Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Welke fietsremmen heb ik nodig? Banner
Geschreven door Tijmen

Welke fietsremmen heb ik nodig?

We vertellen je in dit artikel alles over fietsremmen en wat erbij komt kijken om de juiste remmen te kiezen. Ben jij dus op zoek naar remmen, of wil je gewoon zo veilig mogelijk op pad met de fiets? Lees dan snel verder!
 

Welke verschillende soorten fietsremmen zijn er?

Om een keuze te maken voor een bepaald type fietsrem, is het handig om te weten waar de keuze uit gemaakt kan worden. We benoemen daarnaast bij ieder type de voor- en nadelen.

V-brakes (velgremmen)

De meeste fietsen in Nederland worden uitgerust met V-brakes. Deze remmen zorgen met remblokjes op de velg dat je relatief snel stil komt te staan. V-brakes zijn sterk, passen op nagenoeg ieder wiel en gaan lang mee. Ze werken daarentegen wel minder goed bij nattigheid. Ook het vervangen van de remblokjes is een vervelend karweitje. We gaan hier later nog wat verder op in. Tot slot: ga met deze remmen niet de bergen in. Bij veel remmen in afdalingen warmen ze op en kunnen ze stuk gaan.

Vooraanzicht van een V-brake, ook wel velgrem genoemd
De velgrem is erg betrouwbaar en past op verschillende soorten wielen, bij nattigheid heb je echter kans dat de rem slipt.

Voordelen

  • Geschikt voor alle typen wielen
  • Goedkoop
  • Geen poespas en betrouwbaar


Nadelen

  • Werkt minder goed bij nattigheid
  • Remblokjes vervangen is vervelend om te doen
  • Warmen op bij intensief gebruik, gaan daardoor kapot
     

Rollerbrakes

Vaak vind je op wat luxere fietsen een nieuwere variant van de trommelrem: de rollerbrake. Deze wordt op of in de naaf van het wiel geïnstalleerd, in tegenstelling tot veel andere remmen die op de velg remmen. Een groot voordeel hiervan is dat de rem zelf niet slijt (je moet hem wel af en toe insmeren), terwijl de remblokjes bij een rem op de velg wel slijten. De rem is daardoor beter en betrouwbaarder. Ook bij deze remmen raden we het niet aan om te gaan afdalen. Bij langdurig remmen warmen ze op en kunnen ze vastslaan.

Voordelen

  • Bijna geen onderhoud, op af en toe smeren na
  • Rem slijt niet en wordt niet vies
  • Werkt altijd en snel


Nadelen

  • Een rollerbrake is vrij zwaar in het voorwiel
  • De remkracht is alles of niets
  • Niet geschikt voor intensief remmen (bij afdalen na een bergbeklimming)
     

Hydraulische remmen

Bij een hydraulische rem wordt er gewerkt met druk op de remblokken of op een schijfrem. Die druk wordt gegeven door vloeistof op de rem te laten duwen. Op het moment dat je de rem aan je stuur inknijpt wordt deze vloeistof de leiding ingeduwd en komt tegen de remblokken (of -schijven) aan. Die worden vervolgens ingedrukt om tegen de velg aan te komen en te remmen. Door niet met slijtbare remkabels te werken is een hydraulische rem ontzettend krachtig, duurzaam en goed te doseren.

Voordelen

  • Krachtige rem die lang meegaat
  • Remkracht is goed te doseren
  • Remblokken zijn gemakkelijk te vervangen


Nadelen

  • Hydraulische remmen zijn duurder dan andere typen 
     

Bekijk onze hydraulische remmen:

Terugtraprem

Bijna iedereen in Nederland heeft leren fietsen en remmen met enkel een terugtraprem. Dat is overigens uitzonderlijk in de wereld. In heel veel landen wordt er wel gebruik gemaakt van dit remsysteem, maar altijd in combinatie met handremmen. Een terugtramrem werkt zonder kabels, en gaat daardoor ontzettend lang mee zonder onderhoud. Je ziet ze vaak alleen terug op fietsen zonder versnellingen. Een terugtraprem werkt daarnaast enkel op het achterwiel, en kan bij plotseling remmen dus gaan slippen.

Voordelen

  • Goedkoop
  • Geen onderhoud
  • Gaat lang mee
  • Geen last van vuil of vocht


Nadelen

  • Bij plotseling remmen is er kans op slippen
  • Pedalen kunnen niet worden teruggedraaid
     

Bekijk onze terugtrapremmen:

Schijfremmen

Bij een schijfrem zie je op het wiel, rond de naaf, een schijf zitten. Deze zorgt voor meer remkracht, terwijl je de rem aan je stuur minder hard hoeft aan te trekken. Een schijfrem slijt niet en zal minder onderhoud nodig hebben dan reguliere remmen op de velg. Je hebt schijfremmen zowel in een mechanische als een hydraulische variant. Een nadeel is wel dat de rem bij een valpartij kan beschadigen doordat deze op een meer kwetsbare plek zit dan andere remmen.

Schijfrem van dichtbij gefotografeerd
Een schijfrem slijt niet en is ontzettend duurzaam, een nadeel is echter dat de prijs hoger ligt dan bij een velgrem.

