Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Alles over fietsverlichting en reflectie

Fietsverlichting verhoogt heel eenvoudig je veiligheid. Op de fiets ben je kwetsbaar, dus daarom is het heel belangrijk dat je voor andere weggebruikers opvalt, zeker in het donker. In dit artikel vertellen we alle ins en outs over fietslampen en reflectoren. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze en ga je veilig op pad.

Snel naar:  
1. De regels 5. Dagrijverlichting
2. Waarom verlichting belangrijk is 6. Handige extra's
3. Hoe kies je de juiste lichtsterkte 7. Populaire merken
4. Dynamo, batterijen of oplaadbaar 8. Alles over fietsverlichting nog één keer op een rijte

Fietsverlichting, wat zijn de regels

In het donker en bij slecht zicht moet je een voor- en achterlicht hebben. Dit mogen vaste of losse fietslampjes zijn. Ook moet je fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers, wielen en banden. We zetten alle regels voor je op een rijtje:

  • Je moet voorop geel of wit licht hebben.
  • Achterop een rood licht.
  • De lampen moeten recht voor- of achteruit schijnen.
  • In het donker mogen de lampen niet knipperen.
  • Losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn.
  • Losse lampjes mag je vastmaken aan je kleding of tas.
  • Je mag losse lampjes alleen vastmaken op het bovenlichaam, dus niet op je hoofd, armen of benen.
  • Op de achterkant moet je een rode reflector hebben. Dit mag geen driehoek zijn.
  • Je moet witte of gele reflectoren op de wielen of banden hebben.
  • Je moet vier gele reflectoren hebben op de pedalen (op iedere pedaal twee).

Boetes voor rijden zonder fietsverlichting en reflectie

Investeren in goede fietsverlichting loont, want word je gepakt dan kun je rekenen op een boete van 55,- plus 9,- administratiekosten. Zijn je reflectoren niet in orde? Dan kost je dat 35,-. Bij Internet-Bikes koop je voor een paar euro fietslampen en reflectoren, dus tel uit je winst!

Bekijk alle: Voorlichten | Achterlichten | Reflectoren

Dit is waarom fietsverlichting belangrijk is

Zonder verlichting zien automobilisten je laat of niet in het donker. Als een auto 50 km/u rijdt, heeft hij gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen, bij 90 km/u is dat 64 meter en bij 120 km/u 102 meter. Met fietsverlichting val je al vanaf 100 meter op, en hoe eerder de automobilist je ziet, hoe langer hij heeft om te remmen.
Naast je verlichting heeft ook de kleur van je kleding invloed op je zichtbaarheid. Met donkere kleding ben je maar tot 20 meter zichtbaar voor anderen, met lichte of heldere kleding tot 50 meter. Goede fietsverlichting en lichte kledingkleuren dragen dus bij aan je veiligheid.

Hoe kies je de juiste lichtsterkte

Zien en gezien worden, je kunt de fietskoplampen onderverdelen in twee categorieën: koplampen waarmee je alleen wordt gezien en koplampen waarmee je zelf ook wat ziet. Dit is afhankelijk van de lichtsterkte, die wordt uitgedrukt in lux en lumen.

Lumen

De hoeveelheid Lumen zegt iets over de lichtopbrengst van de fietslamp. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe hoger de helderheid. Het zegt niets over de breedte van de lichtstraal.

Lux

De hoeveelheid Lux zegt iets over de hoeveelheid licht die daadwerkelijk een oppervlak bereikt, dus de breedte van de straal. Het zegt niets over de sterkte of felheid van de lichtstraal.

Welke lichtsterkte heb je nodig

De lichtsterkte die je nodig hebt, is afhankelijk van de plek waar je fietst.

  • Fietsen over verlichte wegen: kies voor een koplamp tot 100 Lumen. In deze situatie is het vooral belangrijk dat je gezien wordt, door de straatverlichting heb je namelijk wel een goed zicht op de weg.
  • Fietsen op matig verlichte wegen: kies voor een koplamp tussen 100 en 400 Lumen met een hoge Lux. Daarmee word je gezien en heb je zelf ook meer zicht op de weg.
  • Fietsen over donkere wegen: kies voor een koplamp tussen 400 en 800 Lumen met een hoge Lux. Zo word je niet alleen gezien, maar kun je zelf ver vooruit kijken op de weg.

Fiets je op een racefietst, mountainbike, e-bike of speed pedelec? Kies dan altijd voor een koplamp met veel Lumen en Lux. Je maakt meer snelheid, dus hebt langer nodig om tot stilstand te komen. Het is dan wel zo veilig als je obstakels op tijd ziet.

Fietsverlichting met dynamo, batterijen of usb

Bij fietsverlichting heb je keuze uit lampen die werken op een dynamo, batterijen of die je moet opladen via een usb-kabel. We zetten de verschillen en voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Met banddynamo

Een banddynamo zit bij de meeste fietsen aan de linkerkant van het voorwiel. Als je licht wil, plaats je de dynamo tegen de band. Het geribbelde loopwieltje neemt dan de wenteling van het wiel over. Hierdoor ontstaat een magnetische werking die je fietslampjes laat branden.

