Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Keuzewijzer fietsen

De fiets is het meest gebruikte vervoersmiddel in ons land. Er zijn dan ook talloze modellen verkrijgbaar. Maar wat zijn de verschillen tussen al deze uitvoeringen en welke fiets past het beste bij je? We leggen het hier aan je uit. 

Wat voor fiets heb ik nodig

Er zijn heel veel verschillende soorten fietsen en elk model heeft zijn unieke eigenschappen. Welke fiets bij je past is afhankelijk van de afstand die je fietst, je rijstijl en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. Klik op lees meer voor meer informatie over de verschillende modellen fietsen.

Stadsfietsen

De stadsfiets is één van de meest verkochte fietsen in Nederland. Dat is niet gek, want ze zijn enorm veelzijdig, makkelijk in onderhoud en goedkoop in aanschaf. Ze zijn verkrijgbaar met één tot vierentwintig versnellingen, verschillende remsystemen en met open of gesloten kettingkast. Hierover geven we later in het artikel meer uitleg. Door de rechte zithouding en brede, stevige banden is de stadsfiets heel geschikt voor korte ritten naar school, het werk of de winkel. Daarnaast is deze fiets eenvoudig uit te breiden met allerlei handige accessoires, zoals een fietszitje, fietstassen en een fietsmand. 

Voordelen

+ Comfortabele zithouding
+ Onderhoudsarm
+ Sterk frame
+ Eenvoudig uit te breiden met accessoires

Nadelen

- Hoge rol- en luchtweerstand
- Minder geschikt voor toertochten

> Bekijk alle stadsfietsen

Transportfietsen

Sinds een aantal jaar zie je de transportfiets steeds vaker terug in het straatbeeld. Deze hippe fiets heeft een handige voordrager waarop je eenvoudig een fietskrat plaatst waarin je extra bagage meeneemt. Hij is onderhoudsarm dankzij de gesloten kettingkast. Om het extra gewicht van de bagage te kunnen dragen is het frame sterk en zijn de banden breed. De transportfiets is verkrijgbaar met één tot zeven versnellingen en verschillende remsystemen. Daarnaast zijn de meeste de transportfietsen uitgerust met een stuurslot of stuurbegrenzer en een dubbele standaard. Hiermee staat de fiets stabiel geparkeerd wanneer je extra bagage op de voordrager vervoert. Doordat deze fiets gemiddeld wat zwaarder weegt en fietst, is hij vooral geschikt voor korte ritten naar school, het werk of de winkel.

Voordelen
+ Extra plek voor bagage
+ Moderne look
+ Stevig frame
Nadelen
- Fietst zwaarder dan andere fietsen
- Hoge rol- en luchtweerstand

> Bekijk alle transportfietsen

Elektrische fietsen

Wil je altijd het gevoel hebben dat je met de wind in de rug fietst? De elektrische fiets heeft trapondersteuning waardoor het fietsen net even wat soepeler gaat. De accu drijft de motor aan en zit onder de bagagedrager of in het frame. De motor zit bij het voor- of achterwiel of bij de trapas. De elektrische fiets behaalt een maximale snelheid van 25 km/u. Hierdoor rijd je sneller van A naar B. Dat maakt deze fiets niet alleen heel geschikt voor korte ritten, maar ook voor lange toertochten. Wil je meer informatie? Lees dan onze pagina advies over elektrische fietsen.

Voordelen
+ Trapondersteuning 
+ Comfortabele zithouding
+ Geschikt voor lange fietstochten
+ Geschikt voor woon-werkverkeer
Nadelen
- Accu moet regelmatig worden opgeladen
 - Accu altijd opladen op kamertemperatuur 

> Bekijk alle elektrische fietsen

Oma-/opafietsen

De omafiets is, net als de stadsfiets, al jaren ontzetten populair. Deze eenvoudige, solide en goedkope fiets is ideaal als schoolfiets, stationsfiets of stapfiets. Het lichtgewicht frame kan tegen een stootje en de dichte kettingkast maakt de fiets onderhoudsarm. Dat is prettig wanneer de fiets vaak buiten staat geparkeerd. De omafiets is verkrijgbaar met één tot zeven versnellingen en verschillende remsystemen. Dankzij de lage instap stap je makkelijk van en op de fiets en door het brede, rechte stuur heb je een rechte zithouding. De herenvariant van de omafiets wordt ook wel een opafiets genoemd. Deze heeft dezelfde eigenschappen, maar in plaats van de lage instap heeft deze fiets een stang.