Voordelen

  • Meer remkracht met minder moeite
  • Slijt niet
  • Minder onderhoud nodig
  • Meerdere varianten
  • Wordt niet warm bij intensief gebruik
  • Geen invloed van slecht weer


Nadelen

  • Een schijfrem is duurder dan een reguliere rem
  • Kwetsbaarder dan reguliere rem door de plek van de rem
     

Welke fietsremmen heb ik nodig?

Om te bepalen welke fietsremmen je nodig hebt, moet je eerst bepalen waarom en hoe je fietst. We bekijken het hier daarom graag vanuit jou, en schetsen een aantal typen fietsers. Je kunt vervolgens precies terugvinden welk type jij bent (of waar jij het meest op lijkt), en vindt zo precies terug welke remmen bij jou passen.

Recreatieve fietser

Stap jij graag af en toe op de (niet-elektrische) fiets om een rondje door het Nederlandse landschap te maken, maar zijn verre tochten niets voor jou? Dan val je in de categorie ‘recreatieve fietser’. Hieronder rekenen we ook mensen die op de fiets naar het werk of naar school reizen. Kortom: fietsen als je daar zin in hebt, maar het niet als één van je grote hobby’s zien.

Voor de recreatieve fietser zijn niet de meest luxe remmen nodig. Dure schijfremmen of hydraulische remmen raden we je daarom niet aan. Voor jou is het belangrijk dat een rem betrouwbaar is, en het liefst zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Kies daarom voor rollerbrakes (naafremmen) of V-brakes (velgremmen). Deze zijn relatief goedkoop, en ontzettend geschikt voor het Nederlandse landschap. Vooral rollerbrakes hebben amper onderhoud nodig, maar zijn wel iets zwaarder. De meeste fietsen zijn uitgerust met V-brakes, er is dus een grotere kans dat je deze al op de fiets hebt zitten.

Bekijk onze remmen voor recreatieve fietsers:

Beginnende fietser

Ook kinderfietsen hebben een rem nodig. Zoals we eerder al benoemden, zijn de meesten in Nederland begonnen met de terugtraprem. Deze rem werkt uitstekend om te leren wennen aan het verkeer om je heen. Het is namelijk heel instinctief om terug te trappen als je in een situatie komt waarvan je niet precies weet wat te doen. Mensen doen dan van zichzelf vaak een stap terug, en trappen zo op de rem. Voor beginnende fietsers kun je overwegen om ook een V-brake (velgrem) aan te schaffen. Ze leren dan om ook te remmen met een remhendel waardoor dit op een latere fiets al aangeleerd is. Op te jonge leeftijd kan dit echter ook een onnodige afleiding zijn, aangezien de aandacht vooral op de weg en het verkeer gericht moet zijn.

Meisje dat op een kinderfiets over een zandvlakte fietst
Voor beginnende fietsers is een terugtraprem meer dan voldoende, maar ook knijpremmen zijn een prima optie.

Wielrenner

Voor echte wielrenners telt niets anders dan snelheid. Daarom wil je een zo licht mogelijke fiets, die natuurlijk wel volledig te vertrouwen is. Voor het Nederlandse vlakke landschap kun je prima rondfietsen met een V-brake. Als je echter de bergen niet overslaat, weet je dat in afdalingen je remmen van enorm belang zijn. Daarom is het niet aan te raden om te kiezen voor remmen die heet worden in zulke gevallen. Hydraulische remmen zijn een geweldige optie, maar wel aan de dure kant. Schijfremmen zijn daarentegen wat goedkoper, maar wel weer zwaarder in de wielen. Toch zijn dit de opties die we je aanbevelen aangezien ze ontzettend betrouwbaar zijn.

Mountainbiker

Ook bij de mountainbike is de rem van cruciaal belang. Je wilt er eigenlijk blindelings op kunnen vertrouwen, want klimmen en afdalen volgen elkaar in rap tempo op. De schijfremmen zijn een uitvinding die opkwam in het mountainbiken, en dat is niet voor niets geweest. Velgremmen kunnen namelijk minder goed gaan werken bij nattigheid of wanneer er vuil tussen de remblokjes en de velg terecht komt. Dit zijn twee punten die juist bij een rondje op de mountainbike veel voorkomen. Schijfremmen hebben deze problemen niet, en zijn dus zeker aan te bevelen. Een nadeel aan deze remmen is echter de prijs. We kunnen ons voorstellen dat je bij mountainbiken als hobby twijfelt om veel geld uit te geven aan remmen. Daarom zijn ook V-brakes een prima optie, als je ze maar regelmatig schoonmaakt en er rekening mee houdt dat ze iets minder goed kunnen reageren bij nat weer.

Een schijfrem op de mountainbike is de beste optie
Schijfremmen zijn ontstaan in het mountainbiken omdat ze niet worden beïnvloed door weersomstandigheden en vuil.
 

Keuze gemaakt?

We gaan er inmiddels vanuit dat je de keuze voor fietsremmen hebt kunnen maken. Mocht je toch nog twijfelen, neem dan vooral contact met ons op. We geven je graag advies, zodat jij straks met de perfecte rem op pad gaat. Je kunt ons bereiken via de live chat op onze website, of via onze klantenservice.
 

Bekijk al onze fietsremmen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.787 sec.