Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Aankoopadvies schoolfietsen

De start van de middelbareschooltijd is voor veel ouders en scholieren hét moment om een nieuwe fiets aan te schaffen. Een goede schoolfiets is veilig en comfortabel, ze moeten er immers dagelijks heel wat kilometers op afleggen, vaak door weer en wind. Maar waar moet een goede schoolfiets aan voldoen? We vertellen het in dit artikel, zodat je de juiste keuze maakt.

Snel naar:  
1. Soorten schoolfietsen 6. Veilig en comfortabel naar school
2. Waar moet je op letten bij de aanschaf 7. Populaire merken schoolfietsen
3. Framemaat bepalen 8. Alles over schoolfietsen nog één keer op een rijtje
4. Beveiligen  

Welke soorten schoolfietsen zijn er?

Schoolfietsen zijn in allerlei soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. De omafiets, stadsfiets en transportfiets zijn al jaren populair, maar tegenwoordig schaffen steeds meer scholieren een elektrische schoolfiets aan. Vooral wanneer de weg naar school lang is. Een elektrische fiets heeft trapondersteuning, wat de rit iets makkelijker maakt.

Van plan om een elektrische fiets voor je kind aan te schaffen? Lees dan ook ons uitgebreide advies over elektrische fietsen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een schoolfiets?

Een schoolfiets trotseert weer en wind, slijt heel wat uren in een volle fietsenstalling en wordt ook gebruikt voor offroad-ritjes over olifantenpaden of grasvelden. Kies daarom voor een fiets met stevig frame van staal of aluminium en beperk het onderhoud. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit. 

Versnellingen

Er zijn twee typen versnellingen: de naafversnelling en derailleurversnelling. Een naafversnelling heeft het minste onderhoud nodig. Deze zit ingebouwd in de naaf van het achterwiel, waardoor vocht en vuil niet bij de versnelling komt en dus minder snel slijt. Schoolfietsen met een naafversnelling hebben drie tot zeven versnellingen, wat voor de meeste scholieren voldoende is. 

Remmen

Van alle remtypen hebben de terugtraprem, trommelrem en rollerbrake het minste onderhoud nodig. Fietsen met een trommelrem of rollerbrake zijn wel iets duurder in aanschaf. De knijprem en V-brake hebben iets meer onderhoud nodig. De remblokjes moeten met enige regelmaat worden vervangen of opnieuw worden afgesteld. Dit is een redelijk eenvoudig klusje en vraagt niet veel tijd. Fietsen met deze typen remmen zijn goedkoper in aanschaf. Maak dus de afweging of je een iets duurdere schoolfiets wilt aanschaffen met weinig onderhoud of dat het geen probleem vindt om eens per jaar de remmen opnieuw af te stellen. 

Kettingkast 

Kies voor een schoolfiets met een gesloten kettingkast. Deze voorkomt onderhoud aan de ketting, omdat het vuil en vocht weert. Ook voorkomt het dat het smeer van de ketting op de kleding komt. Een gesloten kettingkast is alleen mogelijk in combinatie met een naafversnelling. Kies je toch voor een schoolfiets met een derailleurversnelling, dan heeft de fiets altijd een open kettingkast en dus meer onderhoud nodig. 

Voordrager of bagagerekje?

Steeds meer scholieren kiezen voor een schoolfiets met een voordrager in plaats van een bagagerekje. Dit worden ook wel transportfietsen genoemd. Volgens de meeste scholieren cooler dan een bagagerekje, omdat er ook een fietskrat of bakkersmand op past. Een transportfiets heeft meer plek voor alle bagage dan iedere andere fiets, dankzij de voordrager en bagagedrager. Ze hebben als nadeel dat ze moeilijker te stallen zijn in een vol fietsenhok en daardoor sneller beschadigen. Wil je dat voorkomen, kies dan voor een los bagagerekje op de bagagedrager.

Welk framemaat schoolfiets heb je nodig?

De juiste framemaat bepaal je door je binnenbeenlengte op te meten. Dit is erg belangrijk, want een fiets met de juiste framemaat verhoogt te veiligheid. Op een te grote schoolfiets kan je niet goed met je voeten bij de grond tijdens het remmen. Op een te kleine fiets bestaat de kans dat je knieën tegen het stuur komen. Zo bereken je de juiste framemaat:

  1. Ga op blote voeten staan en zet je voeten 20 cm uit elkaar.
  2. Meet de afstand van de vloer tot aan het kruis.
  3. Vermenigvuldig dit getal met 0,68.
  4. Bij fietsen met een verende zadelpen trek je 4 cm van de uitkomst af.

Of bekijk ons handige framematentabel. Hier lees je eenvoudig af welke maat schoolfiets past bij jouw lengte.

Schoolfiets beveiligen

Schoolfietsen zijn gevoelig voor diefstal. Ze worden vaak gestald op onbewaakte plekken, zoals het fietsenhok, station of de sportclub. We vertellen je hoe je diefstal voorkomt.

Zorg voor goede fietssloten

Rust de fiets uit met goede sloten, het liefst met ART keurmerk. En gebruik altijd een extra slot zoals een kettingslot of kabelslot. Met dit tweede slot zet je de schoolfiets vast aan een vast object, zoals het fietsenrek of een hek. Dit maakt het voor fietsendieven moeilijker om de fiets mee te nemen en ze zijn vaak gespecialiseerd in het openbreken van maar één soort slot.  