Voordelen
+ Goedkoop in aanschaf
+ Onderhoudsarm
+ Sterk frame
+ Rechte zithouding

Nadelen
- Minder geschikt voor lange fietstochten
- Hoge rol- en luchtweerstand

> Bekijk alle omafietsen
> Bekijk alle opafietsen

Kinderfietsen

Op een goede kinderfiets krijgen jonge kinderen het fietsen snel onder de knie. Ze zijn uitgerust met afneembare zijwielen en hebben verder weinig poespas. Zo kunnen kinderen zich goed concentreren op het verkeer. Op een kinderfiets met zijwielen leert je kind de trap- en stuurtechniek. Als dat goed gaat kun je de zijwielen demonteren en leren ze zelfstandig te fietsen. Het stuur en zadel zijn in hoogte verstelbaar, zodat de fiets meegroeit met je kind. De hippe kleuren en vrolijke prints maken de kinderfietsen een lust voor het oog. 

> Bekijk alle kinderfietsen

Moederfietsen

De moederfiets heeft voldoende ruimte voor twee fietszitjes. Deze fiets – ook geschikt voor vaders ;-) – heeft een extra breed stuur, verlengde bagagedrager en een extra lage instap. Dit creëert meer ruimte voor een fietszitje. Ook is de moederfiets uitgerust met een stuurslot of stuurbegrenzer en een dubbele standaard. Hierdoor staat de fiets stabiel geparkeerd en haal je de kinderen veilig in en uit het fietszitje.

Voordelen
+ Meer ruimte voor fietszitjes 
+ Lage instap
+ Stabiel parkeren

Nadelen
- Minder geschikt voor lange fietsritten

> Bekijk alle moederfietsen

Bakfietsen

Een bakfiets heeft plek voor drie of meer kinderen. Ideaal voor grote gezinnen die niet altijd over een auto beschikken of in een drukke stad wonen. De bak heeft zitplekken met veiligheidsgordels, zodat je kinderen op hun plek blijven zitten tijdens de rit. Dankzij de sterke remmen sta jij ondanks het extra gewicht direct stil. Met de versnellingen pas je de trapweerstand aan waardoor je altijd soepel fietst. 

Voordelen
+ Veilig kinderen vervoeren 
+ Ook ruimte voor andere bagage 
+ Alternatief voor de auto

Nadelen
- Neemt in de schuur of berging veel ruimte in
- Trapt en stuurt zwaarder

> Bekijk alle bakfietsen

Hybride fietsen

De hybride fiets is een kruising tussen een stadsfiets en een sportfiets. Deze fiets ziet eruit als een gewone fiets, maar heeft alle voordelen van een sportfiets, zoals een racefiets of mountainbike. Hij is licht van gewicht, heeft zes tot vierentwintig versnellingen en je hebt een aerodynamische zithouding. Dit betekent dat je naar voor gebogen zit en minder luchtweerstand hebt. Door al deze eigenschappen is de hybride fiets heel erg geschikt voor lange toertochten.

Voordelen

+ Geschikt voor fietstochten

+ Lichtframe

+ Lage luchtweerstand

Nadelen

- Vraagt om regelmatig onderhoud

 

> Bekijk alle hybride fietsen

Crosshybride fietsen

Een crosshybride fiets is de perfecte kruising tussen een mountainbike en racefiets. Hij heeft het stevige frame van een mountainbike en de smalle banden van de racefiets. Ook heb je een aerodynamische zithouding en keuze uit drie tot vierentwintig versnellingen. Al deze eigenschappen maken de crosshybride fiets enorm geschikt voor lange toertochten door het land of op vakantie.