Voordelen Nadelen
+ Je hebt altijd licht - Fietst zwaarder
+ Werkt op het voor- en achterlicht - Maakt veel geluid
  - Heeft regelmatig onderhoud nodig
  - Werkt minder goed bij regen of sneeuw

Met naafdynamo

Een naafdynamo zit verwerkt in de naaf van het voorwiel. Dit betekent dat de naafdynamo altijd werkt wanneer je fietst. De koplamp zet je aan of uit met een schakelaar of werkt automatisch. Het achterlicht werkt meestal op batterijen, los van de dynamo.

Voordelen Nadelen
+ Je hebt altijd licht - Lichtopbrengst is lager
+ Hij is stil

- Werkt alleen op de koplamp

+ Fietst licht  
+ Onderhoudsarm  

Met batterijen

Fietsverlichting die werkt op batterijen wordt steeds populairder. Het zijn vaak losse lampjes die je ook kunt gebruikten wanneer je gaat hardlopen of wandelen. Maar het is ook handig wanneer je naast je gewone fiets regelmatig in het donker op je mountainbike of racefiets stapt. Je hebt maar één set nodig voor al je activiteiten.

Voordelen Nadelen
+ Werkt bij droog en nat weer - Gevoelig voor diefstal
+ Multi-inzetbaar - Als de batterijen leeg zijn heb je geen verlichting
+ Onderhoudsarm  

Met usb

Oplaadbare fietsverlichting laad je op met een usb-kabel. Ook dit zijn vaak losse lampjes en kun je daardoor voor meerdere activiteiten gebruiken.

Voordelen Nadelen
+ Werkt bij droog en nat weer - Leeg is leeg, je kunt onderweg niet de batterij vervangen
+ Multi-inzetbaar

- Gevoelig voor diefstal

+ Onderhoudsarm - Kun je tijdens het opladen niet gebruiken
+ Krachtige accu gaat lang mee  

Bekijk alle: Verlichting met banddynamo | Verlichting met naafdynamo | Fietsverlichting op batterijen | Oplaadbare fietsverlichting

Fietsverlichting overdag

Overdag bij goed zicht ben je niet verplicht om met fietsverlichting te fietsen. Maar ook overdag heeft het nut om je fietslampjes aan te zetten. Je valt een stuk sneller op voor ander verkeer. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer het fietspad op de rijbaan ligt zonder afscheiding, of wanneer er helemaal geen fietspad is. Dagrijverlichting mag wel knipperen en mag je alleen overdag bij goed zicht gebruiken. Bij mist of regen moet je het gewone fietslicht gebruiken.

Met deze extra’s val je nog beter op in het donker

Wil je nog beter opvallen in het donker? Draag dan een reflectie-armband op je linker- en rechterarm en een veiligheidshesje. Fietsverlichting die werkt op een dynamo werkt bijvoorbeeld niet als je stilstaat. Met deze extra reflectie val je toch nog op voor het andere verkeer.

Bekijk alle: Reflectie-armbanden | Veiligheidshesjes

Populairste merken fietsverlichting

Een aantal merken in de wereld van fietsverlichting springen eruit. Ze hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Door de goede kwaliteit worden ze goed verkocht. Kies je voor deze merken, dan zit je altijd goed.

AXA

AXA is bekend van haar fietssloten, maar heeft ook fietsverlichting van dezelfde, betrouwbare kwaliteit. Lampje waarmee je ziet en gezien wordt en die je ook direct op de accu van je e-bike kan aansluiten. Al meer dan 115 jaar zet AXA alles in het werk om jou te beschermen als je op de fiets zit.

| Bekijk alle AXA fietslampen


Sigma

Of je nu in alle vroegte naar je werk fietst of ’s avonds nog even een rondje wil maken op je racefiets of mtb, voor iedere situatie heeft Sigma passende fietslamp. Krachtig, lichtgewicht en makkelijk te monteren.

| Bekijk alle Sigma fietslampen


Spanninga

Spanninga is specialist op het gebied van fietsverlichting. Al meer dan 100 jaar willen ze de veiligheid van fietsers naar een hoger niveau tillen. Dat doen ze onder andere door hun producten continu te blijven ontwikkelen.

| Bekijk alle Spanninga fietslampen


Ikzi Light

De verlichting van Ikzi Light is degelijk en helder. Ideaal voor fietsen die hun dagen slijten in de buitenlucht, zoals stationsfietsen, stapfietsen en schoolfietsen. Ze zijn makkelijk te monteren en zorgen dat je met één druk op de knop zichtbaar bent voor al het andere verkeer.

| Bekijk alle Ikzi Light fietslampen

Alles over fietsverlichting nog één keer op een rijtje

Nu weet je echt alles over fietsverlichting. Zo helpen we jou hopelijk bij het maken van de juiste keuze. De belangrijkste tips zetten we nog één keer voor je op een rijtje:

  • Kies voor een fietslamp met een lichtsterkte die past bij de omgeving waarin je fietst.
  • Maak een keuze tussen een fietslamp op dynamo, batterijen of die oplaadbaar is.
  • Rijd overdag eventueel met dagrijverlichting.
  • Draag reflecterende kleding om nog beter op te vallen.
  • Controleer voor je vertrekt of je verlichting werkt en je reflectoren op orde zijn. Zo voorkom je een boete.
  • Kies voor fietsverlichting van een vertrouwd merk.

 

Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifieke set fietslampjes? Neem dan contact met ons op via klantenservice@foris.nl of start een live chat op de website. Ben jij klaar om een keuze te maken?

Bekijk al onze fietslampen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.66 sec.