wat zijn de beste fietsroute apps

Als je geen fietscomputer hebt kun je natuurlijk ook gewoon een app downloaden. Je telefoon dient dan als fietscomputer en je kunt deze gemakkelijk aan je fiets vastmaken.

Route.nl

Route.nl heeft naast een site ook een gelijknamige app. Deze app heeft meer dan 70.000 fietsroutes in Nederland, Duitsland en België. De app werkt zowel online als offline en de kaart draait met je mee tijdens het fietsen. Het volgen van de fietstocht is dus zo makkelijk mogelijk gemaakt. Plan zelf een route vanaf jouw startpunt of kies een provincie en gewenste afstand. De app laat je dan routes zien waar jij uit kunt kiezen. Zo kom je op de mooiste plekjes die je zelf nog niet bedacht had.

  • De app is gratis te downloaden.
  • De app is te downloaden op iOS en Android.

Fietsknoop

Met 17.000 fietsroutes in Nederland en België heeft ook Fietsknoop een uitgebreid aanbod. Deze app is gebaseerd op het Nederlandse knooppunten-netwerk. Naast een van de bestaande routes uitkiezen kun je ook in deze app zelf je fietstocht samenstellen. Ook deze app heeft een navigatiefunctie en de audiofunctie is hier geheel gratis. Daarnaast toont de app je waar je oplaadpunten voor elektrische fietsen vindt en waar je een lekker kopje koffie kunt drinken of kunt overnachten.

  • De app is gratis te downloaden.
  • De app is te downloaden op iOS, Android en Windows.

Fietsnetwerk

Deze app biedt naast fietsroutes uit het fietsnetwerk ook handige extra’s. De app heeft een groot aanbod met zorgvuldig geselecteerde fietsroutes. Daarnaast geeft de app veel extra informatie over de leukste restaurants, musea en andere bezienswaardigheden op of in de buurt van de route. Verder geeft de app voordat je bij een volgend knooppunt aankomt met een notificatie aan welke vervolgroutes je kunt nemen. Een nadeel van deze app is dat hij niet offline gebruikt kan worden. 

  • De app is gratis te downloaden.
  • De app is te downloaden op iOS en Android.

ANWB Eropuit

De ANWB app heeft een minder uitgebreid aanbod fietstochten dan de andere apps. De routes die de ANWB aanbiedt zijn wel het proberen waard. Deze app onderscheidt zich doordat je naast fietstochten ook inspiratie en tips vindt voor andere dagjes uit in Nederland. Wanneer je lid bent van de ANWB, profiteer je hier ook van exclusieve ledenvoordelen. Verder is er de optie voor leden om een melding te doen wanneer ze pech hebben onderweg of als de fiets gestolen is. Als laatste heeft deze app de functie om meldingen te krijgen over diverse dichtbijgelegen fietsservicepunten.

  • De app is gratis te downloaden
  • De app is te downloaden op iOS en Android.
     

Wat zijn de leukste fietsroutes per provincie?

We hebben voor elk van de 12 Nederlandse provincies één fietstocht uitgekozen. Wil jij weten waar je in jouw provincie leuk kunt fietsen? Lees dan snel verder.

Zeeland 

In Zeeland hebben we de Dijkjesroute langs het Zwin uitgekozen. Deze route vlakbij Cadzand neemt je mee langs de Noordzee en de Nederlands-Belgische grens. Cadzand is een historische stad waar Franse, Engelse, Vlaamse, Oostenrijkse en Spaanse legertroepen zijn geweest. Ook werden er hier in 1340 en 1587 zeeslagen gevoerd. De route loop langs polders, het strand, het Zwin en verschillende historische plaatsjes.

Fietsroute in Zeeland

Noord-Brabant 

In deze mooie provincie hebben we een route uitgekozen die loopt langs een aantal typisch 'Kempische' dorpjes zaoals Luyksgestel en Bergeijk. In laatstgenoemde dorp vind je een tuin van maar liefst 120.000 vierkante meter, die ontworpen is door Mien Ruys. Verder voert de fietstocht door het bosrijke gebied tussen Eersel en Bladel, waar je de 'Egyptische Poort' doorkruist en tijden geen gemotoriseerd verkeer tegenkomt. Tijdens deze fietstocht kun je lekker tot rust komen in het landelijke karakter van de omgeving met bossen, boerderijen en weiden.

Fietroute in Noord-Brabant

Limburg 

Voor deze fietsroute gaan we naar het meest zuidelijke stukje Nederland. Deze fietstocht gaat de Belgische grens over en voert je langs de mooiste kastelen, hofboerderijen, akkers en heuvels. Een van deze kastelen is de Commanderie. Dit kasteel is gebouwd in de 17e eeuw en werd in Maaslandse Renaissancestijl gebouwd. In dit prachtige kleinschalige heuvellandschap kun je genieten van de rust die deze streek met zich meebrengt.

Fietsroute in Limburg

Zuid-Holland 

Deze route die ‘Geheimen van de Bollenstreek’ genoemd wordt, neemt je mee langs de stad Leiden. Het laat je al fietsend kennismaken met de Romeinse geschiedenis van deze streek. De fietstocht gaat door de duingebieden bij Katwijk en Noordwijk, de molenrijke plassengebieden bij Leiden en in het voorjaar de kleurrijke bollenvelden. Dit levert de mooiste uitzichten op!