Voordelen
+ Geschikt voor toertochten
+ Licht frame
+ Veel versnellingen
+ Aerodynamische zithouding

Nadelen
- Vraagt om regelmatig onderhoud

 

> Bekijk alle crosshybride fietsen

Racefietsen

Racefietsen zijn gemaakt om lange afstanden te fietsen op hoge snelheid over verharde wegen. Kenmerkend voor deze fiets zijn het lichte frame, de smalle banden en de aerodynamische zithouding. Al deze eigenschappen maken dat je zo min mogelijk lucht- en rolweerstand hebt. Daardoor kun je hoge snelheden bereiken. De racefiets is uitgerust met elf tot vierentwintig versnellingen en een cantileverrem, V-brake of velgrem. Daarover lees je meer verderop in het artikel.

Voordelen
+ Lage rolweerstand
+ Lage luchtweerstand
+ Veel versnellingen
+ Licht frame

Nadelen
- Heeft veel onderhoud nodig
- Minder geschikt voor woon-werkverkeer

> Bekijk alle racefietsen

Mountainbikes

Voor een ritje over modderige bospaden en heuvelige trails stap je op een mountainbike. Deze fiets is gebouwd voor gebruik op onverharde wegen. De brede banden met veel profiel geven je grip, het lichte frame en de aerodynamische zithouding zorgen dat je snelheid kunt maken. De mountainbike is uitgerust met drie tot zevenentwintig versnellingen zodat je de weerstand kunt aanpassen op de omgeving. Daarnaast heb je keuze uit mountainbikes met een schijfrem, terugtraprem of V-brake.

Voordelen
+ Grip op offroad wegen
+ Stevig frame
+ Veel versnellingen
+ Lage luchtweerstand

Nadelen
- Hoge rolweerstand
- Minder geschikt voor woon-werkverkeer

> Bekijk alle mountainbikes

BMX-fietsen

De BMX-fiets is een vreemde eend in de bijt. De fiets is gemaakt voor de sport fietscross. Hij heeft een klein frame en wielen tot maximaal 21 inch. Dit maakt de fiets wendbaar en is het mogelijk om er stunts mee te doen. Het frame is licht maar sterk. Verder heeft de BMX maar één versnelling en een terugtraprem of V-brake.

Voordelen
+ Geschikt voor stunts 
+ Wendbaar 

Nadelen
- Niet geschikt voor fietsritten

> Bekijk alle BMX-fietsen

Cruisers

Een ontspannen fietsrit maak je op een cruiser-fiets, ook wel beachcruiser of lowrider-fiets genoemd. De fiets heeft een hoog, breed stuur, een verlaagd zadel en trappers die iets verder naar voren staan. Hierdoor heb je een comfortabele, ontspannen zithouding. De brede banden geven je veel grip op de weg. Doordat het zadel lager staat, kun je sneller met je voeten bij de grond als je moet stoppen. De cruiser-fiets is vooral geschikt voor korte ritten.

Voordelen
+ Ontspannen zithouding
+ Voeten dicht bij de grond 
+ Veel grip op de weg

Nadelen
- Hoge rolweerstand
- Minder geschikt voor lange afstanden

> Bekijk alle cruiser-fietsen

Fixed gear en single speed

De meest basic fietsen zijn de fixed gear-fietsen en single speed-fietsen, ook wel doortrappers genoemd. Deze fiets komt oorspronkelijk uit het baanwielrennen. Het tandwiel is direct gemonteerd op het wiel, waardoor je continu moet trappen. Je maakt hierdoor veel snelheid. Door dit mechanisme is het zelfs mogelijk om achteruit te fietsen. Verder hebben fixed gear- en single speed-fietsen een licht frame en zijn ze uitgerust met een knijprem of V-brake

Voordelen
+ Veel snelheid
+ Trappen kost minder energie
+ Goed gevoel met de weg   

+ Licht van gewicht
+ Onderhoudsarm

Nadelen
- Je moet wennen aan de manier van trappen
- Bochten moet je altijd ruim nemen
- Niet geschikt voor toertochten

> Bekijk alle fixed gear en single speed fietsen

Welk type fiets bij je past is met name afhankelijk van de manier waarop je fiets gaat gebruiken. Ter verduidelijking hebben we de soorten fietsen uitgesplitst in het onderstaande tabel.

