Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
10 tips om een lekke band te voorkomen Banner
Geschreven door Tijmen

10 tips om een lekke band te voorkomen

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een lekke band. Over het algemeen is de gedachte dat daar niet veel aan te doen is, maar daar zijn wij het niet mee eens! Een lekke band is namelijk goed te voorkomen met onze 10 tips. Lees snel verder!
 

Heb je onverhoopt toch een lekke band of mankeert er iets anders aan jouw fiets? Dankzij onze adviespagina over pech onderweg oplossen weet jij precies wat je moet doen. Lees hem snel door!

Tip #1. Controleer je band na iedere rit

Wellicht de eenvoudigste tip die we je geven: controleer je banden nadat je hebt gefietst op steentjes en ander vuil. Veel van deze voorwerpen blijven namelijk in je buitenband hangen, maar zorgen pas op langere termijn voor een lekke binnenband. Als je deze steentjes er al uit kunt halen voordat deze tot een lekke band leiden, win je direct een hoop fijne fietstijd.

Tip #2. Vervang je fietsband als deze versleten is

Dit lijkt een vrij logische tip, maar toch zijn er veel mensen die door blijven fietsen op versleten banden. Dat leidt gegarandeerd tot lekke banden, waardoor ook bijvoorbeeld de velg kapot kan gaan. Erg zonde als het gemakkelijk voorkomen kan worden. Veel banden hebben markeringen die aangeven wanneer de band versleten is. Zie je dat dit het geval is, kies er dan voor om deze zo snel mogelijk te vervangen. Je merkt dan direct dat een nieuwe band ook veel comfortabeler fietst, en voorkomt problemen.

Bekijk onze buitenbanden:

 

Tip #3. Kijk na of de bandenspanning in orde is

Bandenspanning is het gouden woord als het gaat om fietsbanden. Als je zorgt dat de juiste hoeveelheid lucht in je banden zit, kun je er veel langer op fietsen. We benoemen hierbij expliciet de juiste hoeveelheid. Te weinig of te veel lucht kan namelijk leiden tot lekke banden.

Bij te weinig lucht wordt de binnenband bij een hobbel tegen de velgrand aangedrukt, die de band lek kan prikken. Dit wordt vaak een snakebite genoemd, omdat het op de beet van een slang lijkt. Te veel lucht zorgt ervoor dat de band erg strak komt te staan. Net als bij een ballon knapt deze eerder door scherpe voorwerpen dan wanneer er iets minder lucht in zit.

Een fietsband wordt opgepompt op de juiste bandenspanning
Zorg ervoor dat je niet te weinig én niet te veel lucht in de band pompt, de aanbevolgen hoeveelheid staat op de zijkant aangegeven.

Op de zijkant van iedere band staat aangegeven wat de aanbevolen en maximale hoeveelheid lucht is die je erin kunt pompen. Dat hoeft niet per se de hoeveelheid te zijn die jij fijn vindt fietsen, maar de aanbevolen hoeveelheid is wel gegeven om het aantal lekke banden zo klein mogelijk te houden. Vooral wielrenners en mountainbikers wijken hiervan af, maar voor de recreatieve fietser raden we aan om de aanbevolen hoeveelheid lucht aan te houden.

Tip #4. Kies voor tubeless banden

Vanuit het mountainbiken zijn tubeless banden steeds meer populariteit aan het winnen. Deze banden hebben geen binnenband, maar hebben latex door de band lopen die eventuele gaatjes al rijdend opvult. Zo krijg je nooit meer een lekke band onderweg: een groot voordeel ten opzichte van de reguliere banden met binnenband.

Tip #5. Maak je banden regelmatig schoon

Door je banden geregeld schoon te spoelen, zorg je ervoor dat kleine voorwerpen als glasscherven en steentjes niet blijven hangen. Daardoor rijd je niet lang door met deze mogelijke bandenprikkers, en doe je langer met je fietsbanden.

