Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Loopfietsen advies

Op een loopfiets racen de kids naar hartenlust buiten of in huis rond. De snelheid en gemak waarmee ze zich verplaatsen maakt de loopfiets ontzettend populair bij kinderen. Het is daarnaast een goede voorbereiding op het leren fietsen. Terwijl ze rondscheuren ontwikkelen ze de motoriek, balans en beenspieren. Loopfietsen zijn er in alle soorten en maten. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze geven we hieronder een uitgebreid advies.

Het aantal wielen en leeftijd

Er zijn loopfietsen met twee, drie of vier wielen. Loopfietsen met drie of vier wielen bieden meer stabiliteit, terwijl kinderen bij een loopfiets met twee wielen zelf hun evenwicht moeten bewaren. Voor kinderen tot 2 jaar is een loopfiets met drie of vier wielen geschikt. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen prima uit de voeten op een loopfiets met twee wielen. Als je merkt dat jouw kind zelfstandig kan lopen en een goed evenwichtsgevoel heeft, kun je al eerder overstappen op een loopfiets met twee wielen.

De zithoogte

Het is belangrijk dat het kind goed met zijn benen bij de grond kan. Hierbij is het belangrijk dat de benen een klein beetje gebogen zijn, zodat ze zich goed kunnen afzetten. De juiste zithoogte bepaal je door de binnenbeenlengte op te meten. Hiervoor moet je kind rechtop staan met zijn voeten 20 centimeter uit elkaar. Vervolgens meet je de afstand loodrecht vanaf de grond tot het kruis. Bij veel loopfietsen is het zadel in hoogte verstelbaar. Check dus vooraf wat de maximale en minimale zithoogte van het zadel is.

Het materiaal van het frame

Het materiaal waarvan het frame is gemaakt, is per loopfiets verschillend. De meest voorkomende materialen zijn hout, aluminium, metaal of kunststof.

Hout
Hout geeft de loopfiets een robuuste en natuurlijke uitstraling. Een houten loopfiets is duurzaam en gaat soms nog generaties lang mee.

Kunststof
Een kunststof frame is licht van gewicht, maar wel heel sterk. Een kunststof frame beschadigt bijna niet en gaat daarom lang mee.

Metaal
Metaal is een sterk materiaal dat bijna niet kapot te krijgen is. Hierdoor is het frame zwaarder dan bij een houten, aluminium of kunststof frame. De kans op roest bij beschadiging van de lak groter.

Aluminium
Aluminium is sterk, licht en roest niet. Een aluminium frame is daardoor erg geschikt wanneer de loopfiets intensief of door meerdere kinderen wordt gebruikt.

De banden

Naast de verschillende materialen voor het frame, hebben loopfietsen ook verschillende type banden. Er zijn loopfietsen met luchtbanden en loopfietsen met massieve banden.

Massieve banden
Massieve banden zijn geschikt wanneer de loopfiets vooral in en om het huis wordt gebruikt. Lekrijden is niet mogelijk en de banden laten geen krassen en strepen achter op de vloer.

Luchtbanden
Een loopfiets met luchtbanden is geschikt voor ritjes naar de speeltuin, school of wanneer je de loopfiets meeneemt tijdens een gezinsuitje. De luchtbanden dempen de schokken, waardoor de loopfiets comfortabel rijdt.

Remmen

Sommige loopfietsen hebben een handrem, andere breng je tot stilstand door hem uit te laten rollen of te slepen met je voet. Jonge kinderen tot 3 jaar hebben nog geen handrem nodig. Ze hebben niet genoeg kracht om de rem goed in te knijpen. Voor oudere kinderen die veel snelheid maken is het raadzaam om een loopfiets met handrem aan te schaffen. Zij scheuren vaak op hoge snelheid rond en met een handrem komen ze sneller tot stilstand.

Veiligheid

Een kind moet veilig en onbezorgd kunnen spelen. Door het zadel en stuur op de juiste hoogte af te stellen zitten kinderen goed op de fiets en hebben ze meer stabiliteit.

Kinbeschermer
Sommige loopfietsen zijn uitgerust met een kinbeschermer. Deze zit op het stuur en biedt bescherming wanneer het kind met de kin op het stuur komt bij een val.

Handvaten
Handvaten met een opstaande rand bij het uiteinde maken de loopfiets ook een stukje veiliger. De handjes kunnen dan niet van het stuur afglijden.

Stuurbegrenzer
Een stuurbegrenzer voorkomt dat het stuur zomaar omklapt. Ook is het voor kinderen makkelijker om de fiets recht te houden tijdens het rijden.

Voetenplankje
Wanneer ze genoeg snelheid maken, kunnen kinderen hun voeten op het voetenplankje zetten. Hiermee trainen ze de balans en het is een goede oefening ter voorbereiding op het leren fietsen.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.81 sec.