Woon-werkverkeer Kinderen vervoeren Toertochten Sport
Stadsfietsen Moederfietsen Elektrische fietsen Racefietsen
Transportfietsen Bakfietsen Hybride fietsen Mountainbikes
Oma/opafietsen   Crosshybride fietsen BMX-fietsen
Elektrische fietsen      
Vouwfietsen      
Fixed gear & single speed      

Lees meer

Wat voor soorten remsystemen zijn er

Er zijn zes soorten remmen: de trommelrem, rollerbrakes, terugtraprem, v-brake, schijfrem en cantilever. Ieder remsysteem heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer je op de lees meer-button klikt, bespreken we de voor- en nadelen per remsysteem.

Trommelrem

De trommelrem werkt als een hefboom. Wanneer je remt, duwen er twee remschoenen tegen de binnenkant van de naaf. Hierdoor kom je tot stilstand. 

Voordelen
+ Onderhoudsarm 
+ Remt krachtig bij droog en nat weer

Nadelen
- Remt zwaarder

Rollerbrakes

Rollerbrakers remmen door uit te zetten en de schijfremmen samen te drukken. Dit type rem is de opvolger van de trommelrem. Het is uitgerust met de powermodulator en wrijvingskoppeling tussen de rem en naaf, waardoor je niet over de kop kan slaan.

Voordelen
+ Onderhoudsarm 
+ Remt krachtig bij droog en nat weer

Nadelen
- Door de powermodulator rem je minder hard

Terugtraprem

De terugtraprem werkt nagenoeg hetzelfde als een trommelrem. Wanneer je achteruittrapt remt de fiets af. 

Voordelen
+ Onderhoudsarm 
+ Geen kabels

Nadelen
- Mogelijkheid tot slippen tijdens het remmen

V-Brake

Een V-brake remt doordat er remblokjes tegen de velg worden gedrukt door middel van een hefboomwerking. 

Voordelen
+ Eenvoudige werking 
+ Makkelijk te verstellen 

Nadelen
- Remblokjes moet je regelmatig vervangen
- Mindere remwerking bij nat of vuil wegdek

Schijfremmen

Schijfremmen zijn er in twee soorten: mechanisch en hydraulisch. Een mechanische schijfrem is eenvoudig te monteren. Een hydraulische schijfrem werkt op olie.

Voordelen
+ Blokjes hoef je niet bij te stellen 
+ Remt licht
+ Remt goed bij droog en nat wegdek

Nadelen
- Remsysteem is kwetsbaar

 

 

Cantilever

De cantileverrem trekt door een hefboomwerking de remblokken tegen de velg. Het scharnierpunt zit onder de velg, waardoor deze krachtig remt.

Voordelen
+ Geschikt voor brede banden  
+ Krachtige rem

Nadelen
- Remblokjes moet je regelmatig vervangen

Lees meer

Welke soort fietsversnelling heb je nodig

Met de versnelling regel je het verzet van de fiets door de fietsketting naar een grote of kleiner kettingblad te schakelen. De versnelling waarin je fietst, bepaalt hoe zwaar hij trapt. Wanneer je op lees meer klikt, leggen we uit wat het verschil tussen derailler- en naafversnelling is en bespreken we de voor- en nadelen van beide versnellingen.

Derailleurversnelling

De derailleurversnelling zit bij de cassette en bestaat uit twee wielen waarover de ketting wordt geleid. De cassette bestaat uit verschillende kettingbladen die in grootte verschillen. Dankzij verschillende kettingwielcombinaties heeft de ketting steeds een andere lengte. Dit bepaalt het verzet. In de derailleur zit een kettingspanner die zorgt dat de ketting bij alle combinatie strak staat gespannen.