Fietsroute in Zuid-Holland

Utrecht 

In de provincie Utrecht hebben we een mooie route bij de Utrechtse Heuvelrug uitgekozen. Tijdens deze fietstocht ontdek je de Grebbelinie. Dit is een waterlinie uit de 18e eeuw die loopt tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Deze fietsroute begint in Amersfoort (of op een van de andere knooppunten) en neemt je mee langs een Museumbunker bij Leusden. Daarna kom je langs een Fort bij Buursteeg en een kasteel van Renswoude. Vervolgens gaat de fietstocht door bossen en de natuur weer terug naar Amersfoort. Hier kun je afstappen voor een lekker drankje in de bruisende binnenstad.

Fietsroute in Utrecht

Gelderland 

In Gelderland kunnen we niet om de Veluwe heen als het gaat om de ‘place-to-be’ wat betreft mooie fietstochten. Deze fietsroute loopt door de bossen van Ermelo, waar het langs een klein stadje en dorpje komt. Dit dorpje, Drie, bestaat uit slecht een paar huizen, waaronder een mooi wit kasteel. Als je de route nog iets wil uitbreiden, dan kun je makkelijk langs het monument Radio Kootwijk. Dit doe je door vanaf knooppunt 24 via 41 en 40 naar 37 te fietsen in plaats van ineens naar 37.

Fietsroute in Gelderland

Noord-Holland

In Noord-Holland hebben we een wat langere route uitgekozen. Deze route neemt je mee langs de verschillende parken in Amsterdam. Midden in de stad, maar toch natuurlijk. Hierbij komt de fietsroute door het Vondelpark en langs het IJ. Het Vondelpark is het bekendste park van Amsterdam en genoemd naar dichter Joost van den Vondel, van wie er ook een standbeeld staat in dit park. Maar nog veel groter is, gelegen in het Westelijke Havengebied tussen de N200 en een megabedrijventerrein, het woeste natuur gebied De Lange Bretten. Fietsend langs dorpjes als Diemen, Driemond en Ouderkerk aan de Amstel trek je richting Amstelveen. Hier kun je heerlijk ontspannen in het Amsterdamse Bos.

Fietsroute in Noord-Holland

Bekijk hier een selectie van onze producten:

Flevoland 

Staatsbosbeheer heeft bij natuurgebied de Oostvaardersplassen een mooie route uitgestippeld. Tijdens deze fietstocht kom je langs diverse moerassen en wilg- en vliegsavannes. Verder vind je in de Oostvaarderplassen veel riet, ruige grasvlaktes en enorm veel vogels. Ook grazen er heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Geniet hier van alle rust die de natuur met zich meebrengt.

Fietsroute in Flevoland

Overijssel 

Je kunt in Overijssel heerlijk fietsen bij Nationaal Park Weerribben-Wieden. De fietsroute die we hier uitgekozen hebben loopt langs het noordelijke deel van dit mooie natuurgebied. Tijdens deze reis fiets je door het waterrijke landschap waar de sporen van turfwinning nog altijd zichtbaar zijn. De fietsroute loopt vervolgens langs het dorpje Giethoorn, dat bekendstaat om haar waterwegen. Dit dorpje is bijna autovrij en het voornaamste vervoersmiddel zijn de fluistersloepen die je hier overal kunt huren. Combineer deze tocht dan ook vooral met een vaartocht door dit mooie gebied. Ook staan hier overal schitterende boerderijen die alleen te bereiken zijn via bruggetjes of het water.

Fietsroute in Overijssel

Friesland 

Voor deze fietsroute gaan we het vasteland verlaten en naar een van de Waddeneilanden, namelijk: Vlieland. Je kunt hier genieten van de veelzijdige natuur die de Waddeneilanden en in specifiek Vlieland te bieden hebben. Duinen, strand, heide, bossen en kwelders: een mooi en afwisselend gebied om van te genieten. Op dit eiland kun je genieten van de natuur met veel bijzondere dier- en plantensoorten.

Fietsroute in Friesland

Drenthe 

De hunebedden zijn een mooie bezienswaardigheid in Drenthe. Hunebedden zijn stenen grafheuvels ruim 5000 jaar geleden. Tot de dag van vandaag zijn deze hunebedden nog te bewonderen in Nederland. Verder voert deze route je langs een aantal mooie boerderijen en de Havelter toren. Hier spelen trompetten in plaats van dat de klokken luiden. Vervolgens door de Dwingelderbossen en over het fietspad door de Anserdennen waar je via vele heuveltjes en bochten fietst.

Fietsroute in Drenthe

Groningen 

Het in Groningen gelegen Nationaal Park Lauwersmeer is van oudsher de zeebodem van de Lauwerszee. Doordat men in 1969 een dam bouwde omdat ze bang waren voor overstromingen is dit landschap ontstaan. Tijdens deze fietstocht kom je lange de haven van Lauwersoog. Vandaar kun je met een boottocht naar de rustplaats van de zeehonden die in dit gebied leven. Verder kom je tijdens deze route nog langs een aantal kleine dorpjes waar je de oer-Hollandse windmolens kunt zien.

Fietsroute in Groningen
 

Alles over fietsroutes

Je kunt in Nederland heerlijk fietsen en er is voor ieder wat wils. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Het is heerlijk om te fietsen en er is in Nederland een enorm fietsnetwerk waarmee je eindeloos routes kunt combineren.
  • Er zijn speciale fietstochten voor een meerdaagse fietstocht, namelijk de LF-routes.
  • Er zijn verschillende manieren om je route altijd bij de hand te hebben zoals een handige app of met een fietscomputer.
  • In elke provincie vind je wel een mooie fietsroute!
     

Hebben we je enthousiasme voor fietsen aangewakkerd? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk hier ons assortiment fietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.697 sec.