>> Bekijk alle fietssloten met ART keurmerk

Verzekering voor schoolfietsen

Sluit een fietsverzekering af. Hiermee is de schoolfiets verzekerd tegen (onderdelen)diefstal, vandalisme, schade en bedieningsfouten. Als de fiets wordt gestolen of kapot gaat, wordt de schade vergoed. Zo maak je bijvoorbeeld geen extra kosten voor het aanschaffen van een nieuwe schoolfiets.

>> Bekijk hier onze fietsverzekering van simplesurance

Hoe maak je de rit op een schoolfiets zo veilig en comfortabel mogelijk?

Veel scholieren leggen heel wat kilometers af richting school. Ze zitten ’s ochtends vroeg al op de fiets en krijgen onderweg regelmatig te maken met regenbuien. Veiligheid en comfort zijn dan wel zo belangrijk. 

Fietsverlichting

Met goede fietsverlichting val je op voor ander verkeer. Led-verlichting met een naafdynamo of vaste verlichting op batterijen werken het beste. Deze hebben geen onderhoud nodig. Losse lampjes zijn ook mogelijk, maar de kans is groter dat deze worden vergeten of gesloten. Dan heb je geen verlichting in het donker en riskeer je een boete. 

>> Bekijk alle fietsverlichting

Regenkleding

Regenkleding voorkomt een nat pak en verregende kapsels. Neem daarom altijd een regenbroek en –jas mee, zodat je voorbereid bent op een onverwachtse regenbui. De regenkleding van Mac in Sac is opvouwbaar tot een klein, compact pakketje en past dus makkelijk in de schooltas. De lichtgewicht kleding is ademend en water en winddicht dankzij de getapete naden. 

>> Bekijk alle regenkleding van Mac in a Sac 

Populaire merken schoolfietsen

Tot slot bespreken we de populairste merken schoolfietsen. Kies je voor één van deze merken, dan weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit en betrouwbaarheid. 

Popal

Popal maakt fietsen voor iedereen. Deze schoolfietsen zijn uitgerust met alle gemakken voor de scholier; van handige voordragers tot betrouwbare versnellingen van Shimano. Ze fietsen soepel, zijn stevig, hebben weinig onderhoud nodig en verkrijgbaar in eindeloos veel hippe kleuren. 

>> Bekijk alle Popal schoolfietsen

Puch

De schoolfietsen van Puch zijn stevig, comfortabel en hebben allemaal een stijlvol design. De meeste modellen hebben een dichte kettingkast en naafversnelling, waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben. Ligt school ver van huis? Puch heeft ook verschillende betaalbare elektrische schoolfietsen. 

>> Bekijk alle Puch schoolfietsen 
>> Bekijk alle Puch elektrische schoolfietsen

Avalon

Avalon schoolfietsen zijn simpel, maar hebben een stevig solide frame. What you see is what you get. Zonder te veel poespas en met precies de juiste onderdelen, zoals onderhoudsarme versnellingen, remmen en accessoires. Het tijdloze design gaat de hele middelbareschoolperiode mee. 

>> Bekijk alle Avalon schoolfietsen

Vogue

Een hoog rijcomfort en een vloeiend design kenmerken de schoolfietsen van Vogue. Ze zijn uitgerust met onderdelen van Shimano en AXA. Dat maakt ze onderhoudsarm en geeft ze een lange levensduur. Verkrijgbaar in allerlei hippe, stoere en stijlvolle kleuren, dus voor iedere wispelturige puber wat wils.

>> Bekijk alle Vogue schoolfietsen

AMIGO

Niet alleen de overstap naar de middelbare school is het moment om een nieuwe schoolfiets aan te schaffen, maar ook wanneer kinderen op de basisschool van de onder- naar de bovenbouw gaan. Ons eigen merk AMIGO bestaat uit een vrolijke en solide collectie kinderfietsen. Verkrijgbaar in heel veel kleuren en inchmaten. We hebben deze fietsen met veel zorg en passie ontworpen en geproduceerd, zodat je geniet van de beste kwaliteit voor een lage prijs. AMIGO is het fietsmaatje van iedereen!

>> Bekijk alle AMIGO kinderfietsen

Zo kies je een schoolfiets voor het schooljaar 2019/2020

Nu weet je waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een schoolfiets voor je kind. Zo helpen we hopelijk bij het maken van de juiste keuze. De belangrijkste tips zetten we nog één keer op een rijtje.

  • Zorg dat de fiets zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft.
  • Ligt school ver van huis? Kies eventueel voor een elektrische schoolfiets.
  • Koop een fiets met de juiste framemaat.
  • Rust de fiets uit met goede sloten en verzeker hem eventueel.
  • Zorg voor goede fietsverlichting.
  • Kies voor een schoolfiets van een vertrouwd merk.


Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model of merk schoolfiets. Neem dan contact met ons op via klantenservice@foris.nl of start een live chat op de website. Ben je klaar om een keuze te maken?

Bekijk onze schoolfietsen
 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.659 sec.