Voordelen
+ Mogelijkheid tot 27 versnellingen
+ Schakelen met kleine stapjes
+ Genoeg versnellingen voor iedere situatie
+ Wiel is makkelijk te verwijderen

Nadelen
- Heeft regelmatig onderhoud nodig
- Alleen in combinatie met open kettingkast

 

Naafversnelling

De naafversnelling is niet zichtbaar aan de buitenkant van de fiets, maar verwerkt in de achternaaf. Een ingenieus systeem verplaatst de ketting naar een groter of kleiner verzet. Bij een naafversnelling verandert de ketting niet van plaats, maar de tandwielen.

Voordelen
+ Mogelijkheid tot 14 versnellingen
+ Onderhoudsarm
+ Dichte kettingkast mogelijk
+ Genoeg versnellingen voor korte ritten

Nadelen
- Versnelling losmaken bij demontage achterwiel
- Schakelen met grote stappen

Lees meer

Hoeveel versnellingen heb je nodig 

Afhankelijk van het type versnelling kan een fiets één tot zevenentwintig versnellingen hebben. Bij een fiets die je gebruikt voor woon-werkverkeer en korte ritten over vlakke wegen heb je genoeg aan één tot acht versnellingen. Voor toer- en sportfietsen waarmee je lange ritten door heuvelachtig gebied rijdt, heb je baat bij acht tot zevenentwintig versnellingen. 

Heb je vering in de voorvork en/of zadelpen nodig

De vering in de voorvork en zadelpen vangen de schokken van hobbelige wegen op. Je hebt minder last van trillingen en de fiets blijft beter bestuurbaar. Als je veel over klinkers en onverharde wegen fietst, biedt vering meer comfort. Fiets je vooral over vlakke wegen, dan is vering overbodig. 

Hoe bepaal je de maat van de fiets

Een fiets met de juiste framemaat rijdt comfortabel en veilig. Je bepaalt deze door je binnenbeenlengte op te meten. Doe dit altijd op blote voeten:

  1. Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar.
  2. Meet in een rechte lijn de afstand vanaf de vloer tot aan je kruis.
  3. Vermenigvuldig dit getal met 0,68.
  4. Bij racefietsen en mountainbikes vermenigvuldig je met 0,69.
  5. Bij fietsen met een verende zadelpen trek je 4 centimeter van de uitkomst af.

Bijvoorbeeld: je hebt een binnenbeenlengte van 90 cm. Je framemaat is dan 90 x 0,68 = 61,2 cm. 
Om het je makkelijk te maken hebben we een handige framemaattabel gemaakt waarin je direct afleest welke framemaat past bij jouw lichaamslengte.

De wielmaat 

Bij heren- en damesfietsen is de wielmaat standaard 28 inch. Bij kinderfietsen is dit afhankelijk van de lengte van het kind. In ons maattabel voor kinderfietsen lees je eenvoudig af welke wielmaat past bij de lengte van je kind.

Zo kies je de juiste fiets

Bij de aanschaf van de fiets moet je dus een aantal zaken in gedachten houden:

  • Waarvoor ga ik de fiets gebruiken (woon-werkverkeer, stationsfiets, kinderen vervoeren, fietstochten, sportief).
  • Over wat voor soort wegen rijd je (heuvelachtig, hobbelig, vlak).
  • Welk remsysteem heb je nodig.
  • Welke frame/wielmaat past bij je lichaamslengte.


Als je een antwoord hebt op deze vragen vind je met de handige filterfunctie in een handomdraai jouw ideale fiets bij Internet-Bikes. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice via de live chat of stuur een mail naar klantenservice@foris.nl. Ben jij klaar om een keuze te maken?

Bekijk hier al onze fietsen en profiteer van onze laagste prijsgarantie!

 

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.834 sec.