Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Alles over bandenmaten en soorten

Er zijn vier soorten maatsystemen waarmee de maat van de band wordt weergeven. Dit zijn de inch-maat, de Duitse maat, Franse maat en het ETRTO-maatsysteem. Niet altijd even duidelijk, dus daar geven we graag wat meer overzicht in aan. We bespreken hier de verschillende maten, hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe jij weet dat je de juiste maat fietsband te pakken hebt. 

De inch-maat

Vanaf het moment dat de fiets werd uitgevonden, wordt de inch-maat als bandenmaat gebruikt. Dit is dus de oudste maat, en zoals je verwacht worden de getallen uitgedrukt in inches. De inch-maat bestaat uit drie delen: de diameter, hoogte en de breedte. In dit artikel zullen we een veelvoorkomende maat als voorbeeld gebruiken, namelijk 28 x 1 5/8 x 1 1/8. Dit lijken drie zeer willekeurige cijfers, maar ze verhouden zich als volgt tot elkaar:

  • Het eerste cijfer (28) geeft de diameter van de fietsband aan.
  • Het tweede cijfer (1 5/8) is de hoogte van de band.
  • Het derde cijfer (1 1/8) staat voor de breedte van de band.

Onthoud dat dit dus inch-maten zijn. Een inch is in Nederlandse termen gelijk aan ongeveer 2.54 centimeter. De diameter van de fietsband is daardoor ongeveer 71 centimeter.

Het Duitse maatsysteem

Het Duitse maatsysteem lijkt veel op de inch-maat en maakt ook gebruik van inches, maar de hoogte en breedte zijn omgedraaid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28 x 1 1/8 x 1 5/8. Het eerste cijfer (28) is nog steeds diameter van de band, het tweede cijfer (1 1/8) is de breedte en het derde cijfer (1 5/8) is de hoogte.

Het Franse maatsysteem

Het Franse maatsysteem weergeeft de bandenmaat in millimeters. Bij deze maat worden alleen de diameter en breedte van de band aangeduid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 700 x 28C. De bandenmaat bij het Franse maatsysteem wordt afgerond. Het is daardoor niet altijd zeker dat een band met een inch- of Duitse maataanduiding past op een velg met een Franse maataanduiding. Een voorbeeld hiervan vind je al terug in deze tekst. De Franse maat gebruikt 700 mm (dus 70 cm). Deze staat echter gelijk aan de 28 inch van de Inch- en Duitse maatsystemen. Dat klopt niet helemaal, aangezien 28 inch in werkelijkheid gelijk is aan iets meer dan 71 cm. Daar zit al een verschil in. Houd hier dus rekening mee.

De ETRTO-maat

De verschillende maatsystemen brengen veel verwarring. De fabrikanten van velgen en banden hebben inmiddels een nieuw, universeel maatsysteem ontwikkeld: de ETRTO-maat. ETRTO is een afkorting van European Tyre and Rim Technical Organization. De diameter van de velg en breedte van de band worden weergeven in millimeters. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28-622:

  • Het eerste cijfer (28) is de breedte van de band.
  • Het tweede cijfer (622) is de diameter van de draadzitting van de velg (zie afbeelding). Dit is de plek waarop de band wordt bevestigd in de velg.

Tegenwoordig houden alle frabrikanten de ETRO-maat aan. Soms staat de inch-maat, Duitse maat of Franse maat ook op de band. Dat is puur ter geheugensteuntje. Staat deze niet op de band aangegeven? In ons fietsbandenmaattabel kun je de verschillende maatsystemen eenvoudig in elkaar omzetten, zodat je altijd de juiste binnen- of buitenband vindt.

Welke band past op welke velg?

De banden met een gelijke diameteraanduiding - het tweede getal van de ETRTO-maat - zijn onderling uitwisselbaar op een velg met dezelfde diameter. Op een velg met een diameter van 622 millimeter past een band met de maat 28-622, 32-622 en 37-622. De breedte is wel van belang. Een smalle band past niet op een brede velg en andersom. In het onderstaande tabel lees je af welke combinaties bandbreedte en velgbreedte (in millimeters) mogelijk zijn. Op de horizontale as staat de bandbreedte in millimeters en op de verticale as de velgbreedte in millimeters.

 

Bandbreedte

Velgbreedte (mm)

18

20

23

25

28

32

35

37

40

44

47

50

54

57

60

62

13C

X

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15C

 

 

X

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17C

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

19C

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

21C

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

23C

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

25C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

27C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

29C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X


Verschillende typen banden
Fietsbanden zijn niet allemaal hetzelfde. Afhankelijk van het type fiets kies je een band. Op een gewone fiets zoals een stadsfiets, omafiets, transportfiets of elektrische fiets zit een buitenband met gematigd profiel. Dit geeft je grip op de weg, zonder dat je te veel rolweerstand hebt. Op een mountainbike zit een buitenband met grof profiel, soms uitgerust met noppen. Het grove profiel en de noppen geven je extra grip op off-roadterrein. Een racefiets heeft banden met zo min mogelijk profiel. Dit verlaagt de rolweerstand, waardoor je meer snelheid kunt maken. Bij al onze buitenbanden en binnenbanden staat aangegeven voor welk type fiets ze geschikt zijn.

Heb je toch nog vragen? Stel ze aan onze klantenservice via de live chat of stuur een mail naar klantenservice@foris.nl

> Bekijk ons uitgebreide assortiment binnenbanden en buitenbanden 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.784 sec.