Tip #6. Houd rekening met je banden tijdens het rijden

De meest vanzelfsprekende tip: let op je banden tijdens het fietsen. Dat houdt in dat het niet verstandig is om tegen stoepranden op te fietsen, en je ook beter diepe putten in de weg kunt ontwijken. De meeste ouders roepen het hun kinderen na, maar opvolgen blijkt vaak lastiger. Toch helpt het ontwijken van deze klappen voor de banden met het langer behouden van de banden. Een flinke klap kan daarnaast zorgen voor beschadiging aan de velg. Dat betekent meestal dat je deze samen met de banden moet vervangen. Zonde van het geld als dit gemakkelijk te voorkomen is.

De fiets wordt opgetild op de trap om zo de banden te sparen
Til je fiets op wanneer je een stoep of trap oploopt om je banden te sparen, dat leidt tot minder kans op een lekke band.
 

Tip #7. Ga voor goede kwaliteit banden

Goede en stevige banden gaan minder vaak lek, dat is een feit. Vergelijk maar eens hoe vaak een racefiets met een lekke band staat ten opzichte van een mountainbike. De mountainbike kan veel meer aan door de dikte en stevigheid van de banden. Toch heeft ook de racefiets banden nodig die zo weinig mogelijk lek gaan. Het advies is daarbij om te kiezen voor banden van hoge kwaliteit, vaak van een gerenommeerd merk. Schwalbe, Michelin en Continental zijn wereldwijd bekende merken die banden van zeer hoge kwaliteit leveren. Mochten deze banden je iets te duur zijn, dan kun je ook kiezen voor iets minder bekende merken zoals AMIGO of DeliTire. Dit zijn merken met goede waarderingen, en dus betrouwbaar.

Tip #8. Let extra goed op tijdens nat weer

Bij regen en nattigheid zijn rubberen banden een verzamelplek voor straatvuil. Let maar eens op je banden na een fietstocht door de regen. Dit betekent dat ook scherpe voorwerpen als steentjes en glas aan je banden blijven plakken. Wanneer deze langzaam de band in worden gedrukt, heb je kans dat ze een gat in de binnenband maken. Houd dus rekening met extra kans op lekrijden bij slecht weer. De tip is om zo nu en dan even te stoppen (om te schuilen) en het vuil van je banden af te vegen.

Een fiets rijdt over een natgeregende weg
Controleer na het fietsen door de regen altijd je banden, aan natte banden blijft namelijk meer vastplakken dan aan droge banden.
 

Tip #9. Niet sturen als je over glas fietst

Op een gegeven moment fietst iedere fietser wel over glas heen. Helaas ligt het zo nu en dan op de weg, en is het niet meer te ontwijken. Deze tip is dan ook om dat niet te proberen. Als je gaat sturen terwijl je over de scherven fietst, draai je de scherven alleen maar de band in. De kans is groter dat je band heel blijft als je recht over de scherven heen fietst en vervolgens stopt om ze te verwijderen van je band. Uiteraard is de allerbeste optie om goed voor je uit te kijken en met een boog om het glas heen te fietsen.

Tip #10. Giet tubeless latex in de binnenband

Het idee van een tubeless band wordt ook bij reguliere binnenbanden wel eens toegepast. Je giet hierbij de latex voor een tubeless band in de binnenband en pompt hem vervolgens op. De latex dicht eventuele gaatjes in de band al tijdens het rijden, waardoor je deze niet hoeft te plakken. Let er van tevoren wel op of er talkpoeder in je binnenband verwerkt is. Samen gaat dit klonteren, en dan heeft de latex geen enkele meerwaarde meer. Toch is het een leuk en handig alternatief voor wanneer je geen binnenband(plaksetje) bij de hand hebt en wilt gaan fietsen.

Heb jij nog meer tips voor het voorkomen van een platte band? We ontvangen ze graag via klantenservice@tom-bv.com. Zo helpen we iedere keer andere fietsliefhebbers om te doen wat ze het liefst doen (en dat is niet stilstaan langs de weg). Ook vragen en of opmerkingen zijn altijd welkom. Veel fietsplezier!
 

Bekijk al onze binnenbanden

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.905 sec.